TOBIAS FOSS

· Sykler for: Lillehammer ck Elite
· Aktuell: Tatt ut til å sykle Tour of Norway for landslaget
· Meritter: Norgesmester junior fellesstart, tempo og lagtempo, sølv junior-EM tempo

Vi tok en kjapp prat med en av landets største talenter, Tobias Foss. Han er travelt opptatt med forberedelsene til årets høydepunkt for hjemlige syklister, Tour of Norway.

– For å ta det som er det viktigste for resten av landets 18-åringer, hvordan går det egentlig med russetiden? Har du tikket av de obligatoriske treffene på Tryvann, Kongeparken og Lillehammer?

– Haha, nei den russegreia blir det lite av. Det går i ett og jeg er knapt hjemme, så får ikke tatt del i så mye. Vinteren gikk også så fort at plutselig var mai her og russebukse, kort og lue var glemt og ikke bestilt. Så da ble det ikke mye til russefeiring nei, men jeg skal nok overleve.

– Gratulerer forresten med landslagsuttak til Tour of Norway. Hvordan føles det?

LES OGSÅ: Bli med på Samling 2016, Norges første landeveisfestival!

– Takk! Det er jo ikke noe jeg hadde forventet, så det er veldig kult. Det er en ekstrem sjanse for meg til å vise meg fram, men først og fremst en mulighet for å utvikle meg som rytter. Laget består av gode proffer som vet hva de driver med. De har mye erfaring og har større forståelse for sykkelritt enn det jeg har, så regner jeg med det blir unike og lærerike dager på sykkelsete for meg. Resultater utover eget læringsutbytte blir å regne som bonus å r. Hva de andre tenker vet jeg ikke, men jeg vet at Stig vil gi alle en fri rolle, noe som forhåpentligvis resulterer i aktiv og god kjøring av samtlige.

– Så langt i din første senior-sesong har du levert bunnsolide resultater, til og med noen seire, hva er planen for resten av sesongen?

LES OGSÅ: Slik vinner du en De Rosa Pininfarina til 47000 ved et tastestrykk

– For min del handler denne sesongen om å ta steg når det kommer til å lese sykkelløp og jobbe med det taktiske. Så når jeg sykler ritt har jeg alltid som mål å sitte i finalen eller å være der på de kritiske punktene, så tar jeg med lærdommen på hva som funker og ikke videre til neste ritt. I år går jeg ikke nødvendigvis til ritt med forventinger til resultatlista, men når jeg setter sammen det jeg har lært og erfart, så vil også det komme.

– For 2017 har du allerede bundet deg til Team Joker-Byggtorget, hvordan ser du for deg overgangen fra klubb til continental-lag?

– Opplegget i Lillehammer CK er veldig bra om dagen.  Rittkalenderen vår er veldig bra og for et klubblag å regne er opplegget proft.  Likevel ser jeg for meg at det kommer til å bli et steg opp, men i bunn og grunn handler det om det samme; trening og konkurranse. Men selvfølgelig er det lagt mer til rette med tanke på utstyr, ritt og det sportslige. Jeg gleder meg også til å bli en del av laget og få lov til å jobbe med Gino og Svein Erik. De sitter på mye erfaring, så sammen med sportsdirektørene og de andre gutta som er i Joker om dagen er jeg sikker på at jeg kommer til å vokse som sykkelrytter.

PS: Tour of Norway starter neste onsdag, og varer frem til søndag 22. mai.