TROR PÅ GAMLE EDVALD

Knut Knudsen vil se Boasson Hagen herje igjen.

Sist oppdatert 16. mars 2015 kl 06.00
STORSYKLIST: Knut Knudsen analyserer statusen i norsk sykkelsport. Foto: Henrik Alpers.
STORSYKLIST: Knut Knudsen analyserer statusen i norsk sykkelsport. Foto: Henrik Alpers.

Hvem: Knut Knudsen, 64

Hva: Norsk sykkellegende og forretningsmann

Meritter som aktiv rytter: VM- og OL-gull i 4000 meter forfølgelsesritt på bane, 49 profesjonelle seire bl.a. 6 etappeseirer i Giro d’Italia, 3. plass i Milano-Sanremo i 1979, 1. plass sammenlagt i Tirreno-Adriatico i 1979.

Nett: Knut Knudsen

...

Knut Knudsen, som bor i Italia store deler av året, er på hjemmebesøk i Norge og har det travelt. Den tidligere storsyklisten er i dag en ettertraktet foredragsholder og organiserer i tillegg sykkelreiser. Likevel setter sykkellegenden av tid for å analysere statusen i norsk sykkelsport sammen med Landevei. Over en kopp kakao på Hotell Bristol midt i Oslo sentrum forteller Norges dominerende syklist fra 1970-tallet at han er stolt av vendingen norsk sykkelsport har tatt siden han var aktiv.

LES OGSÅ: Dette er Landeveis andre podkast!

– At Thor Hushovd skulle bli verdensmester eller Alexander Kristoff skulle vinne Milano-Sanremo en gang i fremtiden, var helt utenkelig da jeg ble proff i 1974, forteller Knut. Å være profesjonell sykkelrytter var noe som ikke var særlig anerkjent på 1970-tallet, og jeg slet med å få oppmerksomhet. Men selv om jeg var redd, så satset jeg og viste til og med at det gikk an å oppnå resultater. Dette forandret holdningen til norske syklister og brøytet veien for etterfølgende generasjoner. Jeg blir stolt av å se hvilken utvikling norsk sykkelsport har hatt.

LES OGSÅ: Fredagsprat med Fjæra!

Fra Dag Otto Lauritzen til Thor Hushovd, norsk sykling har i kjølvannet av Knut Knudsens karriere fått frem mange ryttere av verdensklasse.

– Men hvem er Norges sterkeste sykkelrytter som kan hamle opp med verdenseliten for øyeblikket?

– Det er helt klart Alexander Kristoff, svarer Knut kontant. Kristoff er den syklisten som ikke bare har potensialet til å vinne, men også vinner sykkelløp. Og da tenker jeg på store ritt som for eksempel vårklassikeren Milano-Sanremo i fjor. Han har denne teften i seg og er kjempegod, skryter trønderen.

DOMINATOR: Alexander Kristoff er kapabel til å hamle opp med hvem som helst i verdenseliten. Foto: CORVOS.

GIGANT

Men Knudsen legger ikke skjul på at det er en annen nordmann som han følger ekstra nøye med og vil se på toppen av resultatlistene igjen.

– Jeg grubler over og venter på Edvald Boasson Hagen, som jeg alltid har hatt tro på. Han sitter inne med kvaliteter som han ikke får ut, analyserer Knut.

Eller i hvert fall ikke fikk ut i Team Sky, fastslår vi.

Var det lurt av Edvald at han tok skrittet tilbake og med MTN-Qhubeka heller satset på et Pro continental-lag, spør vi?

– Han hadde ingen annen mulighet. Jeg tror dersom hadde han blitt værende i Team Sky, hadde han blitt knekt der, sier Knut og fører pekefingeren tett langs med halsen. Så han tok en sjanse for å få tilbake friheten han hadde før. Jeg er veldig spent på hvordan det vil gå med ham, fordi jeg liker hele typen.

Les også: Edvalds nye lag

Når du sier typen, så tenker du på det rolige og beskjedne vesenet til Edvald, spør vi?

– Ja, nettopp. Han er som meg, da jeg var aktiv syklist. Han sier alltid ja og bukker. Han har alltid fått høre at han ikke må gjør sånn og slik, mens jeg hele tiden etterlyste: Edvald, hvor er du? Hva vil du? Han kunne blitt en glimrende etappesyklist, en gigant, men det er ikke for sent enda. Han har bare tapt tid, fastslår Knut.

Til sommeren vil mest sannsynlig både Edvald og Alexander være med i Tour de France. Hvordan vil du vurdere deres sjanser når det gjelder etappeseire?

– Ut fra det Alexander Kristoff har vist tidligere, så bør han vinne en etappe. Uansett om Mark Cavendish eller Marcel Kittel er med i spurtene er han kapabel til å slå dem. Når det gjelder Edvald, vil han nok få en fri rolle og da vil alt være mulig. Det blir spennende tider, sier Knut.

KVALITETSMERKE

Når Knut Knudsen flyttet til Italia i forbindelse med sykkelkarrieren i begynnelsen av 1970-tallet, var det for ham som å komme hjem. Han ble fort glad i det åpne og ærlige folkeslaget som ikke minst hadde en stor lidenskap for sykkel. Også i dag er Italienerne fremdeles svært kunnskapsrike når det gjelder sykling.

Hvordan snakker man om de norske rytterne i Italia, lurer vi på?

– Norske sykkelryttere har et veldig godt rykte på seg i Italia. De anses som seriøse, arbeidsomme og veldig lojale, rapporterer Knudsen. Å ha norske ryttere på et lag, er et stort pluss. De andre nasjonene er nok til dels litt sjalue fordi de ikke alltid har like gode ryttere, sier Knut med et smil om munnen.

Les også: Sultne ulver

GIGANT: Knut Knudsen mener at Edvald Boasson Hagen er en gigant på sykkelsetet. Foto: MTN-Qhubeka.

Da Alexander Kristoff vant sykkelmonumentet Milano-Sanremo i fjor, visste Italienerne alt om spurteren fra Stavanger. Skuffelsen over at ingen Italiener hadde gått til topps var ikke fullt så stor, da de skjønte hvem som hadde slått til. Nå mener Knudsen at Italienerne må lære seg noen nye norske navn som for eksempel Bystrøm, Skjerping eller Holst Enger.

Har vi mye å glede oss til i fremtiden? spør vi.

– Det tror jeg helt sikkert vi har. Det som slår meg med den nye generasjonen, er at det er en veldig stor bredde her. En bredde som norsk sykkelsport har skapt. De unge blir jo ikke proffe bare fordi de løser en lisens, men fordi de sykler fort og derfor er ettertraktede.

Den nye generasjonen norske syklister, mener den olympiske mesteren fra 1972, vil nærme seg toppen av karrierene sine under VM i Bergen om to år. Med litt flaks vil det så bli en ny norsk verdensmester på sykkel – 45 år etter at Knudsen fikk gullmedaljen sin rundt halsen.

– Det var en gledens stund da jeg fikk høre at Norge fikk tildelt verdensmesterskapet. Det er bare å se frem til det, jeg gleder meg. Hvis alt klaffer, kommer jeg til å være i Bergen. Jeg har allerede begynt å jobbe med å reklamere for VM i Norge hjemme i Italia, avslutter Knut.

Publisert 16. mars 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 16. mars 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen