SLIK BLE EDVALD NORGESMESTER

Dette var de avgjørende øyeblikkene i gårsdagens ritt.

Sist oppdatert 27. juni 2016 kl 21.56
ÅRETS NORGESMESTER: Edvald Boasson Hagen får et nytt år i mestertrøyen etter gårsdagens oppvisning i Bodø. Foto: Henrik Alpers.
ÅRETS NORGESMESTER: Edvald Boasson Hagen får et nytt år i mestertrøyen etter gårsdagens oppvisning i Bodø. Foto: Henrik Alpers.

Fredrik Strand Galtas velt

Den tidligere Coop-Østerhus-rytteren, nå proff i Delko-Marseille Provence KTM, var tiltenkt en sentral rolle rundt Alexander Kristoff i avslutningen av den 189 kilometer lange fellesstarten.

Riktignok har Galta vært langt fra toppform i sin første sesong på proffnivå, men 23-åringen så sprek ut under søndagens ritt. Der de 10 Coop-Østerhus-rytterne ble brukt opp relativt tidlig ble Galta og Kristoffs lagkamerat i Katusha, Sven Erik Bystrøm, spart for å være Alexanders viktigste våpendragere i finalen.

Les også Boasson Hagen knuste alle

Den finalen ble imidlertid aldri Fredrik Strand Galta en del av, etter en ulykksalig velt i langesonen. Dermed måtte Sven Erik Bystrøm på egenhånd tette de mange lukene som oppstod i avslutningen.

En fresh Bystrøm hadde trolig klart å svare på Edvalds angrep i finalen, men i går var Haugesunderen sluttkjørt når Boasson Hagen angrep. Hadde Galta vært der for å dele jobben med Bystrøm kunne kaptein Kristoff fort ha spurtet inn til gull i stedet for sølv.

Vegard Stake Laengens velt

Vi så det i årets Giro d’Italia og vi så det i går. Velt avgjør sykkelritt. Da en kvartett med Vegard Stake Laengen, Sondre Holst Enger, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kom seg avgårde på sisterunden satt de to førstnevnte svært godt i det. Som lagkamerater i IAM hadde de i realiteten overtaket på Boasson Hagen og Kristoff.

Et angrep fra Stake Laengen ville ha tvunget Edvald og Alexander til å ta opp jakten, mens spurtsterke Holst Enger kunne sittet på hjul og spart seg til oppløpet. Et perfekt scenario fem kilometer før mål i et mesterskap.

Les også Rotet bort seieren

Ting ble imidlertid snudd på hodet i løpet av et millisekund da Stakan smalt i bakken i et av løypens tekniske partier. Tidligere på dagen så vi faktisk Adrian Gjølberg fra Team Fixit.no gå i bakken samme sted.

Ikke bare måtte Stake Laengen se egne vinnersjanser forsvinne, i samme situasjon mistet Holst Enger også kontakten med Boasson Hagen og Kristoff, en luke han brukte mye krefter på å forsøke å tette. Om Stake Laengen hadde holdt seg på sykkelen hadde IAM-duoen hatt svært gode gullsjanser.

Edvalds overraskelse

Etter at rudsbygdingen angrep for fulle mugger opp bakken siste gang gjorde Joker-Byggtorget en imponerende jobb med å hente inn det som etter hvert ble en duo bestående av Kristoff og Boasson Hagen. Alt så ut til å gå mot en samlet spurt på oppløpet i Bodø, men Edvald ville det annerledes.

Et smart og sterkt angrep innenfor den siste kilometeren overrasket både Kristoff og hele Joker-Byggtorget-gjengen. Kristoff turte ikke bruke sine siste krefter på å tette luken, og håpet i stedet at de fem Joker-rytterne i tetgruppen skulle tette luken for sin spurter Kristoffer Halvorsen, men den intense jakten på Edvald og Alex noen minutter tidligere hadde trolig tappet det blåkledde mannskapet for de nødvendige kreftene for å tette luken. 

Også her spilte Stake Laengens uhell en viktig rolle. Hadde askerbøringen sittet igjen i tetgruppen er det slettes ikke utenkelig at han kunne ha tettet luken Edvald fikk i avslutningen. Stakan har nemlig vært svært sterk for IAM gjennom hele årets vårsesong, og viste seg frem med flere monsterføringer under Giroen. Råsterk var også Edvald Boasson Hagen som ble årets norgesmester etter dette imponerende angrepet. 

Publisert 27. juni 2016 kl 21.56
Sist oppdatert 27. juni 2016 kl 21.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen