Sykkellykter for landevei og gravel - Best i test 2021

Sykkellykter til landevei og grussykling

Skal du sykle i mørket må du ha lykt. Lykt på sykkelen er påbudt og nødvendig for å se og bli sett etter solnedgang. Her er våre favoritter til grus- og landeveissykling

SE ELLER BLI SETT? I dag finner du lykter til alt, enten du sykler langs opplyste landeveier eller i bekmørke skoger. Foto: Lezyne.
SE ELLER BLI SETT? I dag finner du lykter til alt, enten du sykler langs opplyste landeveier eller i bekmørke skoger. Foto: Lezyne.

Skal du sykle i trafikken må lykten du bruker være fastmontert på sykkelen for å følge trafikkreglene. Du må gjerne ha hjelmlykt også, men kun hjelmlykt er ikke godkjent som sykkellykt i trafikken. 

Skal du ut på grusveier i skogen trenger du kraftigere lys enn det du trenger mellom gatelys og annen lysforurensing i byen. Til bysykling kan det ofte holde med en bli-sett-lykt. På mørke veier er du avhengig av at lykten også lyser opp veien foran deg. 

Lezyne er en av våre favoritter når det kommer til kompakte sykkellykter uten eksternt batteri. Lykten Lezyne Mega Drive 1600 XXL har kraftig lys og lang batteritid. Du kan også tilpasse hvilke lysnivåer du ønsker å veksle mellom i en egen, enkel mobil-app.

Vi har funnet ut at det finnes flere gode, styremonterte lykter til under 2000 kroner. Alle disse kan lades opp fra USB-porten på datamaskinen din på kontoret, eller med ladekontakt i veggen. 

Er du opptatt av å ha styret helt fritt vil vi anbefale Syncros Nanaimo. Bare vær obs på at det er litt krevende å vite hvor mye batteri du har igjen.

Syncros, Scotts datterselskap har akkurat lansert en kompakt lykt. Denne kan du feste foran og under styret. Den er oppgitt til å ha 1200 lumen lysstyrke, men lyset oppleves mye sterkere. Faktisk oppleves denne som like sterk som Lezyne Mega Drive.

Gigantprodusenten Specialized sin Flux 1250 har også sterkt lys. To LED-pærer ved siden av hverandre gir god spredning og lang stråle i ett. Styrefestet er forbilledlig solid og slankt. At du kan montere lykten under og foran styret gjør Specialized Flux 1250 til den beste lykten å bruke i kombinasjon med sykkelcomputer montert i foran-styre-feste. 

Erfaring tilsier at du bør ha minst 1000 lumen lysstyrke på en lykt du ønsker å bruke til grussykling. Dette gjelder hvis du også sykler på uopplyste asfaltveier i grisgrendte strøk.  

Av de kompakte lyktene uten eksternt batteri er det noen som skiller seg ut med høy byggekvalitet,

Lykteprodusenten Niterider har også kraftige styremonterte lys. Deres Lumina Max 2000 er en av de sterkeste kompaktlyktene vi har testet. Den er laget i ganske lett fiberplast og klikkes lett av og på styrefestet. Dessverre er denne også dyr og har kort batteritid på maks styrke. 

Når det gjelder lykter til under 1000 kroner er Bontragers Ion 800 en av våre favoritter. 

I denne prisklassen er Lezyne Drive 800 XL  og Specialized Flux 900 også gode lykter som minner om sine dyrere storesøsken, men med noe svakere lys og lavere pris. 

Exposure spesialiserer seg på lys i en enhet, også de ekstra kraftige til stisykling. Den lille Exposure Sirius MK7 er en av de aller letteste og kraftigste lyktene vi har testet til 1000 kroner. 

I Tyskland er det strenge regler om hvor sterke sykkellys kan være i trafikken. De må også ha en stråle som er begrenset i overkant. I Norge har vi ikke slike regler. Samtidig er det viktig å montere lykten slik at den ikke blender andre syklister, bilister og fotgjengere unødvendig. Alle lyktene kan også raskt justeres ned i styrke mens du sykler. Dette er også lurt å gjøre for å spare på batteriet.  Supernova Airstream 2 er den eneste lykten i denne testen som følger de tyske STv Zo-reglene for sykkellykter.

Husk også at det er påbudt med rødt lys bakpå sykkelen etter mørkets frambrudd. Et rødt blinklys bakpå kan også være lurt på dagtid.

Test av Syncros Nanaimo sykkellykt

Syncros Nanaimo imponerer med kompakt størrelse og kraftig lys. Det fleksible festet er lett å kombinere med computeren også

Syncros Nanaimo sykkellykt
KLOSS: Syncros Nanaimo er firkantet og kompakt. Den lyser sterkt og lenge.
Syncros Nanaimo
 • Pris: 1600 kroner

 • Vekt: 244 gram m/styrefeste

 • Oppgitt styrke på maks: 1200 lumen

 • Lader: USB-C

 • Batteritid på maks: 1.30 timer

 • Lysnivåer: 1200 lm, 800 lm, 400 lm, 200 lm blink, 100-600 lm m/blink. 

 • syncros.com

skala
8/10

Syncros sin helt nye lykt kan minne litt om Specialized Flux 1250 i utforming. Den har da også omtrent samme oppgitte lysstyrke. 

Syncros sin lykt har også den to LED-pærer. Disse har forskjellige reflektorer og diffuser på glasset slik at de gir ulik spredning av lyset. 

Som Specialized Flux, festes også Nanaimo foran eller under styret med et styrefeste med en fleksibel arm. Du kan plassere lykten både over, rett foran og tett under styret med det medfølgende festet. 

I praksis har Syncros-lykta vesentlig kraftigere lys enn Specialized Flux 1250, til tross for at Syncros oppgir 1200 lumen som maksstyrke. Syncros-lykta imponerer med kraftig og klart lys med god spredning. Faktisk matcher lyset nesten Lezyne XXL 1600-lykta vi også har testet. 

Se sammenligningsbildene her. 

Sammenligning av Syncros Nanaimo, Lezyne Mega Drive 1600 XXL og Specialized Flux 1250
SAMMENLIGNING: Fra venstre: Syncros Nanaimo, Lezyne Megadrive 1600 XXL, Specialized Flux 1250

Festearmen klipses lett fast i selve lykta ved at to tenner stikkes ned i kjøleribbene og låses fast med en fjærbelastet mekanisme. Denne åpnes enkelt med en knapp på siden av lykta. 

Lykta er en del større enn Specialized Flux, men festet og lyktas fasong gjør den enkel å montere på en måte som ikke kommer i konflikt med bremseslanger, girvaiere eller sykkelcomputer. Festet kan monteres både på venstre og høyre side av styret. Lykta kan også monteres begge veier, uten at det påvirker funksjonen. 

Syncros Nanaimo sykkellykt
UTE AV VEIEN. Det er digg at lykta kan sitte helt ute av veien under styret.

Vi har tenkt at siden med ladeporten bør peke opp, men denne er godt beskyttet av en tettsittende gummiflapp. 

Et irritasjonsmoment er den løse gjengeinnsatsen i styrefestet. Denne roterer rundt i festet sitt og kan lett falle helt ut. Den gjør det vanskelig å treffe gjengene rett med festebolten, og vil være lett å miste både ute i terrenget og i sykkelboden. 

Syncros Nanaimo sykkellykt
LØSE GJENGER: Det svarte, runde gjengestykket helt inne ved styret sitter løst i festet.

Med ladeporten opp havner av og på-knappen på lyktas venstre side. I denne knappen er det også et farget lys som indikerer gjenværende batteri. Dette lyset er veldig lite synlig i seg selv og nesten umulig å se fra vanlig sykkelposisjon. Det lyser kun i noen sekunder etter at du har trykket på knappen. Blått lys er for autonivået. Grønt lys er for de resterende nivåene med fullt batteri. Lyset skifter etter hvert til oransje og rødt, uten at dette er synlig fra der vi sitter på sykkelen. 

Syncros Nanaimo sykkellykt
KRAFTIG FESTE: Det er enkelt å klipse lykten inn og ut av selve festearmen.

Auto-nivået, der lykta skal justere lysstyrken etter lysnivået i omgivelsene, er kjennetegnet av at selve lyktelyset blinker med et lite blink hvert 2. sekund. Dette lysnivået gir både dagblink og fast lys i ett, men makslyset her er på bare 600 lumen. Ikke nok til mørke grusveier. 

Syncros oppgir at lykta kan lyse i opptil 16 timer i dette nivået. 

Ladetiden er oppgitt til 6.30 timer, men dette kan påvirkes av typen USB-C-ladekontakt som brukes. 

Syncros Nanaimo sykkellykt
FULL SPREDNING: Nanaimo lyser både langt og bredt, uten mørke punkter

Syncros-lykta er den lykta vi har prøvd som er mest ute av veien på styret. Vi digger plasseringen under og foran styret. Dette gir også et lavt lys som ikke blender motgående trafikk i særlig grad. Lykta er likevel ikke StVZO-godkjent, hvis det betyr noe for deg. Lyset har god spredning og ganske lang spot. 

Lysstyrken på maks oppleves også som mer enn god nok til grussykling i mørket. Ønsker du å veksle mellom to nivåer må du gjennom hele lista med nivåer for å komme fra nest sterkeste til sterkeste, eller fra sterkeste til auto. Auto-innstillingen gir bare halv lysstyrke på maks - ikke nok for de raske partiene i mørket.

Syncros Nanaimo sykkellykt
KRAFTIG LYS: Syncros Nanaimo kan brukes på snødekte stier og mørke grusveier med godt hell.

Vi endte opp med å veksle mellom auto og maks - dette krever kun ett trykk på knappen for å gå fra auto til maks. Deretter fire trykk for å komme tilbake til auto. Å veksle mellom nivåene er enkelt ved å trykke på av/på-knappen. Dessverre er det ingen indikator på lykta for hvilket nivå du befinner deg i. Ofte følte vi behov for å trykke oss til blinke-nivået eller forbi det sterkeste nivået for å vite hvor vi var i loopen. 

Syncros Nanaimo sykkellykt
BRA PLASSERING: Lykta kan plasseres under og foran styret, enten med festet på høyre eller venstre side .

At vi nærmest sykler i blinde når det kommer til batterittid, uten å vite hvor mange minutter med lys vi har igjen, gjør det krevende å dra på lengre turer, spesielt i kaldt vær da batteritiden er kortere enn oppgitt. 

Løsningen for lengre turer i mørket blir å bruke automodus i de aller fleste situasjoner og kun bruke maks-styrken i nedkjøringer og raske strekninger uten annen belysning. 

Konklusjon:

Vi liker Syncros-lykta godt. Lysstyrken og plasseringen på styret begeistrer oss. Dessverre er det tilnærmet umulig å vite hvor mye batteri vi har igjen. Den løse gjengeinnsatsen i styrefestet er også et minus, som fort kan gjøre lykta ubrukelig enten ved at gjengene ryker, eller ved at den blir borte i en rotete sykkelbod.

VURDERING
Lysstyrke
Brukervennlighet
Totalinntrykk
PLUSS

Kraftig, klart lys  

Smart plassering foran/under styret

Lett å klipse av og på festet

Lader raskt

Varer lenge

Lett å kombinere med computer

Auto-nivå maksimerer batteri-tid

MINUS

Vanskelig å vite batteristatus

Ingen indikator for lysnivå

Ingen programmering 

Løst gjengestykke i styrefeste

Test av Lezyne Mega Drive 1600 XXL

Lezyne 1600 XXL er en stor og kraftig lys med et solid og enkelt styrefeste.

KRAFTIG OG SMART: Lezyne Mega Drive 1600 XXL kombinerer kraftig lys med god batterikapasitet og smart programmeringsfunksjon. Foto: Øyvind Aas
KRAFTIG OG SMART: Lezyne Mega Drive 1600 XXL kombinerer kraftig lys med god batterikapasitet og smart programmeringsfunksjon. Foto: Øyvind Aas
LV_best_i_test
Lezyne Mega Drive XXL 1600
 • Pris: 1399 kroner

 • Vekt: 228 gram

 • Oppgitt styrke: 1600 lumen

 • Lader: Micro USB

 • Batterivarighet på maks: 1.45 timer

skala
9/10

Strikkefestet på Lezyne-lykten fungerer bra både på runde og ovale styrer. En ekstra gummisal gir ekstra godt grep rundt runde styrer. Uten denne sitter lykta solid på aerostyrer. Strikken er veldig solid og relativt enkel å hekte stramt på plass slik at lykta ikke beveger seg på styret under sykling.

MED BLÅTANN:  Lykten kobles lett til en mobil-app som lar deg bestemme lysnivåer, rekkefølge og sjekke batteristatus. Foto: Øyvind Aas
MED BLÅTANN:  Lykten kobles lett til en mobil-app som lar deg bestemme lysnivåer, rekkefølge og sjekke batteristatus. Foto: Øyvind Aas

Styrefestet tillater vridning sideveis. Både for lettere å hekte på strikken og også for å sentrere lysstrålen foran sykkelen.

Lezyne-lykta har god batterikapasitet og et av testens aller kraftigste lys. En av lyktas spesial-funksjoner er at den kan kobles opp med en egen mobil-app. Alt har app-er i disse dager, ikke alle tilfører noe nyttig, men Lezynes app gjør det. 

STOR: Lezyne Mega Drive 1600 XXL er en ganske stor lykt. Den er likevel kompakt på styret. Foto: Øyvind Aas
STOR: Lezyne Mega Drive 1600 XXL er en ganske stor lykt. Den er likevel kompakt på styret. Foto: Øyvind Aas

I appen kan du velge antallet nivåer du ønsker tilgjengelig i lykta. Du kan også stokke rekkefølgen på disse slik at du får akkurat de lysnivåene du ønsker deg til den syklingen du bedriver. Tre LED-pærer gir veldig god lysstråle, som både lyser nært og fjernt på en gang for trygghet i fart. 

Til grussykling ønsker vi for eksempel og raskt kunne veksle mellom maks lys og et lavere nivå for best utnyttelse av tilgjengelig batteritid.  I appen kan vi da velge å ha kun to lysnivåer tilgjengelig slik at hvert trykk på lyktas eneste knapp veksler mellom disse. 

Ønsker du flere nivåer, eller et ekstra nivå med dagblinking for best mulig synlighet i trafikken kan du enkelt legge til det i syklusen. 

Lezyne-lykta har kun en enkelt knapp. I denne er det også farger som forteller om hvor mye batteritid du har igjen. Ønsker du batteritiden oppgitt mer nøyaktig får du dette i den tilkoblede appen. Her får du batteritiden mer nøyaktig med et batteriikon som viser mengden gjenværende strøm. Du kan også bruke appen til å veksle mellom lyktas nivåer, hvis du av en eller annen grunn skulle foretrekke dette over den lett tilgjengelige knappen. 

KRAFTIG: Lezyne Mega Drive XXL 1600 har kraftig lys og er lett å programmere. Foto: Øyvind Aas
KRAFTIG: Lezyne Mega Drive XXL 1600 har kraftig lys og er lett å programmere. Foto: Øyvind Aas

Lezyne-lykta er veldig solid, men er også ganske tung. Den sitter tett og godt på styret. Festet tillater også litt rotering av lykta sideveis. Dette gjør det lettere å feste styrestrikken, men kan også brukes for å sentrere strålen best mulig. 

Prisen på Lezyne-lykta gjør den til et suverent kjøp for deg som er på utkikk etter en kraftig lys uten separat batteri, enten for å bruke på asfalt og gravel-sykkelen alene, eller sammen med en kraftigere hodelykt eller annen styrelykt på terrengsykkelen. 

VURDERING
Lysstyrke:
Brukervennlighet:
Totalinntrykk:
PLUSS

Kraftig lys

Programmerbar i app

Allsidig styrefeste

Lang batterivarighet

MINUS

Ganske tung og stor på styret

Test av Specialized Flux 1250

Specialized sin topplykt har testens beste styrefeste. Den har også kraftig og klart lys.

GODT FESTET: Specialized Flux 1250 har et supert styrefeste og kan plasseres på mange måter på styret. Foto: Øyvind Aas
GODT FESTET: Specialized Flux 1250 har et supert styrefeste og kan plasseres på mange måter på styret. Foto: Øyvind Aas
LV_anbefaler
Specialized Flux 1250
 • Pris: 1800 kroner

 • Vekt: 185 gram m/styrefeste

 • Oppgitt styrke: 1250 lumen

 • Lader: Micro-USB

 • Batteritid på maks: 1.30 timer

skala
9/10

Styrefestet til Specialized-lykten er smalt nok til å passe helt innerst ved stemen, selv ved bruk av aerostyre. Festet har også en klikk-løsne funksjon som gjør at du kan la festet sitte på styret, men klikke løs selve lykten. 

JUSTERBART: I tillegg til å vri det på styret kan du justere vinkelen på lykten i festet ledd. Foto: Øyvind Aas
JUSTERBART: I tillegg til å vri det på styret kan du justere vinkelen på lykten i festet ledd. Foto: Øyvind Aas

Festet er justerbart slik at du kan feste lykten både foran, over og under styret.

Flux 1250 er den eneste lykta i testen i breddeformat. Den har to LED-pærer med forskjellige reflektorer slik at den ene lyser langt og den andre bredt. Dette gir et godt lys å følge på veien. Styrefestet lar deg plassere lykten både midt foran styret, eller over eller under. Det gjør det lett å få lykten til å passe med sykkelcomputeren og annet tilbehør. 

OPP-NED: Du kan snu selve lykten i styrefestet. Det kan være fint for å få knappen på foretrukket side.
OPP-NED: Du kan snu selve lykten i styrefestet. Det kan være fint for å få knappen på foretrukket side.

Du skrur på lykta med en knapp på siden. Denne er litt krevende å nå under sykling. Da denne knappen også brukes for å veksle mellom lyktas mange nivåer er akkurat dette litt fiklete. En knapp midt oppå lykta hadde vært en forbedring.
Også lyset som angir lyktas batterivarighet er på siden. Det kan derfor være litt vanskelig å si - avhengig av lyktas plassering. Dette lyset er heller ikke fargekodet slik at det sier noe om hvilke lysnivå du er i. For å sjekke dette må du putte hånda foran lykta og klikke på knappen for å se. 

Lykta har også lys ut på sidene. Dette kan blende noe, men gjør deg også mye mer synlig i trafikken. 

Specialized-lykta har en hel rekke nivåer og lysfunksjoner. De faste nivåene på 300, 600 og 1250 lumen er fine å veksle mellom når man sykler på mørk vei. Da det bare er tre nivåer her går det raskt å gå fra laveste til høyeste nivå ved behov. 

DOBBEL: De to diodene lyser forskjellig. Du kan la den ene blinke mens den andre lyser fast, begge fast eller kun en med blink. Foto: Øyvind Aas
DOBBEL: De to diodene lyser forskjellig. Du kan la den ene blinke mens den andre lyser fast, begge fast eller kun en med blink. Foto: Øyvind Aas

Ønsker du å bruke lyktas mer trafikk-orienterte funksjoner trenger du bare å holde knappen inne. Da får du tilgang på flere forskjellige blinke-nivåer, inkludert ett der den ene LEDen blinker og den andre lyser fast med 300 lumen styrke. Supert i trafikk med dårlig lys.
Holder du knappen inne ekstra lenge låser du lykta så du unngår å bruke opp batteriet på reise. 

Specialized oppgir at lykta er vanntett til IPX7-nivå noe som tilsier at lykta kan senkes helt ned i vann i opptil en halv time. Dette gir tillit for sykling i regn, sludd og snø. 

Specialized Flux 1250 er en smart og sterk lykt som sitter veldig godt på de fleste styrer og også leveres med hjelmfeste. Kvalitetsfølelsen er suveren og prisen er god for hva du får. At du også enkelt kan bruke lykta som hjelmlykt gjør den også velegnet som back-up-lykt til en kraftigere styrelykt under stisykling. 

VURDERING
Lysstyrke
Brukervennlighet
Totalinntrykk
PLUSS

Kraftig lys - også til siden

Supert styrefeste

Kan festes foran og over og under styre/ste

Helt vanntett

Leveres også med hjelmfeste og Go-pro-feste

MINUS

Sideknapp og batteriindikator-lys litt kronglete plassert

Noe kort batteritid

Ingen synlig indikasjon på lysnivå

Ganske dyr

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.