KAN NOEN TUKTE EDVALD

Får vi se den norske mestertrøyen i årets Tour de France?

Sist oppdatert 27. juni 2015 kl 21.45
MANNEN Å SLÅ: Edvald Boasson Hagen vil gi absolutt alt for en NM-tittel i morgen. Foto: Cor Vos.
MANNEN Å SLÅ: Edvald Boasson Hagen vil gi absolutt alt for en NM-tittel i morgen. Foto: Cor Vos.

Etter å ha måttet stå over fjorårets NM på grunn av en skade er Edvald Boasson Hagen tilbake i praktslag i årets mesterskap. Torsdagens temposeier var en maktdemonstrasjon av MTN-Qhubeka-rytteren, som satte resten av norgeseliten ettertrykkelig på plass over de 50 kilometerne.

Likevel henger nok en seier på morgendagens fellesstart vesentlig høyere for Edvald. Om han klarer å vinne får han nemlig bruke den norske mesterskapstrøya i sitt comeback i Tour de France.

På papiret ligger alt til rette for at gutten fra Rudsbygd kan ta sitt andre fellesstartgull i NM. Han er på hjemmebane, formen er god og løypen passer ham bra.

Det finnes imidlertid mange sterke ryttere som kan ødelegge Edvalds perfekte mesterskap. Lars Petter Nordhaug er trolig vår beste klatrer når han er i form, men Sky-rytteren har ikke vært i slaget de siste ukene. Senest i forrige uke stod han av Tour de Suisse, men forhåpentligvis har han samlet nok overskudd til å gi Edvald kamp til døra i morgen.

KAN HAN SLÅ EDVALD: Lars Petter Nordhaug er trolig vår beste klatrer, men han har ikke vært i toppform i det siste. Foto: Cor Vos.

Alexander Kristoff er årets mestvinnende proffsyklist, og en seier på søndag vil være hans 19. i en sesong som bare er halvkjørt. Vi er likevel tvilende til at Alex klarer å ta seieren i morgen, til det er nok de avsluttende rundene opp VIP-veien for harde. Alt er selvsagt mulig for en mann som Kristoff, men i utgangspunktet har vi mer tro på hans lagkamerat i Katusha, Sven Erik Bystrøm.

Førsteårsproffen har levert knallsterk kjøring gjennom hele vårsesongen, og kan fort bli den som snyter Edvald for seieren. Spørsmålet er bare om ikke bakken på de avsluttende rundene blir litt for hard for Sven Erik, men vi skal ikke glemme at det derfra og inn er nesten to mil i lettkjørt terreng.

Sondre Holst Enger har slitt mye med sykdom i år, men man vet aldri hva gutten fra Horten kan finne på når det gjelder som mest. Kristoffer Skjerping har også slitt litt i starten på sin proffkarriere, men gutten fra Sotra viste god form i Route de Sud nylig. Trolig blir bakkene på Lillehammer litt tøffe for Cannondale-Garmin-rytteren, men er han med over toppen besitter han en av de beste avslutningene i feltet.

Vegard Breen har også hatt en vårsesong for glemmeboken, etter at han skadet seg stygt under E3 Harelbeke i mars. Han gjorde comeback i Tour of Norway og kjørte Sveits Rundt nylig, men Lotto-Soudal-proffen er nok et stykke unna toppformen ennå.

Om ikke en av de syv proffene stikker av med seieren er startlisten proppfull av sterke og ambisiøse kontinentalryttere. Odd Christian Eiking vant U-23 fellesstarten forrige helg, og er kapabel til å stå øverst på podiet også i morgen. Team Joker har imidlertid flere gode kort å spille på.

Sindre Skjøstad Lunke har sin forse i de tøffe bakkene, og morgendagens løype bør i så måte passe trønderen meget godt. Truls Engen Korsæth og Anders Skaarseth stod også på pallen i U-23-klassen, og kan fort markere seg igjen. Vegard Stake Laengen er også en mann å regne med helt i toppen, etter at han tok en flott UCI-seier for noen uker siden.

Coop-Østerhus har ikke like mange ryttere med gode klatreferdigheter, men de angriper uansett morgendagen med ambisjoner om medalje. Fredrik Strand Galta blir trolig deres beste kort, og om han har bevart formen fra Tour of Norway er alt mulig. De blåkledde vil garantert være lystne på å reise kjerringa etter gårsdagens skuffelse i gaterittet. 

Det samme gjelder for Andreas Vangstad, som har vært årets gjennombruddsmann på kontinentalnivå her til lands. En knallsterk etappeseier i Tour of Norway ble fulgt opp av seier i UCI-rittet Fyn-rundt. Sørlendingen går godt i bakkene, innehar mye kjørestyrke og har en grei avslutning i en mindre gruppe. Carl Fredrik Hagen er også en mann å regne med i bakkene. Den tidligere terrengsyklisten har enorm kapasitet, og gleder seg garantert til de avsluttende rundene opp VIP-veien.

Ringeriks-Kraft har levert en sterk vårsesong, og dominert her hjemme. Frederik Willmann er en ustabil rytter, men på sine beste dager er han en klatrer av rang. Ole Forfang, Njål Eivind Kleiven og Petter Theodorsen kan også blande seg inn i teten på gode dager.

Bergenslaget Team Fixit.no mangler sin beste klatrer, Åsmund Løvik, i søndagens ritt. I stedet må de trolig sette sin lit til Ole André Austevoll, som ble nummer syv i U-23 klassen.

De lyseblå i Team Frøy-Oslo har Oddbjørn Klomsten Andersen som sin beste rytter. Han kan gå under radaren og overraske mange. Anders Kristoffersen og Jon Breivold er også ryttere som kan sitte med lenge.

For klubbrytterne er dette rittet årets desiderte høydepunkt og det er følgelig mange som har toppet formen inn mot morgendagen. Sondre Hurum har vært i praktslag i hele år, og selv om løypen ikke favoriserer ham, vil han garantert være synlig sammen med lagkompis i KCK, Åge Ljøstad Nilsen.

Jonas Ellingsen og Andreas Sandnes Olsen er trolig de skarpeste fra TVK, mens Rasmus Fossum Tiller og Christian Hannestad er de største håpene for arrangørklubb Lillehammer.

Det er med andre ord bare å glede seg til årets nasjonale sykkelhøydepunkt!

Starten går klokken 13.30 med forventet målgang rundt klokken 18.00.

Vi er selvsagt på plass på Lillehammer og vil gi deg LIVE-dekning av rittet fra første tråkk på vår Twitterprofil.

TV2 sender direkte fra kl 16. 

Publisert 27. juni 2015 kl 21.45
Sist oppdatert 27. juni 2015 kl 21.45
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen