Med Alexander Kristoff som avslutter og 10 mann på startstreken fra Coop-Østerhus, i tillegg til lagkamerat Sven Erik Bystrøm fra Katusha, og Fredrik Strand Galta (Delko Marseille Provence KTM), var alt lagt til rette for at mestertrøya skulle tilbake til Vestlandet.

LES OGSÅ: Edvald knuste feltet i Bodø

Dog var det to ting som sto i veien for trøyebytte:

Det første var Edvald Boasson Hagen, og det andre var en stor kurv med tilfeldigheter i feil retning.

– Selvfølgelig, svarer trener for laget, Stein Ørn, når vi spør om han er skuffet.

LES OGSÅ: Vita Heine med tidenes solobrudd

For bruddet som ble etablert etter bare en halv runde, inneholdt både August Jensen og Andreas Olsen. Bodøværingen Jensens tilstedeværelse var selvsagt populær, men i dag fikk ikke laget mye ut av hjemmefordelen.

– Vi hadde gode plasseringer med to mann i bruddet, men så får August en teknisk feil, og det ender med at han bare må slippe seg ned til hovedfeltet. Så får Andreas også et problem, så vi mistet det plutselig det momentet vi hadde i tetgruppen, forklarer Ørn om uflaksen.

Da satt plutselig Coop-Østerhus uten noen i teten, og Joker-Byggtorget, med to mann i gruppa, var plutselig i føringen. De kunne spare alle sine resterende ryttere i feltet til finalen.

I feltet satt Coop-Østerhus i front og jobbet for Kristoff.

Det hadde også gjort hele dagen, selv da de hadde to mann i bruddet. De ville på ingen måte at bruddet skulle gå inn, selv om de hadde to mann der, inkludert en fra arrangørbyen.

Akkurat den strategien, og konstellasjonen for Kristoff, er det mange som har stilt spørsmål til. Joker-Byggtorget var på sin side helt klare på at de skulle kjøre for sitt eget lag, og ingen proffer.

BRUDDET: Coop-Østerhus fikk to mann i bruddet, men tekniske problemer tok fra dem muligheten til å kjøre. Foto: Henrik Alpers.

Stein Ørn er ikke enig i at Coop-Østerhus kom til Bodø for å hjelpe Kristoff til seier.

– Laget får mulighet hver gang situasjonen byr seg, slik at de virkelig kan utnytte det. Hadde 11-mannsbruddet med August Jensen holdt lenger, hadde det vært en helt annen situasjon. Da hadde vi kunne latt ham gå, på samme måte som skjedde med Tormod Hausken på Eidsvoll, sier han.

Bruddet blir til slutt tatt igjen, og i finalen skal det stå mellom to av verdens beste syklister. Edvald har ikke laget til Kristoff i ryggen, og må prøve seg både en og to ganger.

Den første gangen følger Kristoff, mens den andre gangen må han la Edvald gå.
– Det  blir en vurdering han gjør i spurten der, som gjør at Edvald får litt for mange meter. Det er små marginer, men i dag kjørte Edvald bra.

SKUFFET: Trener Stein Ørn er skuffet over Kristoffs sølv. Med 13 mann til å kjøre for gull har han grunn til det. Foto: Henrik Alpers.

KRISTOFFS TAKTISKE VALG

Hovedpersonen selv er av en annen oppfatning av situasjonen. Da det gjensto en kilometer av mesterskapet gikk Edvald til igjen.
Da var laget som eventuelt skulle trekke ham opp borte.

– Jeg satt foran ham (Edvald), så det kom litt overraskende på. Jeg visste at om jeg tetta den luka, tar jo Holst Enger eller Doffen spurten. Jeg gamblet på at Joker var sterke nok til å ta det, vi hadde fortsatt en kilometer igjen. Men de fikk ikke helt dreisen på det, og han holdt unna dessverre.

– En taktisk bommert fra din side?

– Det kan du si. Hadde jeg vært på hjulet hans kanskje jeg kunne ha fulgt ham, men jeg hadde vært litt i dødens posisjon da og. Men da hadde jeg hatt fått de andre på hjulet, og de hadde kommet bakfra, og jeg måtte ha akselerert to ganger. Han var veldig sterk, og fikk den luka som holdt, sier han..

Alexander Kristoff roser like fullt laget, og i den grad sølv er nederlag tar han mye av ansvaret for at det ikke ble gull.

– Laget har kjørt fantastisk, de har lagt til rette for meg. Dessverre så hadde vi ikke nok mannskap helt til slutt, men vi visste det kom til å bli hardt å kontrollere hele dagen. Vi håpet jeg skulle klare å holde alene på slutten, men dessverre var Edvald litt for sterk i dag. Han viser at han er i form før Tour de France.

BOMMET: Alexander Kristoff ble overrasket av Edvald i finalen. Da rakk han aldri å følge hjulet. Foto: Henrik Alpers.