Skal vi tro markedsføringen er det både sekunder, hekto og stilpoeng å tjene på å velge et dyrt hjulsett i karbon
Men hvordan er det i praksis?
Hjulsett sies å kunne utgjøre en betydelig forskjell på sykkelen, men så skjer det jo titt og ofte at man ser noen på en skrotsykkel med blytunge hjul rase forbi syklister på de feteste sykler med rumlende aerohjul. Vi er ikke alene om å lure på hvor mye hjulenes vekt, stivhet og aerodynamikk egentlig betyr for prestasjonene.
Etter en klassisk innkjøpsrunde endte vi opp med å kjøpe to veldig forskjellige hjulsett: Zipp 303 og Mavic Aksium.
Med disse to hjulsettene i hus kombinert med en wattmåler, har vi endelig mulighet til å finne ut med egne øyne og bein om det virkelig er sånn at lekre karbonhjul til mange tusen er betydelig bedre enn blytunge og bombesikre hjulsett for førstegangskjøperen.
Denne testen kommer i to deler. I denne delen tester vi hjulsettene oppn til Tryvann, mens neste del består av en test inn i den noe flatere Sørkedalen.
Mavic Aksium S:
Zipp 303 Firecrest:
TUNGT: Mavic Aksium bakhjul målt til 1.585 gram inkludert dekk, kassett og hurtigkobling.
LETT: Zipp 303 forhjul målt til 935 gram inkludert dekk og hurtigkobling.
Testen har som mål å primært avklare hvor mye raskere det ene hjulsettet vil få meg fra A til B enn det andre hjulsettet, og sekundært for å se hvilke andre forskjeller jeg opplevde. Fordi det er stor forskjell på bakkesykling og flatt terreng ble det gjennomført to tester.
Test #1: Motbakke opp Tryvann for å avklare forskjeller i klatring. Segmentet «Klatringen Tryvann fra Gressbanen (offisiell)», 5,6 km, 7% stigning ble benyttet her.
Test #2: Tempo inn i Sørkedalen for å avklare forskjeller på vanlig variert terreng. Kommer neste uke.
Hvert segment sykles to ganger, én gang hver på hvert hjulsett, og rett etter hverandre, for å i størst mulig grad eliminere eksterne faktorer som vær, vind og dagsform fra testen. Dessuten gjorde jeg noen grep for å redusere påvirkningen av forskjellige faktorer, som:
Andre tiltak for å sikre at endring i vekt ikke skulle forekomme:
Turen opp til Tryvann ble gjennomført på en watt og intensitet som jeg visste jeg enkelt kunne gjennomføre flere ganger, som ble 252 watt – og en snittpuls på 81% av maks. Kadensen var jeg ikke mer bevisst på enn at jeg bare valgte det som føltes mest naturlig og behagelig. Ellers var det ingen spesielle forskjeller i hverken vind, trafikk eller andre eksterne faktorer som kunne påvirket prestasjonene mine.
Se http://www.strava.com/activities/163748375/analysis for Strava-grafikk og mer informasjon.
Forskjellen opp Tryvann ble cirka 1,4%, hvilket utgjør i underkant av 1 minutt per time. I en bakketempo, eksempelvis Nibberittet , var det i år 1,10 mellom vinneren Bjørn Tore Hoem og andremann Åsmund Løvik. Jeg hadde trodd det ville være større forskjell i tid opp Tryvann enn det faktisk var, 18 sekunder er jo ikke all verdens. På en annen side, jeg testet ikke aksellerasjoner og jeg sto ikke et eneste tråkk – og det er mulig jeg ville dratt mer nytte av Zipp-hjulene da. Andre merknader:
LOMMEMAT: I lommene på ryggen bar jeg et par gels, Vittoria Pit stop, CO2-patron, dekkspake, reserveslange, bilnøkler, mobil og taske.
Mitt inntrykk er at det er en viss forskjell mellom Zipp 303 og Mavic Aksium i motbakker, men langt mindre enn jeg hadde forventet. Min teori er at to av fordelene med Zipp – stivhet og aerodynamikk – kun i liten grad gir fordeler relativt til Mavic Aksium når man sykler i bratte og lang bakker.
Sistnevnte er jo et solid bygd hjulsett som tåler en trøkk, og når farten er godt under 20 kmt i motbakker vil uansett ikke aerodynamikk være så avgjørende.
Derimot tror jeg det er vektbesparelsen på en knapp halvkilo mellom Zipp 303 og Mavic Aksium som gjør at jeg sparer inn 19 sekunder på 21 minutter.
Sagt på en annen måte: Skal man ha et rent klatrehjul, er vekt en mer kritisk faktor enn aerodynamikk eller stivhet.
Skal du først oppgradere hjulsettet ditt for å klatre fortere er i så fall vekt en variabel som er viktig å se på.
Zipp 303 er altså ikke verdt prisen dersom det er fortere opp bakker som er målet, til det finnes det lettere hjulsett til lavere priser.