/ Strava

STRAVA-TI: GREFSENKOLLEN

Slik blir man dronningen av Grefsenkollen.

Sist oppdatert 3. mai 2017 kl 21.21
NESTEN OPPE: Henrik Alpers, Geir Stian Ulstein og Emilie Moberg har bare noen meter igjen av bakken til Grefsenkollen. Foto: Tor Simen Ulstein
NESTEN OPPE: Henrik Alpers, Geir Stian Ulstein og Emilie Moberg har bare noen meter igjen av bakken til Grefsenkollen. Foto: Tor Simen Ulstein

I artikkelserien STRAVA-TI vil vi de neste ukene ta for oss det vi mener er de ti mest prestisjefulle Strava-segmentene i Stor-Oslo.

GREFSENKOLLEN

Segmentnavn: Grefsenkollen

Lengde: 1,8km

Antall høydemeter: 122

Gjennomsnittlig stigning: 7

Antall forsøk: 98 071 av 5 978 ryttere

KOM: Carl Fredrik Hagen, 3:58, Sep 17, 2014

QOM: Kristin Falck, 5:04, Aug 21, 2014

Her vil vi se på tall og statistikk knyttet til det aktuelle segmentet og ta en prat med rekordinnehaverne for å finne ut hva som skal til for å sette en KOM eller QOM. 

Til slutt vil vi sammen med landevei.nos lesere gjøre en rangering av de ti utvalgte segmentene. I dag er det Grefsenkollen som står i fokus, mens vi tidlige har skrevet om BrattbakkenSteinshøgdaGjelleråsenKongsveien og Sollihøgda

Vår beskrivelse av segmentet: Trolig Norges, sikkert Skandinavias, mest populære intervallbakke. Er du her en tirsdag eller torsdag ettermiddag på vårparten må du nesten belage deg på å sykle i kø. Unge og gamle, lette og tunge, alle samles de her for å legge ned sine minutter i rød sone. Miks et utall syklister med et par gærninger på rulleski og longboard, og du får et sydende liv på veistrekningen opp til den famøse restauranten. Carl Fredrik Hagen ble første, og foreløpig eneste, rytter under den magiske grensen på fire minutter. For de aller fleste er en tid under fem minutter noe å være fornøyd med, så her er det definitivt mye å strekke seg etter. Prøv i første omgang å slå Kristin Falck sin sterke QOM, som lyder 5.04.

Selv forteller Kristin følgende om sin sterke rekord, som har stått siden 21. august 2014.

- Jeg husker den dagen kjempegodt. Det var siste hardøkten før jeg dro til Ljubljana for å kjøre VM, så jeg klinte til skikkelig. (Kristin tok gull(!!) og ble veteran-verdensmester der, red. anm)

- Gjennom sommeren hadde jeg hatt en skikkelig morsom duell med Katrine Hofstad på litt forskjellige Strava-segmenter. Vi tangerte hverandres tider og hun hadde slått meg med noen sekunder på Grefsenkollen.

På en nydelig sommerdag i Oslo, og med en skikkelig formtopp på gang, klemmer Kristin skikkelig til og kjører på alt hun har fra første meter.

- Katrine hadde kjørt på 5.12 så jeg visste at hvis jeg skulle slå det måtte jeg kjøre alt jeg hadde helt fra starten.

- Ved Trollvann har det gått omtrent tre minutter og da er man ganske ferdig i kroppen. Planen var at jeg skulle reise meg og stå litt der, så jeg kunne bruke litt annen muskulatur og få igjen litt håp. Etter å ha stått en stund satte jeg meg ned og klemte ut det siste.

Nettopp å bare klemme til er Falck sitt beste tips for deg som vil sette en god tid.

- Det varer bare i fem minutter så du kan kjøre ganske hardt. Klin til i starten og stol på at det holder. Når kroppen sier stopp må du bare grave dypt i kjelleren.

- Når det er såpass kort funker det, med Tryvann blir det litt annerledes.

Selv om det er hele 16 sekunder ned til nest beste jente er Falck imidlertid ikke trygg på at QOMen blir stående i uoverskuelig fremtid.

- Christina Holth kan nok ta den lett hvis hun prøver. I tillegg tror jeg Jeanette Persson også kan ta den. Dessuten er det sikkert noen av elite-jentene som kan ta den om de prøver seg.

Om rekorden ryker er Kristin klar for å dra ut og gjenerobre bestetiden.

- Hvis noen kommer og tar den tiden må jeg definitivt ut og prøve å ta den tilbake.

- Det er noe av det jeg synes er så gøy med Strava, at man kan få det konkurranse-elementet som gjør at man klarer å presse seg litt ekstra når man er ute og kjører hardt på trening. 

Publisert 3. mai 2017 kl 21.21
Sist oppdatert 3. mai 2017 kl 21.21
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen