Det har kanskje virket utydelig når det er tillatt å bruke racere med skivebrems og ikke i de ulike rittene. Proffene bruker skivebremser på tv, og du finner skivebremssykler både i Trondheim-Oslo og Bergen-Voss.

Men regelverket er enkelt. Du kan bruke skivebremser i mosjons-og turritt. Du kan heller ikke bruke skivebremser i aktive ritt i Norge. 

Annonse

Er du Edvald Boasson Hagen kan du bruke skivebremser, fordi UCI har åpnet for en testperiode. Denne testperioden startet i 2016, ble avviklet etter Paris-Roubaix, men startet igjen i 2017 og fortsetter altså i 2018.

Hva det endelige utfallet blir vet man ikke, men neste år vil eksempelvis Team Aqua Blue kjøre kun på skivebremssykler.

Det ble ingen regelendringer på dette under det seneste UCI-møtet i slutten av oktober.

Saken fortsetter 

VANLIG SYN: Skivebremser blir stadig vanligere i proffeltet. Iljo Keisse brukte det hele klassikersesongen. Foto: Kristof Ramon.

FORTSATT IKKE TILLATT I AKTIVE RITT I NORGE

Det er nettstedet road.cc som forteller om regelendringen som trer i kraft i England fra og med 2018. Der kan du altså, i likhet med USA, Canada og Australia, bruke skivebremser også i aktive ritt. De nasjonale forbundene har med det gjort lokale tilpasninger som altså ikke følger UCI-normen.

Direktør i British Cycling, Jonny Clay, viser til flere elementer på hvorfor de gjør en lokal tilpasning.

– En sykkel er en stor investering, og i dag kommer det flere og flere sykler med skivebremser. Vi mener det eneste riktige var å endre regelverket, slik at folk kan delta i alle former for konkurranser med samme sykkel, enten det er tur-eller aktive ritt, sier han.

I Norge, Sverige og Danmark vil det fortsatt være forbudt med skivebremser i aktive ritt og mastercupen.

Bjørn Birkeland, leder i Teknisk Utvalg i Norges Cykleforbund, forklarer.

– I Norge prøver vi å holde oss tettest mulig opp til UCI på en del ting, eksempelvis utstyr. Det gjør det lettere å holde regelverket oppdatert. En årsak til dette er eksempelvis at vi ikke krasjer med internasjonale satsinger. Tillater vi skivebremser i et aktivt ritt i Norge, får vi en utfordring så fort vi drar til Sverige. Vi samarbeider tett med Sverige og Danmark, og vi er enige om å holde oss til UCIs regelverk, selv om det foregår diskusjoner i alle tre landene, sier han.

Kjøper du ny sykkel med skivebremser, får du fortsatt kun brukt den i turritt, men altså ikke master-eller norgescup.

– Kunne det vært mulig å gjøre lokale tilpasninger også her?
– Det er mulig å gjøre lokale tilpasninger på det meste, men på junior og senior prøver vi å være 100 prosent UCI-definert.  sier han.

Hva mener du? Delta i debatten på vårt diskusjonsforum, som du finner her.

TILLATT I TURRITT: Skivebremser vil bli tillatt i eksempelvis Bergen-Voss, men det vil fortsatt ikke kunne brukes i aktive ritt. Foto: Bergen-Voss.