FIZIK R1

PRIS: 3299 kroner
IMPORTØR: Egedsøe

Annonse

BRA: Vakkert utseende, fantastisk komfortabel, god innersåle, topp kvalitetsfølelse 

IKKE FULLT SÅ BRA: Alt for tung, ekstreme avvik mellom oppgitt og faktisk vekt

PASSER FOR: Deg som mener Raphas sko av yaklær ikke er kule nok

Italienske Fizik er mest kjent for sine sadler, men de siste årene har de også utvi-det sortimentet med styre, stem og sko. Vi har testet den ubestridte toppskoen for oss landeveissyklister, R1. Fizik har lang erfaring med å lage komfortable sadler, og det er ingen tvil om at komfortaspektet har vært viktig i utviklingen også av deres landeveissko.

Les også: Fabelaktig vårjakke til deg som er lei Gabba

Kenguruskinn er et rådyrt, men meget godt materiale, som med tid former seg perfekt rundt foten.

Mykheten gjør at det ikke er noe som presser eller klemmer, på vår fot, og kvalitetsfølelsen er fantastisk – skoene lukter rett og slett kvalitet. Strammesystemet er av det tradisjonelle slaget, med to borrelåser og en spenne. Dette fungerer godt, og spennen har gode åpne- og lukke-funksjoner som også fungerer i fart.

Dog mistenker vi at Fizik kunne ha spart mye vekt om de hadde valgt for eksempel boa-snøring, selv om dette ville gått på bekostning av skoens retro-image.

Stilig og komfortabel til tross, et sted svikter dessverre Fizik R1 totalt, vekten er rett og slett alt for høy.

380 gram for én sko i størrelse 44 får tårene til å presse seg frem ikke bare hos vekt-freaken, men også alle andre. Når vi tar i bektraktning at vekten er oppgitt til 239gram i størrelse 43, får man følelsen av at våre italienske venner bare har tenkt på et tall som hørtes bra ut.

Til sammenligning veier Giro Prolight-skoen vi også har testet 220 gram i samme størrelse, altså nesten halvparten! Sykler du med Giro Prolight i stedet for Fizik R1 sparer du altså over 300 gram på paret.

Det er ikke dermed sagt at Fizik leverer en dårlig sko, komforten er som nevnt fantastisk og de medfølgende innersålene er forbilledlig gode. Her er det definitivt mange produsenter som har mye å lære.

Er du på jakt etter en skikkelig posørsko trenger du i alle fall ikke lete lenger. Enten du velger helhvit eller klassisk sort oser det italiensk kvalitet og klasse lang vei.

Vær forberedt på svært lange blikk fra medsyklister mens du nyter espressoen din, men også på å bruke masse mer krefter når det går oppover.