Fire norske ryttere er til start i Flèche Wallonne, hvor ikoniske Mur de Huy skal avgjøre rittet. Hvilke sjanser har nordmennene og hvem er favorittene? Alt du trenger å vite finner du her.
NORSKE HÅP: Katrine Aalerud og Andreas Leknessund. Foto: Cor Vos
Lesetid: 7 minutter
Onsdag fortsetter Ardenner-uka, og som vanlig er Flèche Wallonne plassert i midtuka mellom Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège.
Rittet er ikke det lengste eller tøffeste, er ikke et monument, men det er like fullt svært prestisjefylt å vinne opp en av sykkelsportens mest ikoniske bakker: Mur de Huy.
Rittet ble for første gang arrangert i 1936, men det var først i 1983 at den stupbratte stigningen ble lagt inn, og rittet fikk en tydelig identitet, som gjorde at statusen vokste.
Plassert i midtuken mellom Amstel og Liège, og gjerne krever andre egenskaper for å vinnes, er det gjerne ikke alle de store rytterne som stiller til start i Flèche.
De tre rittene har vært arrangert som Ardenner-uka – med avvikling søndag, onsdag og søndag – siden 2003.
Løypa
Rittet går altså i Vallonia-regionen i Ardennene, og er sentrert rundt Mur de Huy. Rittet starter et stykke vest for målbyen Huy, før man trekker østover mot Namur og Huy, hvor finalen går.
Herrenes utgave av rittet er 192 kilometer lang. Det er med andre ord betydelig kortere enn Amstel og Liège, som er rundt 260 kilometer.
Det gjør gjerne at ryttere med mer eksplosive kvaliteter vinner, heller enn de seige, mer utholdende rytterne.
Finalen i rittet har stort sett vært den samme gjennom årene, selv om man i nyere tid har gjort enkelte grep for å gjøre rittet hardere og mer selektivt.
Det har imidlertid stort sett alltid endt med et felt som kommer inn i Mur de Huy og skal gjøre opp om seieren. Vi må tilbake til 2003 for sist en rytter ikke vant fra feltet. Da vant Igor Astarloa etter å ha gått i et stort brudd underveis.
I år er det tolv stigninger i rittet. Fem av dem skal forseres før man klatrer Mur de Huy (1,3 kilometer à 9,6 prosent) for første gang, og man passerer målstreken etter 128 kilometer, altså med 64 kilometer igjen av rittet.
Herfra setter man ut på en rundløype som skal sykles to ganger. Rundløypen er 32 kilometer lang, og i tillegg til Mur de Huy inkluderer den Cote d’Ereffe (2,1 km, 5,0 %) og Cote de chemin des Gueuses (1,8 km, 6,5 %).
Sistnevnte har erstattet Cote de Cherave, som ble brukt mellom 2015 og 2019. Toppen på Cherave kom bare 5,5 kilometer til mål, mens toppen på Cote de chemin des Gueuses ligger 9,7 kilometer fra målstreken i Huy.
Avslutningen opp Mur de Huy er velkjent. Inngangen til bakken er forholdsvis ukomplisert, og på det rette strekket i bunnen begynner det å stige slakt, og når man tar av til høyre inn i selve bakken går man inn i ti prosent.
Deretter blir det stadig bratte, opp til 14 prosent, før man med 500 meter til toppen svinger mot venstre og går inn i det verste partiet med 19 prosent.
Herfra går stigningsprosenten jevnt nedover, men det blir aldri mindre enn ni prosent. De siste 25 meterne flater det helt ut.
Kvinnenes utgave av rittet er 126,5 kilometer, og har også start i Huy. Herfra sykler man vestover mot Namur, hvor man tar inn på den samme inngangen til Huy som herrene har.
Etter å ha forsert Mur de Huy etter 94,5 kilometer skal man sykle én gang i den 32 kilometer lange rundløypen som herrene også sykler.
Norske ryttere
I kvinnenes ritt sykler både Katrine Aalerud (Movistar) og Stine Borgli (FDJ). Mens Aalerud i fjor viste sitt potensial da hun ble nummer elleve, er Borgli uprøvd i klassikeren.
Begge to er i utgangspunktet hjelperyttere for sine kapteiner, henholdsvis Annemiek van Vleuten og Cecilie Uttrup Ludwig, men kan også få muligheten til å kjøre selv, alt etter hvordan rittet utvikler seg.
På herresiden debuterer også Andreas Leknessund (Team DSM). 21-åringen viste både på den femte etappen i Baskerland rundt og i forrige ukes Brabantse Pijl at han rent fysisk er i godt slag.
Sykler i et DSM-lag hvor det er mye frie tøyler og sånn sett kan det være gode sjanser for at han får utfolde seg. Har fått kjørt mye belgiske ritt denne sesongen, og bør være solid rustet for smale veier, posisjonskamp og tøffe bakker nå.
August Jensen (Delko) er i aksjon for Delko og har nok relativt frie tøyler.
Vegard Stake Laengen skulle også syklet og forsøkt å hjelpe en av de store favorittene, Tadej Pogacar, men UAE Team Emirates har måtte trekke seg fra rittet etter positive koronatester.
Favoritter
Flèche Wallonne krever gjerne en ekstrem spisskompetanse for å vinnes, og derfor har vi i nyere tid sett Alejandro Valverde vinne fire utgaver på rad, og Anna van der Breggen vinne seks utgaver på rad.
Julian Alaphilippe vant to på rad i 2018 og 2019, mens Marc Hirschi henviste franskmannen til annenplassen i 2020. På kvinnesiden står fremdeles Van der Breggen som regjerende vinner.
Kvinner
Anna van der Breggen (SD Worx) var småsyk i forkant av Amstel Gold Race, og var et lite stykke unna der, men dersom sykdommen har sluppet ordentlig tak bør hun være å regne med i år også, gitt historikken hennes i Mur de Huy.
SD Worx har også Demi Vollering og Ashleigh Moolman-Pasio, dersom Van der Breggen skulle svikte.
Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) var kanskje den sterkeste klatreren i Amstel, og har vært svært solid i hele år. Har kanskje sin aller beste sjanse til å vinne denne våren her.
Det samme gjelder Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ), som ble nummer to i fjorårets utgave, og
Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) var den eneste som maktet å følge Niewiadoma i Amstel, etter at Cauberg flatet litt ut. Kjemper stort sett i toppen i Flèche hvert eneste år.
Og så er det vanskelig å komme utenom Marianne Vos (Jumbo-Visma) og Annemiek van Vleuten (Movistar).
Vos har vært sterk i hele år, med blant annet seire i Gent-Wevelgem og Amstel, og har også vunnet Flèche Wallonne fem ganger. Sist gang var riktignok i 2013, og hun mangler nok de råeste klatreferdighetene i øyeblikket, men må være å regne med.
Tross å ha vært en av de mest dominante rytterne de siste årene, og den beste klatreren i feltet, har Van Vleuten ikke lykkes med å knekke Van der Breggen i Flèche.
Med seire i Dwars door Vlaanderen og Flandern rundt, samt tredjeplassen i Amstel, er det lite å si på formen.
Herrer
Basert på form og resultater er det nok tre ryttere som peker seg særskilt ut. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) var en av dem, men laget har som nevnt måtte trekke seg.
Tom Pidcock (Ineos-Grenadiers) knuste Wout van Aert i Brabantse Pijl, og ble bare så vidt slått på oppløpet i Berg en Terblijt i Amstel Gold Race.
Er i en forrykende form og er en eksplosiv rytter som passer perfekt i en bakke som Mur de Huy.
Primoz Roglic (Jumbo-Visma) ble hindret av tekniske problemer i Amstel så vi fikk aldri sett hva han kunne bidratt med der, men også han er i bra form. Kjørte strålende i Baskerland rundt og vant sammenlagt.
Har aldri syklet Flèche Wallonne tidligere, men vi vet hva han er god for i slike bakker.
Selv om Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) ikke helt har vært der han pleier så langt denne sesongen, er det ingen tvil om at han bør være på radaren her.
Det gjelder selvsagt også den femdoble vinneren Alejandro Valverde (Movistar). Ble nummer fem i Amstel, og i Flèche går nok det meste på ren automatikk.
Andre navn som kan hevde seg er Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Sergio Higuita (EF Education-Nippo), Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), David Gaudu (Groupama-FDJ), Dylan Teuns (Bahrain-Victorious), Jakob Fuglsang (Astana) og Michael Matthews (Team BikeExchange).
TV
Kvinnenes ritt sendes fra klokken 11.00 på Eurosport Norge / Player, Discovery+, GCN+ og TV 2 Sport 2 / TV 2 Sumo.
Herrenes ritt sendes fra klokken 14.00 på TV 2 Sport 2 / TV 2 Sumo og GCN+, mens på Eurosport Norge / Player og Discovery+ starter sendingen når Tour of the Alps er ferdig, trolig rundt klokken 14.15.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.