I Landevei og på landevei.no tar vi for oss mengder med utstyr hvert år, mye av dette kan selvsagt gis bort til hjul! 

Vi har selvsagt en naturlig nysgjerrighet for hvordan det aller flotteste utstyret fungerer, selv om vi vet det er mye moro i billig utstyr også. 

Annonse

For deg som synes det holder med 200 kroner for en gave, kanskje enda mindre, her er dingser og opplevelser du kan gi bort for å glede noen. 

Here goes!

1: KEMETYL TENNÆSKE, 1 LITER, 39,90

Tennvæske er i følge Wikipedia «navnet på en produktfamilie som benyttes for å forenkle antenningen av grillkull». Tennvæske er også dobørstens beste venn når det kommer til rengjøring av kassett og kjede. Tennvæske er hissig nok til å løse skitt, og fett nok til ikke å ødelegge kjedet.

Spray på kassetten, børst og tørk tørt. Det kan være lurt å smøre opp kjedet når du er ferdig, da enkelte tennvæsker driver ut det meste av smøremiddel på kjedet. Overskytende væske kan alltids tennes på, lite underholder mer enn en dobørste i brann. 

En liter av dette vidundermiddelet koster ikke mer enn 39,90 på Clas Ohlson. Køl på!

2: BOLMEN DOBØRSTE, 8 KRONER !

Lite er så bedrøvelig som å bli gjenfødt som dobørste, med mindre det er en syklist som kjøper deg da, selvsagt. For dobørsten er faktisk ideell til å holde kassetten ren.

Klipp busten på den ene siden litt kortere, så har du en stiv halvdel til å fjerne mer inngrodd møkk. IKEAs billigbørste kommer i svart eller hvit høyglansutførelse, og inkluderer også en gulvstående kopp til å holde børsten på plass. Dobørstens lange skaft gjør det også skånsomt for ryggen om en har sykkelen på bakken under vask og ikke i stativ.

Til en pris av 8 kroner per børste føles det som et ran å kjøpe sykkelspesifikke børster til tidobbelt pris.

Det enkle er ofte det beste, men ikke regn med at du slipper ut av IKEA med kun en dobørste i hånden, med jevne mellomrom selges de også i 3-pack.

3: KJEMPEBALL, 99 KRONER

Å trene såkalt kjernemusklatur fører trolig til vel så mange hakk i prestasjonsforbedringen som en aerosykkel til 60000. Kjøper du en diger gymball kan du gjøre utallige mage-og ryggøvelser, samt skjerpe holdningen om den brukes som stol på hjemmekontoret.

En rakere og sterkere rygg gir et langt mer effektivt tråkk enn en holdning alá Mette-Marit-før-Håkon. Biltemas gymball blir din for 99 kroner, og tåler opptil 200 kilos ryttere. Om den mot formodning skulle sprekke har den ifølge Biltema anti-burst-funksjon, noe som gjør at den ikke eksploderer om det går hull på den.

Trygghet er alt når du deiser i bakken på et nanosekund.

gym-ball

4: BREVET, 97 KRONER

Nei, vi snakker ikke om kjærlighetsbrevet til din store flamme som du skrev i 7. klasse, men om langdistanseturer som på syklingens morsmål fransk kalles «brevet». Har du deltatt i Trondheim-Oslo kan du trygt betegne deg som en «randonneur», og ferden din som en gjennomført «brevet».

Den eldste langdistanseklassikerne er Paris-Brest-Paris, som ble arrangert for første gang i 1931, og som siden 1971 har blitt gjennomført hvert fjerde år. Randonneurene i denne strabasiøse turen har kun ett mål – å tilbakelegge de 1200 kilometerne innen 90 timer, kun da blir «brevet» ditt godkjent. Det sier seg selv at det i løpet av snaue fire døgn ikke blir nok tid til en god natts søvn.

Filmen handler om alle heltene som tar fatt på denne torturen, og som viser at sykling er mer enn bare å sykle fort. Filmen er en endeløs hyllest til lidenskapen, og viser bredden i sykkelsporten. 

Filmen laster du ned på Vimeo.com

5: SONDRES MATKASSE, FRA 39 KRONER

Sondre Norland har startet både sykkelmerket Nor, hjelmmerket Land og for øyeblikket driver han Fjord Nutrition, en ernæringsprodusent som tilbyr idrettsutøvere et sunnere og mer smakfullt alternativ til ellers kjedelig mat. De tilbyr knekkebrødmix i et utall varianter, müsliblandinger i flere varianter i tillegg til ulike havregrøtmixer.

Produktene bestiller du enten enkeltvis online, eller du kan ha de som et abonnement. De kommer alle i smarte forpakninger der maten tilberedes i selve pakningen. Mindre oppvask og mer mat, slettes ikke dumt når du konkurrerer i en liten norsk bygd der kebab representerer stedets vitaminbombe. Vi har testet både knekkebrød, havregrøt og müsli, og går god for både smak og enkelhet. Hadde vi vært like smarte som produsenten hadde vi kanskje spist mer av dette på reise?

Sjekk ut fjordnutrition.no eller fjordbox.no for mer informasjon.  

X1U0649

 6: SPILLKORT MED GAMLE HELTER, CA 150 KRONER

Hvor ofte ble Rik Van Looy verdensmester? Hvor mange ganger vant Greg LeMond Tour de France, og hva var egentlig kallenavnet til Rudi Altig?

Disse og mange andre spørsmål som du måtte ha om legendene i sykkelsporten, besvares nå i et nytt kortspill. Prinsippet er det samme som da vi spilte bilkort i gamle dager. En rytter med flere poeng, seire eller deltakelser i et ritt trumfer en tilsvarende syklist med færre poeng. Husk at ingen rytter er uslåelig, ikke engang kannibalen Eddy Merckx. Det gjelder bare å velge den rette strategien.

Vinneren er den som har innkassert alle motstandernes kort. Kortspillet er det perfekte tidsfordriv samtidig som det er lærerikt. Har du først spilt noen partier, vil ingen kunne hamle opp med deg i sykkelhistorie. 

7: GASSPATRONER FRA BILTEMA, 65 KRONER, 3-PACK

Vi lurer jaggu på hvor den gjennomsnittlige sykkelbutikk kjøper sine CO2-patroner fra, for vi har sett utsalgspriser helt opp til 179 kroner for en eneste patron!

Legg heller turen innom nordens største distributør av ting som faller fra hverandre ved førstegangs bruk, Biltema. Der får du kjøpt trepakninger med CO2-patroner til bare 65 kroner!

Hver patron inneholder 16 gram Co2 under trykk, akkurat nok til å gi et 25 mm dekk syv bar. Biltemas patroner er logoløse og kjedelige i designet, men fungerer like bra som sine brødre til mange ganger prisen. 

8413701

8: SKOVARMERE FRA DEFEET, 199 KRONER

Om du ennå ikke har skjønt hvorfor noen sykler med sokker utenpå skoene skal vi forklare deg hvorfor:

Defeets skotrekk er både varmere og mer slitesterkt enn en vanlig sokk, i tillegg til at det faktisk er laget for sykling. Skotrekkene holder deg varm på kalde vårdager, og kommer i så mange farger at du garantert finner noen som matcher eller provoserer. Vi vet ikke hva Defeet putter i skotrekkene og hanskene sine, men dette er bra produkter du vil ha lenge, og som vi roter bort før sliter dem ut.

DeFeet-Slipstream-Shoe-Covers-Cordura