SRAM CX1 Force
Hva: Dedikert utstyrsgruppe til sykkelkross
Nytt: Kun en skive på krankgiret
Hvorfor: Færre tekniske problemer
PLUSS: Enkelt oppsett, solid bakskifter
MINUS: Kan koste litt tid og penger å finne idealklingen
Frem til SRAM presentere sin CX1-gruppe for ca et halvt år siden, har sykkelkrossykler utelukkende brukt landeveisdeler, med et par enkle endringer.
Bremsene har vært annerledes, men bremsehendler, girskiftere, tannhjul og kranker har vært akkurat de samme som har vært brukt på asfalten.
SPESIALFREST: Tennene på krankdrevet har en spesiell utformin, som holder kjedet på plass uansett.
Krankdrevene har vært litt mindre for å få lettere gir, men levetid på deler har blitt kuttet drastisk ved bruk i gjørma.
I tillegg har krankgiring vært en konstant mare. Kjedet faller lett av, og om du er så heldig å få kjedet ned på lilleskiva er det krevende å få det opp igjen.
Les også: Superprestige Gavere
Enkelte utøvere, for eksempel Bart Wellens, har lenge kjørt med ett krankdrev slik som på CX1-gruppen. Dog har han laget spesialdrev og løsninger for egen regning.
SRAM CX1 har gjort det enkelt. Ett tannhjul foran, ingen kjedefører. Sett på en kassett med større spredning bak, så har du sykkel til både krossritt og langturer på grus.
Har du fulgt med litt i terrengsykling, har du sett at de har gått fra tredelte kranker med syv tannhjul bak, via todelte kranker med ti tannhjul bak, til kranker med enkeltdrev og elleve tannhjul bak.
SRAM har gått i bresjen for utviklingen, og den tilsvarende løsningen finnes altså til sykkelkross også.
LIKT: Tennene på trinsehjulene på giret er like som tennene på krankdrevet. Dette er med på å holde kjedet på plass.
Med dette sparer du selvsagt vekten av det ekstra tannhjulet, strømpe og vaier, samt spatelen på den venstre girhendelen. Litt avhengig av sykkel og utstyr kan du spare opptil 250 gram.
En CX1-gruppe består av et spesialfrest krankdrev og en proprietær, ekstra solid bakskifter. Frontskifteren trenger du ikke, kjedet som brukes er det samme og om du ikke vil investere i en helt ny hendel bruker du bare den du har.
Les også: Focus' nye toppmodell
Mange spør seg hvordan kjedet holdes på plass uten bruk av kjedefører. Spesialfreste tenner med ekstra dybde og spesialform sørger for at kjedet holdes på plass. Også på bakskifteren ser vi at tennene på trinsehjulene har fått samme utfresing som på kranken. Dette, samt en sperre som gjør at girarmen alltid holdes stram, gjør at kjedet holder seg på plass.
Når utstyret først er satt opp, vel, sykle kan du, så er det bare å kjøre en tur.
Vi opplever systemet uvant til å begynne med. En ting er at det ikke er noe krankgir lenger, ei heller en hendel å leke med. Det oppleves også litt fremmed å bruke hele kassetten for å få lettere eller tyngre gir.
Men det funker. Kjedet holdes på plass, og vi slipper frykten for å miste kjedet.
FORENKLET: Den venstre bremsehendelen har ingen spatel. Du kan også bruke din gamle hendel, og la spatelen dingle funksjonsløst.
Etter en halvtime i løypa er jeg mye på de fire letteste girene, og jeg skulle gjerne hatt lettere gir. Jeg har en 11-32kassett og 42 tenner på krankdrevet, likevel, dette blir for tungt.
Jeg setter på en 38-skive foran. Jeg har funnet min idealklinge. Jeg er nå stort sett midt på kassetten, og jeg har de letter girene jeg trenger til de tunge bakkene og de tunge girene når jeg skal mose resten i spurten.
Ett tannhjul. Elleve gir. Da jeg var barn var det om å gjøre å ha flest gir, nå er det om å gjøre å ha færreste.
Du verden og dette funker bra.
Med ny skive foran går farten og arrogansen opp. Jeg gjør alt jeg kan for å kjedet til å falle av. Opplevelsen er det samme som da vi prøvde dette da produktet ble lansert til terrengsykler.
Kjedet sitter på, banna bein. Til slutt gidder jeg ikke prøve lenger. Jeg har det heller moro med min nye drømmekombo. 38 tenner foran og 11-32kassett.
Om du vil gå over til å kjøre med enkeltdrev foran, trenger du altså ikke å kjøpe hele utstyrsgruppen om du allerede har SRAM-utstyr på din sykkel.
Kjøper du bakskifteren og frontdrevet er du i praksis i gang. Det er alt du trenger. Vi anbefaler helt klart også et nytt kjede. Vi fikk testet produktet med et ferdig slitt kjede fra en annen produsent, noe som ikke fungerte spesielt overbevisende.
TIL ALT: CX1 kommer til både skive-og kantileverbrems. Vi teste skiveversjonen.
Toleransen for å bruke slitte kjeder er langt mindre for CX1 enn en vanlig utstyrsgruppe.
Like enkelt som gruppen selv er du i gang.
Landevei falt ved første møte pladask for denne utstyrsgruppen. Skeptikerne vil gjerne peke på at det nå ikke er like tett mellom girene, men som nevnt, de aller fleste syklister holder seg til et fåtall gir, og CX1 dekker over alle disse.
Vi kan kalle produktet en minirevolusjon, og ser frem til løsningen vil komme både i dyrere og rimeligere prisklasser. SRAM sier offisielt at det ikke foreligger planer om dette, men Landeveis kilder forteller dette allerede er under utvikling, og om prosjektet blir ferdigstilt er det klart til 2017. Først i køen står nemlig SRAMs elektroniske grupper.
Uansett, vi liker den enkle løsningen, og ser frem til å teste CX1 over en lengre periode. Om produktet i det lange løp fungerer like bra som under testdagen i Flandern, løp og kjøp.
PS: Enkelte landeveismodeller vil fra 2016 også bli utstyrt med CX1. Dette gjelder i hovedsak tur-og transport, men SRAM utelukker ikke konseptet som en ren landeveisgruppe i fremtiden.
KLOSS: Bakskifteren på CX1 Force er stor og klumpete. Den er laget mer solid for forholdene.