CHRIS FROOME SIKRET SEIEREN

Maciej Bodnar vant tempoetappen i Marseille, mens Chris Froome kjørte strålende og tok sin fjerde sammenlagtseier i Tour de France.

Sist oppdatert 22. juli 2017 kl 17.45
FJERDE GANG: Etter en imponerende tempoetappe kan Chris Froome puste lettet ut som vinner av årets Tour de France. Foto: Kristof Ramon.
FJERDE GANG: Etter en imponerende tempoetappe kan Chris Froome puste lettet ut som vinner av årets Tour de France. Foto: Kristof Ramon.

Etter 3405 kilometer langs de franske landeveiene, inkludert forsering av fjell i både Alpene og Pyrenéene, var det kun 29 sekunder som skilte de tre beste rytterne i sammendraget før dagens tempoetappe i Tour de France.
 
Chris Froome er regjerende mester og var også storfavoritt til å sikre seg sammenlagtseieren før den 20. etappen. Briten er kjent for eminente tempoegenskaper og hadde det beste utgangspunktet, med henholdsvis 23 og 29 sekunder ned til Romain Bardet og Rigoberto Uran før dagens etappe.
 
Tempoløypa på 22,5 kilometer gikk rundt i Marseilles gater, med både start og målgang på den kjente fotballstadion Stade Velodrome. Løypa i seg selv var relativt teknisk og inneholdt en stigning på 1,2 kilometer med en gjennomsnittlig stigning rundt 9,5%.
 
Alle nordmennene tok det forholdsvis rolig på dagens etappe. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen ønsket å spare krefter i forkant av morgendagens avsluttende etappe på Champs Elysées, mens Vegard Stake Laengen fortsatt sliter med en lungebetennelse som han pådro seg under tourens andre uke. 
 
Maciej Bodnar fra Bora-Hansgrohe var nummer 116 i sammendraget før etappen. Polakken kjørte sterkt og satt tidlig standarden på dagens tempo. Bodnars tid tålte tidens tann og polakken hadde fortsatt bestetid i mål da sammenlagtfavorittene trillet ut fra startrampen noen timer senere. 
 

TIDLIG OG BEST: Maciej Bodnar startet tidlig på dagens tempo, men ingen maktet å tukte tiden til polakken. Foto: letour.fr
    
Rigoberto Uran var første rytter som kunne sette press på den gule trøya til Chris Froome. Colombianeren satt en respektabel tid på første mellomtid og spenningen rundt sammenlagtseieren tok seg opp. Romain Bardet klarte imidlertid ikke å følge opp og var et stykke bak ved første passering.
 
Da Chris Froome nærmet seg passering var det derimot ingen tvil om hvor den gule trøya ville havne. Briten levde opp til favorittstempelet og passerte første mellomtid over tjue sekunder foran Uran, og lå såpass godt an at han var med å kjempe om etappeseieren. 
 
I mål var Rigoberto Uran ett minutt og 31 sekunder foran Romain Bardet, som kjørte en forholdsvis svak tempo. Dermed tok Uran andreplassen i årets Tour de France med god margin, mens Romain Bardet ble henvist til tredjeplass i sammendraget. 
  
Chris Froome holdt koken og kjørte en imponerende tempoetappe. Froome var faktisk nære å hente igjen Romain Bardet, som startet to minutter foran. Maciej Bodnar sin tid ble derimot for vanskelig å slå og polakken stakk av med etappeseieren. 
 
Den regjerende Tour de France-mesteren klarte derimot å vinne det viktigste, nemlig Tour de France sammenlagt. Selv om det var jevnt i sammendraget helt til siste slutt levnet briten liten tvil om hvem som var den sterkeste rytteren til slutt. Froome vant Tour de France 53 sekunder foran Rigoberto Uran og to minutter og tjue sekunder foran Romain Bardet.
  

VINNER: Selv om det gjenstår én etappe av årets Tour de France kan Chris Froome smykke seg som årets sammenlagtvinner. Foto: letour.fr
  
I morgen venter den tradisjonsrike etappen inn til Paris og Champs Elysées. Selv om det gjenstår en etappe av touren regnes sammendraget nå som avgjort og Froome kan motta sin fortjente hyllest etter morgendagens etappe.
 
Det er dessverre ingen spenning igjen i de ulike trøyekonkurransene i årets Tour. Michael Matthews, Warren Barguil og Simon Yates har allerede avgjort kampen om henholdsvis poeng-, klatre- og ungdomsskonkurransen, og kun et uhell kan frata de en tur opp på podiet i morgen. I tillegg har Team Sky vunnet lagkonkurransen, en konkurranse de forøvrig har ledet fra start til mål. 
 
Med norske øyne kan vi håpe på en ny norsk etappeseier i morgen. Edvald Boasson Hagen er i dytten etter seieren på den 19. etappen, mens Alexander Kristoff har uttalt at han vil forsøke seg i spurten selv med sin skadeskutte kropp.
   
Les resultater og etappebeskrivelser i vår interaktive grafikk:

Publisert 22. juli 2017 kl 17.45
Sist oppdatert 22. juli 2017 kl 17.45
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen