Sykkelhjul - test hjulsett landevei

Hjulsett til landevei- og gravelsykler

Hjul er en av sykkelens viktigste komponenter, og det kan være mye tid å hente på et godt hjulsett. Vi tester både billige og dyre hjulsett, både til landevei- og gravelsykler, og vet hva som skiller et godt og dårlig hjul.

Zipp 303s
KARBONHJUL: Zipp 303s er et av mange eksempler på moderne karbonhjul som tåler en del juling, har lav luftmotstand og relativt lav vekt. Foto: Henrik Alpers

Hjulsett er trolig det vi landveissyklister bytter ut eller oppgraderer oftest, sett bort ifra slitedeler som drivverk.

Hjulsett kan endre utseende og kjørefølelse på sykkelen radikalt, og det er like mye identitet og stil, som det er funksjon og kjørestil. Hjulsett er vår hellige gral.

Test av karbonhjul landevei

  • Reserve 40/44: Et moderne og elegant hjulsett. Dette er hjulene du finner på storlaget Jumbo-Visma, og det kan man forstå. Hjulene leverer veldig godt ute på landeveien og har i tillegg et veldig allsidig bruksområde, med stor indre bredde på felgen.

  • Zipp 303s: Rimelig karbonhjul fra den amerikanske giganten. Hjulsettet har en veilpris på 12.888 kroner, men kunne fint kostet 17 999 kroner uten at vi ville tenkt over det. Zipp 303s er en skikkelig budsjettvinner!

  • Shimano Ultegra C50: Shimanos bang-for-buck-allroundhjulsett er et fantastisk presist hjulsett, og det er også svært godt i sidevind. Hjulsettet er et godt kjøp, selv om vi mener de er alt for konservative når det gjelder detaljene.

  • Black Inc. Thirty: Hjulsett til både asfalt og grus. Prisen på 24 999 kroner er for høy for hjulsettet, selv om både kvalitet og funksjon er veldig god.

Hjultester 2021 og 2020

  • Zipp sine 303 Firecrest Disc er et hjulsett som haker av alle våre krav til et moderne hjulsett. Det er et velkjent hjulsett blant innvidde landeveissyklister, og er en testvinner hos ekspertene i Landevei.

  • Specialized sine CLX 32 Roval gir oss mye av det samme som Zipp, men faller dessverre fullstendig igjennom når det kommer til slangeløst.

  • Mavic sine Ksyrium-hjul er også en klassiker på landeveien. Det er et velkjent og slitesterkt hjulsett, som gjerne brukes som treningshjul. Ekspertene i Landevei anbefaler dette hjulsettet.

DT Swiss er kjent for sin kvalitet, og i stor grad grunnet navene de lager. ER 1400 Spline er en testvinner hos Landevei, i test av hjulsett for skivebrems.

Dette må du se etter i et hjulsett

Et hjulsett er den mest effektive måten å bli raskere på for en slant penger.

Du kan oppgradere til et hjulsett som har litt profil og er raskere, eller du kan kjøpe et hjulsett som gjør at du sparer kanskje 500 gram i vekt.

Når vi oppgraderer er det som oftest til karbonhjul. Det er det flere årsaker til. Først og fremst at karbon er lettere enn aluminium, og jo dyrere karbonhjul jo lettere er de.

KARBON: Syklister elsker karbon. Lightweight lager de kanskje dyreste karbonhjulene i verden.
KARBON: Syklister elsker karbon. Lightweight lager de kanskje dyreste karbonhjulene i verden.

Karbon er også stivere enn aluminium, noe som gjør at de respondere bedre på kraften du putter ned i pedalene og er kvikkere i akselerasjonene.

Hjulsett av aluminium er typisk billigere hjulsett, som vi gjerne bruker til trening og som holder veldig lenge. Karbon er gjerne betydelig dyrere og grunnet dets kvaliteter bruker vi dem til konkurranse.

Et hjulsett med profil (altså at hjul som har litt felgdybde) er som regel også mer aerodynamisk, noe som gjør at du henter sekunder i lett og raskt terreng.

Men vi syklister er nødvendigvis ikke bare interessert i dyre hjulsett. For mens de dyreste hjulene fint koster 25 000 kroner, trenger man også hjulsett til trening.

Da er man gjerne interessert i å finne et som gir mye for penga, som har både lav vekt og lav pris, samtidig som de er relativt stive. Da kan man gjerne fint bruke dem i mindre viktige ritt også.

CAMPAGNOLO BORA: Proffene i UAE Team Emirates sykler med Bora WTO fra Campagnolo.
CAMPAGNOLO BORA: Proffene i UAE Team Emirates sykler med Bora WTO fra Campagnolo.

En viktig faktor ved et moderne hjulsett er også at felgen har god innvendig bredde. Det gir muligheten til å sette opp hjulsettet med brede dekk, som gir økt komfort samtidig som det ruller like bra.

Landevei ønsker også at hjulsettene kommer med muligheten til å sette opp slangeløst. Med slangeløst får du økt komfort, mindre rullemotstand og det er veldig punkteringssikkert.

På hjulsettene til gravelsykling er innvendig felgbredde spesielt viktig, og her også bør de være satt opp for slangeløst. Kjøreegenskaper og slitestyrke er kanskje spesielt viktig her, da hjulsettene fint kan få en del mer juling her enn på landeveien.

Ettersom bransjen nå orienterer seg mer og mer rundt skivebremser, er også de fleste hjulene Landevei tester hjul som er for skivebremser.

Ikke rart denne produsenten er blitt Tour de France-vinnende

Reserve 40/44 er karbonhjul med mellomstor profil, stor indre felgbredde og har et bredt bruksområde.

PREMIUM ALLROUND-HJUL: Reserve 40/44 koster, men er av høy kvalitet. Alle foto: Knut Andreas Lone
PREMIUM ALLROUND-HJUL: Reserve 40/44 koster, men er av høy kvalitet. Alle foto: Knut Andreas Lone
Reserve 40/44
  • Pris: 20 400 kroner

  • Vekt forhjul: 691 gram

  • Vekt bakhjul: 844 gram

  • Totalvekt: 1 535 gram (hjulene er veid med felgtape og ventiler)

  • Aksling: 100*12 mm foran, 142*12 mm bak

  • Importør: Speedproducts.no

skala
8.5/10

Hjulprodusenten Reserve er relativt ny, startet opp i USA i 2014, og produserte i utgangspunktet hjul til terrengsyklene til Santa Cruz.

Det er kun drøye tre år siden de startet med landeveishjul, men de mest observante vil ha registrert at Reserve nå leverer hjul til storlaget Jumbo-Visma.

Dermed er de inne i WorldTour-selskapet med andre, mer kjente og tradisjonsrike navn som Zipp, Shimano, Campagnolo, Vision og Bontrager.

Men det er altså Reserve som har sammenlagtseier i årets Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España, samt en rekke etappeseire, på CV-en sin.

Da kan vi i hvert fall ta utgangspunkt i at de har noe ved seg!

Dette må du vite om Reserve

Reserve produserer utelukkende hjul som ligger i det vi kan kalle for premium-segmentet. De lager også gravel-spesifikke hjul, også disse starter ganske høyt i pris.

Hjulene er spredt utover hele skalaen, fra lavprofil i 34/37 mm og til hjul for temposykling, 77 mm og platehjul.

Hjulsettet som vi har testet, ligger i allround-sjiktet. Navnet på hjulene avslører altså profilen på hjulene, som har 40 mm høydeprofil foran og 44 mm bak.

De kan fint sammenlignes med Zipp 303s, som har tilnærmet samme profil.

Ikke bare er profilen lik, men vekten er også ganske lik. Vi veier Reserve 40/44 til 1 535 gram, det samme som Zipp 303s, men da er riktignok sistnevte veid uten ventiler.

Den oppgitte vekten fra Reserve på 40/44 (uten ventiler) er 1 460 gram.

Det er med DT Swiss 350-nav. Kvesser du ytterligere til DT Swiss 240-nav, er du nede på 1 388 gram som utgangspunkt, men da er det også oppe i 25 000 kroner som veiledende pris.

Veiledende pris på vår utgave, med 350-nav, er 20 400 kroner.

Alle hjulsettene til Reserve kommer satt opp for tubeless (slangeløst).

PÅLITELIG: DT Swiss-navene er velkjente for sin kvalitet.
PÅLITELIG: DT Swiss-navene er velkjente for sin kvalitet.

Tekniske detaljer på Reserve 40/44

Selv om Zipp 303s ikke er så langt unna i vekt og koster vesentlig mindre, rundt 13 000 kroner veiledende for hjulsettet, er det noen nyanser som gjør at prisforskjellen er som den er.

Den ene tingen er det nevnte navet, dernest det påfølgende bosset.

Mens Zipp 303s har et relativt enkelt boss med kun tre paler. Det vil si at når hjulet triller, glir palene i samme retning som mothakene i navet. Når du begynner å tråkke igjen, fester palene seg i mothakene og slik får du fremdrift.

På dyrere hjulsett er det gjerne flere aktiveringspunkter mellom boss og nav.

Det gjelder i hvert fall for Reserve 40/44, som har DT Swiss' såkalte ratchet system. Der er det ikke paler, men totalt er det 36 ratchets.

I teorien skal det bety raskere (og ganske umiddelbar) aktivering og mindre dødgang i det du går fra trill til tråkk.

Hjulene er ikke så kalt hookless, altså uten lepper/mothaker, for å holde dekket på plass.

Hookless er ennå ikke blitt standarden for dyrere hjulsett, selv om flere og flere kommer med det. Da er veggene på den innvendige felgen rett og slett bare vertikale.

De som produserer hjul som er hookless argumenterer med at det gir økt sikkerhet (mindre sjans for punktering) blant annet, samt at du kan sykle med lavere trykk og ha tilsvarende rullemotstand. Det skal i tillegg være billigere å produsere.

Når det er sagt, er det ingenting i veien med tradisjonelt design med lepper/mothaker. Hookless-design gjør at du må ha spesifikke hookless-dekk, i tillegg til at det gir mer begrensning på maksimalt dekktrykk.

Hjulene kommer – i likhet med Black Inc Thirty som vi også har testet – med keramiske hjullagre, som skal trille bedre og vare lenger enn vanlige

Når det kommer på den indre bredden, er den imponerende. De oppgitte målene er på 25,5 mm foran og 25 mm bak, og det stemmer også med målene vi gjør.

Hva er fordelene med det?

Det gir ikke bare mulighet for bredere dekk, men gjør det også tryggere med brede dekk (bedre passform), og i tillegg kan du sykle med lavere komfort.

Reserve 40/44 har en utvendig bredde på 35 mm foran og 33 mm bak. Hjulsettet har en minimum anbefalt dekkbredde på 28 mm grunnet den solide bredden.

At den indre bredden er så stor, gjør også at hjulene fint kan brukes til gravelsykling. Den maksimale anbefalte dekkbredden er 40 mm.

Samtidig er det også aerodynamiske fordeler med den indre bredden. Det gjør at forholdet mellom dekket og selve felgen blir bedre. For sykler du med et relativt bredt dekk, er det mer aerodynamisk jo mer sømløs overgangen mellom dekket og selve profilen på hjulet er.

I vårt tilfelle måler Continental GP 5000 AS TR-dekkene på 28 en faktisk bredde på 31,7 mm foran og 31,5 mm bak.

Med tanke på aerodynamikken, er det også en bevisst tanke med større bredde både innvendig og utvendig foran. I tillegg er utformingen på selve profilen også annerledes.

I og med at vinden og luftmotstanden i hovedsak treffer forfra, er det bredeste punktet utvendig på felgen helt øverst (nærmest dekket/kanten på felgen) foran. Bak er det bredeste punktet lenger ned på profilen.

Altså er profilen mer avrundet bak, mens den er bred og avtar foran.

Dette skal ifølge Reserve skape mer stabilitet i sidevinden, i tillegg til de aerodynamiske effektene det gir.

For mens luften treffer mer direkte på forhjulet, kommer den langs rammen og rytteren på bakhjulet, og krever andre egenskaper for å hektes på igjen bakhjulet og gjøre den så lite turbulent som mulig.

At det bredeste punktet er lavere på profilen, gir også mer stivhet, som er bra med tanke på at det er i bakhjulet kraftoverføringen skjer.

Både foran og bak er det 24 flate eiker. De har utvendige nipler, som gjør service av hjulsettet enklere.

Reserve 40/44 i bruk

Når det kommer til montering av dekk, er den kneppet vanskeligere enn vi ønsker. Å sette opp hjulsett med tubeless-dekk er i utgangspunktet litt krevende, da dekkene er laget skikkelige stramme, for å ikke kunne skli av felgen.

Når det kommer til Reserve-hjulene, får vi 85 prosent av dekket på felgen, mens den resterende biten må vi bruke en dekkspak for å få hele (halve) dekket over felgkanten.

Etter å ha fylt inn med guffe går det hakket greiere å få på siste halvdel av dekket, men må ta to-tre tak med dekkspaker for å få på siste biten.

Når de først er på og vi fyller dem med luft, popper de raskt på plass og sitter som de skal.

Når det kommer til utviklingen av hjulene, er det gjort i samarbeid med Cérvelo, som har samme eier som Santa Cruz, Reserves eier.

Cérvelo har lang fartstid når det kommer til aerodynamikk, og det er heller ikke tilfeldig at Jumbo-Visma har den sykkel/hjul-kombinasjonen, og at Cérvelo-syklene som selges kommersielt også kommer med Reserve-hjul.

Reserve hevder selvsagt av 40/44 også er svært raske. For Landeveis del, som ikke har noe lab å teste slikt i, er dette selvfølgelig vanskelig å slå fast vitenskapelig.

Når det er sagt, med dagens moderne teknologi og verktøy, er det nesten fullstendig usannsynlig at produsenter klarer å lage hjul som ikke er relativt raske og aerodynamiske.

I forhold til hverandre kan hjulsetttene være bedre eller dårligere ut ifra vindretningen, men i hovedsak er det aerodynamisk funksjonelle former på hjulene.

DRENERING: Et lite hull sørger for å få ut eventuelt vann som skulle trenge inn i felgen.
DRENERING: Et lite hull sørger for å få ut eventuelt vann som skulle trenge inn i felgen.

Fra vår side er det vi kan si noe om følelsen og opplevelsen av hjulene på veien, og hvor responsive de er.

Reserve lover at hjulene skal være stabile i sidevind, og det er definitivt noe vi kan skrive under på.

Sidevind er spesielt et parameter hvor (også dyre) hjul kan skille seg veldig fra hverandre. Når vinden tar tak i hjul, kan de oppleves ustabile og skumle ut.

Dette gjelder ikke for Reserve 40/44. Når det kommer vindkast kjenner vi at den tar i hjulene, men det føles mer som en litt hard klem.

Sykkelen dras litt mot siden, men med en gang vi gir motstand, retter sykkelen seg opp igjen, og det er ikke noe problem å ligge mot vinden, selv når det kommer kast, oppleves det aldri som vi mister kontrollen.

Når det kommer til stivhet og respons er den åpenbare. Når vi tråkker vil, tar bosset tak i hjulet med en gang, og du kjenner kraftoverføringen skje.

Både oppover og på flatene akselererer hjulene raskt og inviterer til fart og lek, og du durer avgårde når du først er kommet opp i fart.

At de er gode i sidevind hjelper også på når det kommer til utforkjøringene. Da slipper du å bekymre deg for at hjulene skal bli røsket tak i når du ligger gjennom en sving.

VENTIL: På hjulene er det montert Fillmore Valves, som er kurante.
VENTIL: På hjulene er det montert Fillmore Valves, som er kurante.

Med 28 mm brede dekk montert på, føles det veldig trygt og du har god kontakt med asfalten.

Jo bredere dekk du har, jo tryggere vil det selvsagt føles. Det det vil gå på bekostning av er følelsen og kvikkheten, og gjennom svingene vil det være litt seigere.

Med 28 mm dekk har du fremdeles en følelse av at hjulsettet er veldig skarpt og direkte gjennom raske svinger, og du kan gjør raske manøvre.

Komfortmessig er det ikke noe å utsette på hjulene.

Veldig stive hjul vil ofte gå på bekostning av, kall det dempingen i hjulene. Her er det såpass stor indre bredde, og med slangeløst oppsett og brede dekk, får en aldri følelsen av at slag og vibrasjoner går rett igjennom hjul og sykkel og i kontaktpunktene fra kroppen din.

Når du suser nedover en utforkjøring uten å trå, er det en av hjulsettets få nedsider kommer frem. Selv om det er keramiske lagre og et dyrere nav, er det ganske høy lyd fra bosset.

Dette er noe som er litt karakteristisk og litt kult, men det kunne med fordel vært litt mindre støy.

Konklusjon

Reserve 40/44 er et ypperlig moderne hjulsett, som leverer til forventningene.

Profilmessig er det passende for alle typer sykling, enten om du driver med konkurranse eller bare er aktiv og sykler mye.

At det er stor indre bredde og passende til både gravel- og landeveissykling, bør gjøre det til et attraktivt valg for norske syklister.

Når det kommer til vekten er det ikke superlett, men det er mer enn lett nok. Det er også andre ting å tenke på enn vekten, nemlig aerodynamikk, komfort og stivhet, hvor Reserve 40/44 leverer veldig godt.

Vi har ikke hatt hjulene på langtidstest, så vi kan ikke si noe om byggkvaliteten til hjulsettet over tid, men at det ikke er tynet på vekt gjør at det i utgangspunktet er bygget for robust og lang levetid.

At det er enkelt å vedlikeholde, med rachet-systemet til DT Swiss og utvendige nipler, trekker også opp.

I tillegg har også Reserve en veldig god livstidsgaranti, som gjør at du får erstattet hjulene ved velt eller andre skader. Mer eller mindre uten forbehold, altså en livstidsgaranti i ordets rette forstand (normal slitasje gjelder så klart ikke).

Testkarakterer forklart

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

Vis mer
VURDERING
Kvalitetsfølelse
Oppsett
Klatring
Flater
Spurt
Verdi for pengene
Nav
Boss
Sidevind
Totalvurdering
PLUSS

Allsidig bruksområde – både landevei og gravel

God innvendig bredde

Rask aktivering av boss

Servicevennlige

Rent design

Overlegen garanti

MINUS

Boss som lager mye lyd

Noe seig dekk-montering

Zipp 303s Tubeless test karbonhjul

De som savnet rimelige karbonhjul fra de store leverandørene jublet da Zipp lanserte 303s. Nå har vi testet dem - her er det mye å juble for.

Zipp 303s
KARBONHJUL: Zipp 303s er et av mange eksempler på moderne karbonhjul som tåler en del juling, har lav luftmotstand og relativt lav vekt. Foto: Henrik Alpers
LV_anbefaler
Zipp 303s
  • Pris: 12 888 kroner

  • Vekt forhjul:  820 gram

  • Vekt bakhjul:  715 gram

  • Totalvekt: 1 535 gram (hjulene er veid med felgtape, uten ventiler)

  • Aksling: 100*12 mm foran, 142*12 mm bak

  • Importør: Ultimate Nordic - Cycle Service Nordic

skala
8/10

Om du snakket om karbonhjul og Zipp i samme setning for ti år siden, sa du implisitt at «jeg har god råd».

Men da Zipp lanserte 303s var det mange som jublet, for plutselig kunne du få et karbonhjulsett med moderne tubeless-teknologi til rett over 10.000 kroner.

Legg til en liten pandemi, mangel på arbeidskraft i Østen, konteinermangel og generell prisvekst, og Zipp 303s koster nå 12888 kroner veil, for komplett hjulsett.

Men det er fortsatt rimelig, særlig fordi Zipp hevder at dette hjulsettet er mer aerodynamis enn forrige generasjon Zipp 303 Firecrest – altså et langt dyrere hjulsett.  

Hva er det Zipp har gjort som gjør at du kan få et hjulsett med solid backing fra en stor hjulprodusent til den prisen?

Og enda viktigere – får du gode karbonhjul til denne prisen?

PS: Om du lurer på hvorfor karbonhjul er så høyt elsket av syklister - denne artikkelen gir deg et lettfattelig og grundig svar på hvorfor: Hva er karbonhjul med høyprofil, og hvorfor er det så bra?

FETE OG RETTE: Felgene har hele 23 mm innvendig bredde, og er også hookless. Det gjør at du kan sykle med lavt dekktrykk og stort volum. Foto: Henrik Alpers.
FETE OG RETTE: Felgene har hele 23 mm innvendig bredde, og er også hookless. Det gjør at du kan sykle med lavt dekktrykk og stort volum. Foto: Henrik Alpers.

Om Zipp-hjul

Zipp har etter å ha blitt kjøpt opp av Sram utvidet sin produktportefølje betydelig. 303-serien er allround-hjul, men det er hele tre forskjellige 303-sett du kan kjøpe.

Vi har 303s, 303 Firecrest og 303 NSW. Typebetegnelsene går igjen på nesten alle hjul Zipp lager.

303s er det nyeste, men også enkleste hjulsettet i serien, som altså koster 12888.

303 Firecrest er noe lettere, har et mer avansert boss, og har i tillegg Zipps kjente golfballmønster på felgen. Dette hjulsettet koster 21078 kroner veil. 303 NSW er topphjulet. Dette er ytterligere lettere, og har i tillegg det som regnes å være den meste aerodynamiske formen på en felg, sagtannprofil. Da må du til gjengjeld ut med 40138 kroner.

I tillegg finner vi mindre forskjeller på felgdybde, lagerkvalitet og eiker. Navene er også forskjellig utformet, men uten praktisk betydning.

Tekniske detaljer på Zipp 303s

Forhjulet veier 715 gram, bakhjulet 820 gram – totalvekt er altså 1535 gram. Det er midt på treet for denne felgdybden, det finnes tyngre og det finnes lettere. Hjulsettet er for ordens skyld veid med felgtape, men uten ventiler.

Hjulene er ferdig montert når de kommer, klare for slangeløst oppsett. Du trenger bare montere ventiler, og så gå i gang. Er du usikker på montering, kan du lese mer her.

Akslinger følger ikke med på hjulsett til skivebremser, dette følger selve sykkelen.

Felgen er målt til 23 mm innvendig og 27 mm utvendig bredde. Dekket i 28 mm bredde måler også 28 mm på denne felgen.

ALLSIDIGE: Behovet er kanskje ikke stort, men det skader ikke. Koppene (endehylsene) byttes med et håndgrep, slik at hjulene kan passe til sykler uansett hva slags aksling du måtte ha. Foto: Henrik Alpers.
ALLSIDIGE: Behovet er kanskje ikke stort, men det skader ikke. Koppene (endehylsene) byttes med et håndgrep, slik at hjulene kan passe til sykler uansett hva slags aksling du måtte ha. Foto: Henrik Alpers.

Montering

Zipp 303s er et hjulsett laget utelukkende for slangeløse dekk. Du kan bruke dekk og slange, så lenge dekket er slangeløst. Vær nøye med maksimalt dekktrykk – det er for ordens skyld 5 bar på dette settet.

Om du en gang i tiden slet med å sette opp hjulsett slangeløst – den tiden er mer eller mindre forbi.

Vi trengte verken dekkspaker eller boost-pumpe for å sette opp dette dekket slangeløst, det lot seg enkelt gjøre med en vanlig gulvpumpe. Dekket blir helt lufttett uten å ha i punkteringsguffe, men vi anbefaler selvsagt alltid guffe i dekkene.

Vi bruker alltid Continental GP5000 TLR som referansedekk i våre tester. Til dette hjulsettet har vi valgt 28mm dekkbredde.

RETT PÅ PLASS: Referansedekket Continental GP5000s smetter på plass lett som bare det. Du trenger verken dekkspaker eller boost-pumpe for å få det til å sitte.
RETT PÅ PLASS: Referansedekket Continental GP5000s smetter på plass lett som bare det. Du trenger verken dekkspaker eller boost-pumpe for å få det til å sitte.

Zipp 303s i bruk

45 mm felgdybde var en gang i tiden skikkelig mye. Det romlet og bråkte, var skummelt i sidevinden og vi anså det som skikkelig raskt. I dag er det mer for allround-hjul og regne, og i rike Norge er karbonhjul med denne felgdyben nesten sett på som hverdagshjul.

Så vi ruller ut på veien, med en tanke om at dette er mer aerodynamisk enn forrige utgave, som altså kostet omtrent det dobbelte.

I mangel på en vindtunnel, må vi stole på det vi selv kommer frem til når vi sammenligner hjulsett direkte mot hverandre. Det er en rekke egenskaper vi kan identifisere, men aerodynamikk er absolutt ikke en av dem. Vi har opplevd følelse – men det er noe ganske annet enn om et klart bilde.

For å si det kort: Vi vet ikke om dette hjulsettet er mer aerodynamisk enn de andre vi sammenligner med – vi tør å stå for det. Men vi kan helt klart si at det oppleves å rulle bedre, og gå litt mer av seg selv når vi først har fått opp farta, enn eksempelvis Black Inc. Thirty. Det er så godt som identisk med de øvrige aerohjulene vi har testet i 2022.

Der vi derimot merker forskjell, det er i klatringer, akselerasjoner og utforkjøringer.

Vi har den deilige følelsen av umiddelbar respons i klatringene, selv om det ikke er det beste vi har prøvd. Vi liker det ganske godt nedover også, det er lett å vippe fra side til side i tekniske utforkjøringer, og det leverer trygt og stabilt i slike partier.

Det er morsomt å akselerere med enten du sykler fort eller sakte, og, ja, og, det er først og fremst ganske morsomt å sykle på dette hjulsettet.

Så er det også litt – glemt.

TØMME TANKEN: Hjulene har små dreneringshull, om du skulle få vann i felgen etter en tur i regnet. Den første utgaven hadde utrolig nok ikke dette! Foto: Henrik Alpers.
TØMME TANKEN: Hjulene har små dreneringshull, om du skulle få vann i felgen etter en tur i regnet. Den første utgaven hadde utrolig nok ikke dette! Foto: Henrik Alpers.

Den relativt korte oppsummeringen av kjøre-egenskaper er en bra ting. Det er forbausende likt hjulsett til en langt høyere pris. Det er i det hele tatt litt vanskelig å forsvare å bruke mer penger på et annet hjulsett. Kjøreopplevelsen er god – felgringene er «hookless», de har den teknologien som kommer til å bli standard på slangeløse dekk om kort tid.

De er rimelige.

Men like fullt, vi har også funnet to minuser i praktisk bruk.

Baknavet er en av dem. Bosset på hjulet (forklart ytterligere lengre ned i teksten) er av den enkle, men også en av de mer driftsikre typene. Ulempen med bosset er at pedalene får noe dødgang før de begynner å tråkke hjulet rundt. Dødgangen måles til cirka 10 grader. Det er mer enn merkbart.
Påvirker det prestasjonen? Nei. Er det irriterende? Ja. Veldig? Det kommer an på rytteren. Personlig hater jeg det, men det sier også noe om min sykkelstil – jeg er mer av og på pedalene enn en som tråkker jevnt.

Baknavet er heller en bittersøt påminnelse om at ikke alt som glimrer er gull.

Hjulsettet er også mindre stabilt i sidevind enn andre hjulsett vi har testet i samme periode. Vi vet ikke hva det er som skaper denne effekten, men vi har sammenlignet direkte med hjulsett med både mindre og høyere profil. At et hjulsett med mindre profil er bedre i sidevind er ikke så selvfølgelig som en kanskje skulle tro – felgens utforming har mye å si for sidevindsproblematikk. Enve AR 4.5 er eksempelvis mer stabilt i sidevinden, selv om profilen er hele 5 mm dypere. 5 mm er ikke mye, men total-arealet av felgen blir relativt sett mye større.

Oppleves det utrygt? Nei. Oppleves det som et dårlig hjulsett? Nei. Skulle vi ønske hjulsettet var like bra som Enve AR 4.5 i sidevind? Absolutt. Ville vi betalt 20.000 kroner til for bedre egenskaper i sidevind? Det må du faktisk svare på selv – bare ha i bakhodet at i sykling betyr «litt bedre» at noe også er «mye dyrere».

Men når vi skal oppsummere sykkelturene på Zipp 303s er dette uansett et svært godt sykkelhjul, som også er veldig rimelig.

Til prisen er det både lett og lekent.

LES OGSÅ: Test av Reserve 40/44 karbonhjul

STILIGE: Zipp bruker sine egne låseringer til bremseskivene. Det er en stilig liten detalj.
STILIGE: Zipp bruker sine egne låseringer til bremseskivene. Det er en stilig liten detalj.

Hvordan er hjulsettet blitt så rimelig – og har det noe å si?

Men hva er det du ikke får når du kjøper Zipp 303s? La oss sette opp en liten punktliste med hva vårt trente øye ser du får på dyrere hjulsett, men ikke her.

· Bosset med tre paler

Et boss, eller frikrans om du vil, er den delen på en sykkel som lager tikkelyd når du triller, eller den delen du fester kassetten på. Når du triller vil det vi kaller paler inni navet, gli i samme retning som mothakene, nesten friksjonsløst, men nok til å lage tikkelyd. Når du tråkker til fester palene seg i mothaker inni navet – og du sykler fremover.

Et boss som har tre paler gjør at du får litt dødgang i pedalene før de starter fremdriften. Dyrere nav har tilnærmet lik null dødgang før hjulet blir aktivert. Dyrere nav har ofte flere gripepunkter/mothaker, og dobbelt så mange paler. Noen tenker ikke over dødgangen, mens for andre er den irriterende.

Det er skjønt et ubestridelig faktum at alle vil ha så lite dødgang som mulig.

· J-bend eiker

Dette betyr at eikene har en liten bøy i enden, nede ved navet. Eiker med J-bend er rimeligere enn eiker som er helt rette. Nav der en bruker eiker med J-bend er rimeligere å produsere, og ikke ansett som like raffinerte som nav som har rette eiker.

UMODERNE: Dagens dyrere karbonhjulsett har niplene inni felgen. Utenpåliggende nipler fungerer like fint - men er ikke like høyt ansett. Foto: Henrik Alpers.
UMODERNE: Dagens dyrere karbonhjulsett har niplene inni felgen. Utenpåliggende nipler fungerer like fint - men er ikke like høyt ansett. Foto: Henrik Alpers.

· Lagerkvalitet

Denne vet vi mindre om. Vi kan ikke si hundre prosent sikkert at navene i dette hjulet slites fortere enn andre nav, men vi kan med sikkerhet si at de ikke er valgt fra øverste hylle. Du kan fint bytte dem ut med kulelagre som tilsammen koster halvparten av hjulsettet.

· Utenpåliggende nipler

Det er rimeligere å støpe en karbonfelg der eikeniplene er synlige under felgkanten, enn når niplene er skjult inni felgen. Det er også betydelig enklere å montere et slikt hjul, og kostnaden går følgelig ned.

Synlige eiker er marginalt mindre aerodynamisk, men ikke noe du vil merke i det hele tatt. Du finner det også på dyrere hjul, men det er ikke ansett som like bra. Fordelen er at det er veldig enkelt å rette et hjul om det skulle bli skjevt.

· Bredt bruksområde

Hjulsettet er markedsført både til landevei og gravel. Noen vil kanskje peke på at det mangler en spisskompetanse.

· Kjipe slangeløse ventiler

Zipp har trolig ikke spart mange kroner på kjedelige ventiler, men alle monner drar. Vi ønsker oss stilige ventilhetter med integrert verktøy for å skru ut ventilkjerner.

Ja – Tja - Nei

Ville vi kjøpt dette hjulsettet selv, om vi var i markedet for nye hjulsett? Ja. Ville vi anbefalt det til noen som var i markedet for nye hjulsett? Absolutt. Selv om vi har identifisert det som gjør hjulsettet billigere, merker vi med unntak av bosset ingenting til dette under praktisk bruk.

Prisen er i tillegg lav for solid merkevarebacking.

Alternative produkter

Ønsker du å vite mer om hjul? Ta også en titt på Black Inc. Thirty. De deler noe teknologi med Zipp, og her kan du se hvorfor prisen noen ganger går kraftig opp.

Ta også en titt på Zipp Firecrest 303. Dette er forrige generasjon Zipp-felger, men der får du vite mer om hvordan Zipp har jobbet seg videre til dette hjulsettet.

Konklusjon

Zipp 303s er en solid opptur av et hjulsett. Vi greier enkelt å se hvordan de har greid å holde produksjonskostnadene nede og hvor pengene er spart, men både vekt, kvalitet og funksjon er på høyde med mange hjulsett som er langt dyrere.

Om du er på jakt etter et nytt hjulsett i karbon, til bruk på landeveien eller grusturer, kan du trygt sette 303s på toppen av ønskelisten.

Dette betyr karakterene

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

Vis mer
VURDERING
Kvalitetsfølelse
Oppsett
Klatring
Flatebanking
Spurt
Valuta for pengene
Nav
Boss
Sidevind
Totalkarakter
PLUSS

Lav pris

Oppleves som et dyrere hjulsett enn prisen skulle tilsi

Kan enkelt bytte kopper til alle slags akslinger

Hookless profil

Allsidige

23 mm innvendig bredde

Enkle å sette opp

Solid merkevarebacking

MINUS

Ikke de beste i sidevind

Treg aktivering med 3 paler

Shimano Ultegra C50 8170 karbonhjul test

Shimano Ultegra er kjent som girgruppen som gir mest for pengene. Men hva med karbonhjulene til Ultegra? Vi har testet de nye, feite karbonfelgene fra Shimano.

BUNNSOLID: Shimano Ultegra C50 er gjennomført kvalitet fra A til Å. Like fullt ønsker vi oss litt nivåheving fra japanerne. Foto: Henrik Alpers.
BUNNSOLID: Shimano Ultegra C50 er gjennomført kvalitet fra A til Å. Like fullt ønsker vi oss litt nivåheving fra japanerne. Foto: Henrik Alpers.
Shimano Ultegra C50 8170
  • Vekt forhjul: 726 gram

  • Vekt bakhjul: 898 gram

  • Totalvekt: 1624 gram

  • Pris:  16198 kroner

  • Aksling: 100*12 mm foran, 142*12 mm bak

  • Hjulene er veid med felgtape, uten ventiler

skala
8/10

Shimano-deler eller vinner sjelden på sexappeal, kudos i miljøet eller vekt - men kjøper du Shimano har du noe som bare virker og virker - og det er jo ganske sexy i seg selv. 

Shimano lanserer som vanlig hjul med ny teknologi litt etter pionerene i bransjen, noe som ofte er et tegn på at de har ventet til de er helt sikre på at alt virker. For såpass kan vi si med en gang, Shimanos Ultegrahjul med 50 mm felgprofil er et bombesikkert og prisvinnende valg. 

Dette hjulsettet ble lansert samtidig som de 12-delte, semitrådløse gruppene fra Dura-Ace og Ultegra i fjor, og både disse og topphjulene til Dura-Ace druknet dermed noe. 

Men heldigvis er det mye nytt og spennende å se på, også på hjulsettet. 

Hjulsettene skal være enkle å sette opp slangeløst, tverrsnittet på felgen gir oss en relativt feit felg med U-profil, og vi har også fått noen deler fra den gamle topplinja til Dura-Ace.
Normalt sett har det vært ganske store forskjeller på Dura-Ace og Ultegra, men denne forskjellen er etter det vi kan se nå mindre enn noen gang. 

Den største forskjellen som er igjen nå er vekta - toppmodellen fra Dura Ace skal være cirka 120 gram lettere. 

SMÅPIRK: Både Shimano og de andre hjulleverandørene leverer felger med ganske triste tubeless-ventiler. Våre knakk etter kort tid. Foto: Henrik Alpers.
SMÅPIRK: Både Shimano og de andre hjulleverandørene leverer felger med ganske triste tubeless-ventiler. Våre knakk etter kort tid. Foto: Henrik Alpers.

Om Shimanos hjulsett

Shimano leverer hjulsett i alle tenkelige prisklasser, og aller mest spennende er det selvsagt å se på de litt dyrere karbonhjulene. 

Ultegra-settet har typebetegnelse 8170 C50, og er ett av tre karbonhjulsett i ultegrakvalitet. Om du liker hjul med klassisk utseende og dermed litt lavere profil tilbyr de modellen C36 - som navnet tilsier har den 36 mm felgprofil. Om tempo, triatlon eller lange flate ritt er din greie, har de også C60 med 60 mm profil. I tillegg har de flere rimeligere ultegrahjulsett i aluminium, også for deg som har felgbremser. 

Ultegra 8170 C50 er kun laget for skivebremser, akslinger med 12*142 bak og 12*100 mm foran, og det er kun laget for slangeløse dekk. 

Om dette med akslingene forvirret - fortvil ei. De nevnte tallene er dagens standard på alle skivebremssykler, en standard kommet for å bli. 

Hjulsettet kan selvsagt settes opp med dekk og slange, gitt at selve dekket er slangeløst. Relativt meningsløst, så enkelt som slangeløst oppsett har blitt på landeveien. 

Hjulsettet har en anbefalt utsalgspris på 16198 kroner. I vår moderne hjulverden kjøper en ett og ett hjul - bakhjulet koster 8649 mens fremhjulet ligger på 7549. 

Dette er anbefalte utsalgspriser, og prisene kan helt sikkert være lavere i enkelte butikker. 

En tur på vekta har vi selvsagt også tatt. Bakhjulet veier 898 gram, mens forhjulet veier 724 gram. En totalvekt på 1624 gram er definitivt tyngre enn ønskelig, men vi har sett verre.

DRENERING: Felgene har to hull for drenering av vann. Foto: Henrik Alpers.
DRENERING: Felgene har to hull for drenering av vann. Foto: Henrik Alpers.

Montering

Slangeløse dekk var da det kom på markedet et mareritt å montere - C50 Ultegra er heldigvis nok et bevis på at vi har gått videre. 

Hjulsettet settes opp lett som en lek, og du trenger verken boost-kammer eller dekkspaker for å få dekket på plass i sporene sine. Sett på dekket, pump opp som vanlig og dra på tur. Enda lettere enn dekk og slange, faktisk.

Vi har som vanlig testet hjulsettet med referansedekket Continental GP5000s. 

Et mikroskopisk minus må vi skjønt notere oss for Shimanos del. Ultegra C50 er det eneste hjulsettet vi har slitt med å få hundre prosent tett, selv med rikelig med guffe (75 ml). Etter 3-4 dager har omtrent halvparten av luften sluppet. All den tid vi uansett pumper dekket før hver tur er dette i praksis så ubetydelig som du kan få det, og det burde ikke påvirke kjøpslysten din i det hele tatt. 

RETT FREM: Shimano bruker «straight pull» eiker, som er enkle å bytte om noe skulle skje. Hjulene foretrekker proprietære eiker, men vanlige kan også benyttes. Foto: Henrik Alpers.
RETT FREM: Shimano bruker «straight pull» eiker, som er enkle å bytte om noe skulle skje. Hjulene foretrekker proprietære eiker, men vanlige kan også benyttes. Foto: Henrik Alpers.

Shimano Ultegra C50 i bruk

Vi flytter oss ut på veien, vi har 50 mm dype felger til å skjære gjennom vinden og fly over bakkekulene. Shimano definerer dette som et allround-hjulsett, selv om felgdybden på 50 mm en gang i tiden var veldig mye. 

Vi opplever det nok en gang som veldig krevende å vurdere om det ene hjulsettet er mer aerodynamisk enn det andre, og vi må nok en gang konkludere med at vi sitter igjen med omtrent null målbare forskjeller på dette området, selv når vi bytter hjulsett og sykler samme runde flere ganger. Vi understreker at dette er opplevde forskjeller, og at data fra en vindtunnel vil si noe annet.

Vi tør nesten å konkludere det samme med alle de andre egenskapene vi er på jakt etter med et hjulsett. C50 skårer simpelthen jevnt høyt på alle parametre. Det er et over snittet lekent og spenstig hjulsett, enten du klatrer, spurter, jager nedover eller er ute på humpete brostein. 

Det er i hovedsak ett område der hjulsettet utmerker seg, og her utmerker det seg virkelig. Denne lille superegenskapen er så god i seg selv at hjulsettet enkelt får en kjøpsanbefaling. 

C50 Ultegra møter sidevinden med arroganse og forrakt. 

Hjulsettet er faktisk skikkelig bra i sidevind, en egenskap vi virkelig ikke greier å finne ut av hvorfor er så bra. 

INGEN ÅPNING: Skal du inn og vedlikeholde kulelagrene til Shimano, må du frem med spesialverktøy, eller konusnøkler om du vil. Foto: Henrik Alpers.
INGEN ÅPNING: Skal du inn og vedlikeholde kulelagrene til Shimano, må du frem med spesialverktøy, eller konusnøkler om du vil. Foto: Henrik Alpers.

I testperioden har vi hatt god tid til å sammenligne direkt med Zipp 303s og Enve AR 4.5. Prismessig er Zipp-hjulene de mest relevante å sammenligne med, og her er forskjellene faktisk ganske merkbare. Det lugger simpelthen mindre i Shimano-hjulene.

Vi har selvsagt også tatt oss friheten til å ligge i dragsuget av hovedstadens mange busser, for å finne ut litt mer av egenskapene. I turbulensen som oppstår når du ligger 10-15 meter bak store kjøretøy, vil så godt som alle sykler og hjul bli vinglete, det er snakk om ren fysikk.

Men forskjellene på hjulsett vil merkes når en drafter - fordi: Det er stor forskjell på hvor godt den turbulente vinden får tak i felgene. 

Opplevelsen av hjulsettet er svært tydelig. Det er et eller annet som gjør det til et lettkjørt og presist hjulsett. I utforkjøringene treffer vi linja vi har sett ut lett som bare det, det er nesten så vi føler at hjulene overstyrer.

Det krever mer krefter - marginalt riktignok, men også opplevbart - å ta skarpe og krappe kurver med høy profil på hjulene. Ultegra-settet er lettkjørt som bare det, sjelden lettkjørt spør du oss. Altså, bedre enn vi ofte opplever med slike hjulsett.

KONSERVATIVT: Innvendig felgbredde på 21 mm er ganske konservativt fra Shimano. Bredere felg gir mulighet for lavere dekktrykk, og følgelig mer komfort. Foto: Henrik Alpers.
KONSERVATIVT: Innvendig felgbredde på 21 mm er ganske konservativt fra Shimano. Bredere felg gir mulighet for lavere dekktrykk, og følgelig mer komfort. Foto: Henrik Alpers.

I det åpne kulturlandskapet i Follo står ofte vinden rett på sykkelen, og heller ikke her får vinden særlig godt tak i felgene. Følelsen av at noen drar i sykkelen din slik at du har mindre kontroll, er tilnærmet lik borte. 

Men hvor bra er egentlig sidevindsegenskapene i forhold til de beste hjulsettene vi noen gang har prøvd? 

Vel, det er vanskelig å sammenligne med noe vi har testet for mange år siden. Men det er nesten så en kan kjøpe hjulsettet ene og alene basert på dette. Nesten. 

Og før vi glemmer det, den klassiske busstesten. Sykkelen er altså rolig selv i svært turbulent luft. Det er bare veldig irriterende å ikke kunne finne ut av hvorfor, for felgprofilen er veldig lik Zipp sin - men forskjellen på de to settene er merkbar.

PS: Å ligge bak en buss er ikke alltid like smart. Vi gjorde det på en kjent og lite trafikkert vei - med sjåførens samtykke - over en kort strekning. 

LES OGSÅ: Test av Reserve 40/44 karbonhjul

Kort om kulelager

Et område der Shimano virkelig skiller seg ut fra de fleste andre hjulprodusenter, er på kulelagrene. Shimano sverger fremdeles til åpne kulelagre. 

Hos de aller fleste produsenter puttes det nå maskinlagre inn i hjulene, mens Shimano altså løser det på gamlemåten. 

Men hva betyr det i praksis? 

Vel, det er mange mikro-fasetter vi ikke skal inn på her nå. Men et maskinlager sitter i hjulene dine til de er slitt ut, og så begynner de å slarke. Da kjøper du nye, og kaster de gamle, og jobben må gjøres av noen som har tilgang på nødvendig utstyr. 

Åpne kulelagre er enkle å skru fra hverandre og vedlikeholde. Gjør du dette jevnlig kan de vare tilnærmet lik evig. Det innebærer litt fikling, og om du ikke vet hva du driver med - IKKE skru ut akslingene på et shimanohjul for å titte inni. Da detter det kuler ut overalt, og du må spasere duknakket inn på et verksted og innrømme dine synder - noe slikt kan ikke forklares på annet vis. 

Åpne kulelagre kan også justeres bittelitt løsere om du måtte ønske mindre friksjon, men da kan du også oppleve slark. Eller du kan gjøre motsatt. Eller bare la hjulet være som det er når du kjøper det. 

Oppsummert: Det ene er ikke bedre enn det andre. 

SOLID: Shimanos HG-boss er dønn solide, og må nok få noe av skylda for høy vekt på bakhjulet. Hjulsettet er selvsagt klargjort for 12-delt kassett. Foto: Henrik Alpers.
SOLID: Shimanos HG-boss er dønn solide, og må nok få noe av skylda for høy vekt på bakhjulet. Hjulsettet er selvsagt klargjort for 12-delt kassett. Foto: Henrik Alpers.

Noe å ikke like?

En liten minus, først som sist. Ventilene på dette hjulsettet er faktisk skikkelig dårlige. Begge ventilkjernene ble bøyd første gang vi skulle pumpe opp dekkene. Etter noen uker måtte vi bytte ventilkjernene. 

Kostnadsmessig er ikke dette store summen, men herre - dette burde ikke være vanskelig å ha i orden. Det er litt som om lokket til hanskerommet detter av i en Mercedes.

En egenskap vi ikke er umiddelbar fan av er bosset, eller frikransen om du vil. Tidligere har Ultegra-hjul hatt en tradisjonell løsning med tre paler, mens toppmodellen Dura Ace har hatt en mer raffinert løsning, ganske lik DT Swiss’ løsning. Ultegrahjulet har nå fått samme løsning som forrige generasjon Dura Ace. 

Dette bosset hentet fra Dura Ace er like idiotsikkert som det er gjennomprøvd, det er enkelt å reparere selv om alt skulle gå skeis på et utenkelig sted, det gir lite rullemotstand og det lager knapt lyd.

Men: Det aktiverer bakhjulet litt senere enn de mest raffinerte bossene. De siste årene har det kommet flere og flere hjulsett også i mellomprisklassen med bedre aktivering. 

DT Swiss sine hjulsett er eksempelvis bedre her, også på sine rimelige hjul. Kort forklart er dødgangen fra du begynner å trå til hjulet aktiveres ganske merkbar, og særlig i høy fart smeller det litt når hjulet aktiveres. 

Ja - Tja - Nei

Lakmustesten: Ville vi kjøpt det selv om vi var i markedet for nye hjul? Prisen er litt for høy tenker vi, særlig sammenlignet med Zipp 303s. 

Men om noen vi kjenner var på jakt etter et nytt hjulsett og hadde fått et klubbtilbud, kanskje hadde funnet en nettbutikk med en lavere pris eller at hen simpelthen likte utseendet - vi tør å anbefale dette. 

TRADISJONELLE: Shimano har valgt felgring med vanlige «lepper/mothaker» for å holde dekket på plass. Dette gjør den innvendige diameteren smalere, men felgen er kompatibel med langt flere dekk. Foto: Henrik Alpers.
TRADISJONELLE: Shimano har valgt felgring med vanlige «lepper/mothaker» for å holde dekket på plass. Dette gjør den innvendige diameteren smalere, men felgen er kompatibel med langt flere dekk. Foto: Henrik Alpers.

Alternative produkter

Zipp 303s er det nærmeste produktet vi har testet hva gjelder pris og felgprofil. De er noe rimeligere, og et godt kjøp, selv om de altså ikke er like gode i sidevind. 

Om du har lyst på noe skikkelig eksklusivt der du er en av få som blir stående som eier, ta en titt på Black Inc. Thirty. Dette er et godt allroundhjulsett for både landevei og grus. 

Vil du gjøre det enkelt tar du en titt på Mavic Ksyrium sine hjul. 

Konklusjon

Shimano Ultegra C50 8170 er et hjul med 50 mm profil, definert som et allroundhjul. Hjulet utmerker seg særlig med sin gode presisjon, og det er også lite utsatt for sidevind og turbulens. En mer lettstyrt hjul må du kanskje lete lenge etter. 

Vi kunne ønsket oss mindre dødgang fra bosset, og definitivt finere ventiler, men alt i alt er hjulsettet et godt kjøp i denne prisklassen.
Det er primært kjøre-egenskaper som løfter hjulsettet, og det er tross alt det vi ønsker oss i et godt hjulsett. 

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Oppsett
Klatring
Flatebanking
Spurt
Sidevind
Nav
Boss
Valuta for pengene
Totalkarakter
PLUSS

Svært gode i sidevind

Skårer jevnt høyt på alle parametre

Åpne kulelagre kan ha ekstremt lang levetid

Rette eiker er lette å bytte om du mot formodning skulle ryke en eike

MINUS

Dårlige ventiler

Bosset gir tregere aktivering enn ønsket

Tyngre enn konkurrerende merker

Test av Black Inc. Thirty hjulsett

Black Inc. er det nye hippe hjulmerket, og Thirty er hjulsett de har laget for både landevei og grus. De smykker seg med keramiske kulelagre og egenproduksjon, men kan de forsvare den høye prisen?

NØYTRALE: Black Inc. Thirty gjør lite ut av seg rent utseendemessig. Men både kvalitet og funksjon er på topp. Foto: Henrik Alpers.
NØYTRALE: Black Inc. Thirty gjør lite ut av seg rent utseendemessig. Men både kvalitet og funksjon er på topp. Foto: Henrik Alpers.
Black Inc. Thirty
  • Pris: 24 999 kroner

  • Vekt forhjul: 670 gram

  • Vekt bakhjul: 897 gram

  • Totalvekt: 1567 gram

  • Aksling: 100*12 mm foran, 142*12 mm bak

  • Hjulene er veid med felgtape, uten ventiler

skala
7/10

Black Inc. er et relativt nytt hjulmerke, ukjent for de fleste nordmenn. Black Inc. er delemerket til sykkelprodusenten Factor, som på kort tid har slått seg opp og blitt store nok til å sponse Israel Start Up Nation.

I tillegg til hjul og rammer, lager de både styrer og setepinner, og har en produktportefølje som stadig utvides.

Alt Black Inc. lager produseres på egen fabrikk og med egne ingeniører, så merket har rent prismessig endt opp i kostnadsrammen til en rekke premiumprodukter.

24.999 kroner for et hjulsett er en stiv pris, og her er forventningene spent høy.

Detaljene bak Black Inc Thirty

Black Inc. tilbyr hjulsett med 20 mm, 30 mm og 45 mm felgprofil, i tillegg til platehjul og banehjul. De har også integrerte styrer, vanlige stem, flaskeholdere og smådeler, konseptet er at alle produktene skal lages i karbon.

Hjulsettet med 20 mm profil har fått stor oppmerksomhet for sin lave vekt på bare 1240 gram. Team Coop bruker Black Inc. Forty Five, som da har 45 mm felgprofil.

Både versjonen med 20 mm og 45 mm er ansett som rene landeveishjul, til hvert sitt bruksområde.

Black Inc. Thirty er laget for å brukes til alt, både landevei og gravel. Vekten på 1567 er høy, men mye skyldes at det er bygget mer solid for å tåle den harde bruken som hjulsett ofte får på grusveier.

PS: Om du lurer på hvorfor karbonhjul er så høyt elsket av syklister - denne artikkelen gir deg et lettfattelig og grundig svar på hvorfor: Hva er karbonhjul med høyprofil, og hvorfor er det så bra?

TRADISJONELLE: Black Inc. har valgt felgring med vanlige «lepper/mothaker» for å holde dekket på plass. Dette gjør den innvendige diameteren noe smalere enn eksempelvis Zipp 303s, et lignende hjulsett. Foto: Henrik Alpers.
TRADISJONELLE: Black Inc. har valgt felgring med vanlige «lepper/mothaker» for å holde dekket på plass. Dette gjør den innvendige diameteren noe smalere enn eksempelvis Zipp 303s, et lignende hjulsett. Foto: Henrik Alpers.

Hva får jeg i esken?

Black Inc. Thirty leveres med følgende utstyr:

· For-og bakhjul

· Ekstra felgtape

· Ventiler for slangeløst oppsett

Hvor lette er de å sette opp slangeløst?

Hjulsettet er klargjort for slangeløst oppsett. Felgene har tradisjonelle felgvegger med leppe. Det betyr i praksis at du kan bruke både slangeløse dekk, samt vanlige dekk med slange.

Slangeløse hjulsett kan ofte være noe herk å sette opp, men med Black Inc. går det lett som en lek.

Du trenger faktisk ikke noe mer enn en vanlig gulvpumpe for å få på referansedekket GP Continental 5000s, vi trengte ikke en gang å bruke såpe på sideveggene. Du trenger heller ikke dekkspaker for å få dekket over felgen.

Det er ikke ofte vi bytter dekk på sykkelen vår, men ved en eventuell punktering kunne slangeløse dekk før i tiden være et mareritt å få av.

Hele prosessen er unnagjort på få minutter, så enkelt som det er mulig å få det.

LENSEPORT: To små hull i hver felg gjør det enkelt å lense dem for vann, om du har vært ute i regnet. Foto: Henrik Alpers.
LENSEPORT: To små hull i hver felg gjør det enkelt å lense dem for vann, om du har vært ute i regnet. Foto: Henrik Alpers.

Hvor gode er Black Inc Thirty å sykle med?

Hvilken nydelig start det er å trille av gårde med dette hjulsettet, lite er så morsomt som hjulsett som er responsive uansett hastighet.

Hjulsett kan være ganske krevende å teste, for det er ofte mindre forskjeller på settene enn en skulle tro. Dette er et av hjulsettene der det er enklere å oppleve spissegenskapene enn andre.

Hjulsett med 30 mm profil ville vi tidligere definert som allround-hjulsett, mens det i dag hører mer hjemme i klatrernes verden. Det finnes selvsagt også spurtere som liker at det er mindre felgprofil, for det er definitivt bedre i sidevind, og enkelte liker også at det er lettere å flikke et hjulsett med lav profil, det er simpelthen mindre moment i en litt lettere felgring.

Men opplevelsen av settet er svært klar: Dette er aller morsomst oppover. I direkte sammenligning med to hjulsett med cirka samme vekt, med høy felgprofil, er det stor forskjell i den opplevede responsen. I klatringene er dette settet overlegent mest spenstig. Det er nesten så en kan påstå det er utslagsgivende.

FEITE: Felgene er brede, u-formede og runde i fasongen. Eikeniplene er skjult inni selve felgen. Foto: Henrik Alpers.
FEITE: Felgene er brede, u-formede og runde i fasongen. Eikeniplene er skjult inni selve felgen. Foto: Henrik Alpers.

Hjulsettet oppleves kanskje litt hardere enn andre, men ikke nok til å få en anmerkning. Det er mer noe vi oppdager når vi virkelig må kjenne etter.

Egenskapene harmonerer godt med Black Inc. sitt fokus om at dette skal være et hjulsett for både landevei og gravel. På grusen er gjerne bakkene brattere og hastigheten lavere, der er det definitivt et poeng at hjulet oppleves mest livlig når farten er noe lavere.

Vi må også nevne at hjulsettet oppleves særdeles eksemplarisk i sidevinden. En kan alltids si at et hjulsett med 30 mm profil ikke er spesielt utsatt for sidevind, men vi har mange eksempler på hjulsett med samme og lavere profil, som er ganske ubehagelige når det blåser. Vi kan ikke identifisere akkurat hva som gjør de gode i sidevinden, men den brede U-formen på felgen kan nok få noe av æren.

Det har blåst skikkelig godt i Oslo i testperioden, og konklusjonen er ganske klar – dette hjulsettet gjør det svært godt i sidevinden.

Alt er vel så langt. Å sette opp hjulsettet er superlett. Å sykle med dem ute på veien er også skikkelig morsomt. Dette treffer oss dødelige godt. Det er simpelthen virkelig godt på det nivået vi er på.

LES OGSÅ: Test av Reserve 40/44 karbonhjul

GJERRIG: For 25000 kroner forventer vi i det minste en ventilhette med ventilkjerneverktøy. Det får vi ikke - denne er vår private. Foto: Henrik Alpers.
GJERRIG: For 25000 kroner forventer vi i det minste en ventilhette med ventilkjerneverktøy. Det får vi ikke - denne er vår private. Foto: Henrik Alpers.

Keramiske kulelager – er det verdt det?

Kan vi merke forskjell med Ceramic Speed når vi sykler? Nei.

Slipper vi å bytte kulelagre etter en sesong eller to? Trolig.

Tenker vi over at «åhh, det var deilig å spare penger på kulelagre»? Nei.

Kan kulelagrene overleve selve hjulsettet? Både ja og nei.

Det er med andre ord komplett umulig å validere verdien av keramiske kulelagre. Det er en svært fordyrende del, som ikke tilfører opplevelse, kun mindre vedlikehold.

Hjulsett som koster mer enn 25000 kroner definerer vi som premium-hjulsett, og da forventer vi noe spesielt. På Black Inc. Thirty har vi altså premium kulelagre, men vi mangler litt på opplevelsen. At det ruller bedre er utvilsomt, tester vi har gjort på testlageret vårt viser forskjell. Den aller største forskjellen finner vi trolig om et år eller to, når de keramiske kulelagrene fortsatt er like gode.

Men er det verdt det? Vi ender på Tja.

SKLIR PÅ PLASS: Det er lett som en lek å sette på referansedekket Continental GP5000s TR. Foto: Henrik Alpers.
SKLIR PÅ PLASS: Det er lett som en lek å sette på referansedekket Continental GP5000s TR. Foto: Henrik Alpers.

Frikrans med tre paler – er ikke det litt billig?

Et boss med tre paler er den enkleste måten å lage boss på. Det er gjennomprøvd, det har fungert i utallige år, og det er lett å reparere.

Men med tre paler får du også dødgang, cirka ti grader. Det betyr at pedalen din kan bevege seg noen centimeter før selve tråkket starter.

Det er mange produsenter som har langt raskere aktivering av hjulet, også på sine rimelige hjulsett.

Vi mener at dette ikke er godt nok for et hjulsett til 25000 kroner. Det er et lite i-landsproblem, en detalj i detaljene, men det er også det som skiller gode hjulsett fra mindre gode - ikke bare det. Aktivering er den detaljen som er enklest å oppdage. Den er irriterende i en spurt, den er irriterende når vi reiser oss i klatringer, den er litt irriterende uansett.

Du kan kjøpe Zipp 303s til halve prisen av dette hjulsettet, og ha samme type boss. Zipp 303 Firecrest koster 2000 kroner mindre enn Black Inc. Thirty, og da har du et boss med lynrask aktivering. Du har ikke keramiske kulelagre - men veldig gode lagre, like fullt.

Men igjen, mange andre produsenter, eksempelvis Shimano og Campagnolo har også mange hjul med slike boss.

BLANDEDE FØLELSER: Selve bosset er solid gjenonmført. Men tre paler er for enkelt på et slikt hjulsett. Foto: Henrik Alpers.
BLANDEDE FØLELSER: Selve bosset er solid gjenonmført. Men tre paler er for enkelt på et slikt hjulsett. Foto: Henrik Alpers.

Ja - Tja - eller nei?

Ja ville vi anbefalt dette om en venn eller et familiemedlem vurderte å kjøpe dette hjulsettet?

Black Inc. Thirty er et topphjulsett med gjennomgående høy kvalitet – men med dette hjulsettet får du ikke i pose og sekk.

Black Inc. har valgt kulelagre fremfor et boss med rask aktivering. Vi lander på «tja». Hva vil du ha mest? Keramiske lagre, eller rask aktivering? Vekten kunne også vært lavere.

Andre produkter

Om du er på jakt etter et lignende hjulsett kan du også ta en titt på Zipp 303s, det er en av de rimeligste karbonhjulsettene på markedet. (Test kommer 01.06.22). Om du vil ha et hjulsett i høyere prisklasse kan du også vurdere Zipp 303 Firecrest.

Konklusjon

Black Inc. Thirty er et hjulsett med 30 mm profil. Vi opplever at hjulsettet utmerker seg særlig til klatring og akselerasjoner. Det er veldig mye spenst og nerve i hjulsettet, vi tør påstå det er lekent, og det er først og fremst når farten er noe lavere enn på flatene at akselerasjonene er morsomst.

I tillegg er det svært godt i sidevinden.

Hjulsettet har høy gjennomføring på kvaliteten, og det er i tillegg veldig lett å sette opp slangeløst. Du gjør det bare med en vanlig gulvpumpe.

Hjulsettet er i prisklassen for premium-hjul. Her forventer vi at det skal leveres på både kvalitet, vekt, opplevelse og pris.

Black Inc. Thirty overleverer på delekvalitet og kvalitetsopplevelse. Keramiske lagre er tilnærmet lik uslitelige, men det er vanskelig å validere verdien av det.
Hjulsettet kommer med et enkelt boss med tre paler – noe som gir litt treg aktivering når vi tråkker i gang. Dette er det største ankepunktet med hjulsettet. Settet veier 1567 gram, og det er heller ikke spesielt lett.

Hjulsettet har svært høy kvalitet på deler, men har når alt skal summeres opp mener vi prisen er for høy.

Om våre hjultester

Alle våre hjulsett testes med samme dekk, Continental GP5000s, for å minimere avvik. Vi bruker 28 mm dekk på hjulsett som i hovedsak er tiltenkt landeveissykler, og vi bruker 30 mm dekk på felger tiltenkt både landevei og grus.

Undertegnede bruker 50/55 psi foran/bak ved 28 mm, og 45/50 psi foran/bak ved 30 mm.

Alle hjulsett testes enkeltvis, men sammenlignes direkte med lignende hjulsett for referanse.

VURDERING
Kvalitetsfølelse
Oppsett
Klatring
Flatebanking
Spurt
Valuta for pengene
Nav
Boss
Sidevind
Totalkarakter
PLUSS

Keramiske lagre

CNC-frest boss

Gjennomgående høy kvalitet

Lette å sette opp

Kvikke og morsomme

MINUS

Treg aktivering pga boss med tre paler

Dyre

Ikke spesielt lette

Vi forventer mer bling for 25000 kroner

Test av Zipp 303 Firecrest Disc

Zipp sine 303 Firecrest er en klassiker. Nå kommer de også til skivebrems og er Landeveis testvinner.

KNUKKET KODEN: Fartsvåpenet fra Indiana i USA er tross sin høye felgprofil en skikkelig allrounder. Vi liker dem godt.
KNUKKET KODEN: Fartsvåpenet fra Indiana i USA er tross sin høye felgprofil en skikkelig allrounder. Vi liker dem godt.
LV_best_i_test
Zipp 303 Firecrest Disc
  • Pris: 24 999 kroner

  • Profil: 45 mm

  • Vekt: 1673 gram

  • Importør: Cycle Service Nordic

Om vi titter på tallenes tale, er det ingenting som tilsier at Zipp skal være det beste hjulsettet i testen.

Det er faktisk tyngst av dem alle. Men Zipp er også det hjulsettet som oppleves som det klart beste å sykle på.

Dette er hjulsettet vi endte opp med å krangle om hvem som skulle bruke, og den som til slutt fikk settet visste det ville bli en god dag på sykkelen.

Fordi: Zipp 303 spiller rollen som allrounder perfekt. En felgdybde på 45 mm vil aldri oppleves som en skikkelig tempofelg, men likevel har vi følelsen av å sitte midt i en sykkel, der hjulene rumler komfortabelt og raskt bortover, med god kontakt med underlaget. Følelsen av at det går av seg selv når en først har fått opp farten, bør gjøre dette til et førstevalg for alle rulleentusiaster.

Zipp2
STILIG: Zipps CNC-freste nav er en fryd for øyet

Hjulene oppleves også raskest i akselerasjonene, både fra lav fart, og når vi skal ta ut de siste kreftene på en skiltspurt. Det er i utforkjøringene vi får den virkelige bekreftelsen på kjørekvaliteten. Vi merker ingenting til roterende vekt, ingenting til g-krefter som jobber mot oss i svingene, og vi kjenner lite til sidevinden.

Dette hjulsettet oppleves like lekent som det gjør trygt, like godt til lange rulleritt som til tekniske klatringer og utforkjøringer. Allroundhjul har en tendens til å være gjennomsnittlige på alt, men ikke ekspert på noe, men dette settet virkelig glimrer på alle områder. Zipp leverer mer enn forventet av et topphjul, og det er stor trygghet i å ha en slik gigant som leverandør om noe skulle skje.

Når en så er ferdig med å snakke om egenskapene, kan en gå rett over på det tekniske. Zipp har en innvendig profilbredde på 21 mm, samme som Specialized. Dette er helt i tråd med moderne filosofi, og gjør at det fungerer godt med dekk også i 28 og 30 mm.

Detaljene på hjulsettet er også lekre, overflaten på felgen må koste en formue å få til. De mange små hullene skal gi samme effekt som en golfball, altså bedre aerodynamikk, uten at vi kan gå god for annet enn at det ser virkelig bra ut. Hjulsettet leveres med adaptere så du kan bytte mellom ulike akslinger, og alt leveres selvsagt med flotte hjulposer. Felgene er klargjort for slangeløst oppsett, og det følger også med slangeløse ventiler. Testens beste hjulsett.

PLUSS

Testens beste hjulsett - både hva gjelder kjørefølelse og kvalitetsfølelse

MINUS

Det er nå en gang ganske dyrt da

Test av Specialized CLX 32 Roval

Specialized sine Roval-hjul har kjørefølelse i toppklasse, men har et ganske stort minus.

PÅ EGNE BEN: Specialized ønsker å gjøre Roval til en egen merkevare. Hjulenes funksjon er upåklagelig og moderne, men savner vi litt på utseendet?
PÅ EGNE BEN: Specialized ønsker å gjøre Roval til en egen merkevare. Hjulenes funksjon er upåklagelig og moderne, men savner vi litt på utseendet?
Specialized CLX 32 Roval
  • Pris: 24 298 kroner

  • Profil: 32 mm profil

  • Vekt: 1363 gram

  • Importør: Specialized Nordic

Roval er Specializeds hjulmerke, som de prøver å markedsføre under eget navn. CLX 32 Roval er deres siste allroundhjulsett, som utmerker seg allerede i det vi tar det ut av esken, dette er nemlig testens klart letteste hjulsett.

Vi legger raskt merke til at Specialized har satt sitt eget merkenavn på selve navene, selv om innmaten er laget av DT Swiss. Dette er i praksis DT240-nav med specializedskall.

Vi har en lignende kjørefølelse med disse hjulene som vi har med testvinneren fra Zipp. Dette er et ytterst presist konkurranseverktøy, der det kan oppleves som om hele sykkelen blir mer presis. Dette kjennes absolutt best i klatringene.

Særlig da vi kjørte intervaller med fartslek og akselerasjoner i bakkene er dette på sitt morsomste. Lette klatrehjul kan av og til oppleves som litt vimsete i høy fart, men vi styrer like trygt også nedover med disse.

Vi kan skrive i det vide og brede om den opplevde følelsen av hjulene, som leverer til terningkast seks. Det er ingenting som er så morsomt som å oppleve slike hjulsett, der produsenten virkelig har fått til det absolutt viktigste – nemlig at hjulet skal være en drøm å sykle på. Vi digger dette hjulsettet. Virkelig.

Spec2
ENKLE: Navene til Roval er laget av DT Swiss. Vi går god for funksjonen.

Men en ting må vi ta opp, og det er Specializeds valg av løsning for slangeløst oppsett. Her har de bommet. I stedet for å benytte seg av vanlig tetningstape som tetter eikehullene, er det lagt opp til at hvert hull i felgen skal plugges med hver sin plastknott.

Pluggene er tette, men dette gir en ujevn felgbunn, som dekket må bevege seg helt over før det tetter mot sideveggene. Dette er umulig uten kompressor, og selv da er det en vanskelig øvelse.

Du kan mot anbefalt bruke vanlig felgtape, men også her har vi mangler. Det er ikke noe spor i felgen som holder dekket på plass, noe som gjør at dekket, når det er tømt for luft, fort faller ned i midten av felgbuen.

Og har dekket falt ned i felgbuen under flytransport eller lignende, får du det ikke på plass igjen uten en kompressor. Da er det bare å putte en slange inn i det slangeløse dekket. Det fungerer selvsagt godt med slange også, men det er nå litt meningsløst å kjøre slange på et slikt hjulsett. Vil du sette opp felgene dine slangeløst, er ikke dette hjulsettet et vi anbefaler.

Om du ikke har planer om å sette opp hjulene slangeløst, er Roval CLX 32 et fantastisk hjulsett. Nerdene fra vindtunnelen i California garanterer prima aero- dynamikk, i en pakke som veier lite. Skikkelig moro, men en rar løsning på tettingen.

PLUSS

Lav pris

Griper raskt

Lav vekt

MINUS

Kan ha høyere slitasje over tid

Anbefales ikke til slangeløst

Test av Mavic Ksyrium Elite Disc

Mavic Ksyrium Elite leveres ferdig satt opp slangeløs, et genialt trekk vi liker godt. Klar anbefaling!

STILIGE: Elite er en gammel klassiker fra Mavic, nå i skive- bremsversjon. Den har samme lett- gjenkjennelige utseende som andre Mavic-hjul.
STILIGE: Elite er en gammel klassiker fra Mavic, nå i skive- bremsversjon. Den har samme lett- gjenkjennelige utseende som andre Mavic-hjul.
LV_anbefaler
Mavic Ksyrium Elite Disc UST
  • Pris: 6 899 kr

  • Vekt: 1 742 gram

  • Importør: Racingdepot

Enklere og bedre enn dette kan det ikke gjøres. For når du tar Mavic Ksyrium Elite ut av esken kommer det nemlig ferdig oppsatt slangeløst, komplett med ventiler og dekk.

Alt du trenger å gjøre er å ha i litt guffe gjennom ventilen, pumpe opp, og så er du klar til å sykle. Mavic er den første hjulprodusenten som utvikler slangeløse hjul- og dekk i kombinasjon, og vi ser her hvor enkelt ting kan løses når samme produsent står bak alt.

Noen vil kanskje legge merke til at dette hjulsettet ikke er av de letteste i klassen. Dekkene som er satt opp er dog lette til slangeløse dekk å være, så totalvekten blir allikevel midt på treet.

SPESIELLE DELER: Ingen av delene på Mavics hjul er standard- iserte. Det kan gjøre deletilgangen vanskeligere.
SPESIELLE DELER: Ingen av delene på Mavics hjul er standard- iserte. Det kan gjøre deletilgangen vanskeligere.

Ksyrium Elite Disc er i praksis samme hjulsett som felgbremshjulene Ksyrium Elite. Dette blir sett på som en god hjuloppgradering om en holder seg under 8000 kroner, og vi kan fortelle at dette stemmer også blant skivebremshjulene.

Elite Disc leverer i alle de kategoriene vi ønsker. Vi har god erfaring med delene, og dette gjelder både kulelager, eiker, samt bosset. Vedlikeholdsarbeid på bosset er også enkelt, og det består av få deler. Dette er grov og velfungerende mekanikk.

Selv om hjulene ikke er av de aller letteste, merker vi lite til den ekstra vekten. Dette gjelder klatringer så vel som det gjelder små akselerasjoner, eller maksspurter.

Som du har lest i innledningen, er det en krevende øvelse å skille hjulene fra hverandre og oppleve særegenheter, men dette settet markerte seg spesielt på ett område, nemlig nedover.

Av alle hjulene i testen er det dette som reagerer kjappest fra side til side, og som vi opplever som minst utsatt for vind. I høye hastigheter ned fjellene på Gran Canaria, er det Ksyrium Elite vi ville hatt om vi virkelig skulle kjørt fort utfor.

GRÅTASS: Mavic lager også navene selv. Baknavet er særdeles enkelt bygget, og enkelt å jobbe med når det trenger vedlikehold.
GRÅTASS: Mavic lager også navene selv. Baknavet er særdeles enkelt bygget, og enkelt å jobbe med når det trenger vedlikehold.

Et lite minus, som forståvidt gjelder alle Mavics hjul, er at de utelukkende er bygget opp av deler unikt for Mavic. Ryker du en eike eller nippel på ferie, er det lite sannsynlig at den lokale butikken har reservedeler. Det kan være verdt å ha i bakhodet om en reiser mye. Like fullt, Ksyrium Elite Disc er testens beste kjøp.

Prisen er god, vedlikeholdet er enkelt og hjulet presterer godt til alle formål. Og det som alltid avgjør tester når vi er i tvil, dette er et hjulsett vi gjerne vil ha på sykkelen når vi skal ut om morgenen.

PS: Hjulsettet leveres som nevnt ferdig oppsatt slangeløst, men vi har i testen benyttet samme dekk og slange som på de øvrige hjulene. Dette for å gi så like omstendigheter som mulig. Dog anbefaler vi selvsagt å sykle slangeløst.

STANDARD: Mavic har valgt Centerlock som festemetode på alle sine skivebremshjul.
STANDARD: Mavic har valgt Centerlock som festemetode på alle sine skivebremshjul.
PLUSS

Fiks ferdig satt opp slangeløst

Gode nedover

Ikke avgjørende – men vi liker designet

Mye hjul for pengene

Tilnærmet lik samme navløsning som DT Swiss

MINUS

Tungt

Ustandardiserte eiker og nipler

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.