TRØBBEL FOR FROOME?

OPPSUMMERT: Contador med tungt skyts for baugen til Chris Froome og Team Sky!

Sist oppdatert 16. juni 2014 kl 11.20
Talansky og van den Broeck snek seg inn på pallen på den siste etappen. Foto: Cor Vos
Talansky og van den Broeck snek seg inn på pallen på den siste etappen. Foto: Cor Vos

Froome satt på prøve

I årets Critérium du Dauphiné var det duket for et kraftoppgjør uten like da Chris Froome, Alberto Contador og Vicenzo Nibali alle stod på startstreken da rittet gikk av stabelen i Lyon. Rittet åpnet med en drøyt ti kilometer lang tempo. Chris Froome så ikke ut til å ha store problemer med å ta etappeseieren, men konkurrentene var ikke langt bak.

Allerede på den andre dagen var det klart for sannhetens time. Med målgang på toppen av Col du Béal var alle spent på om noen kunne måle seg mot Chris Froome. Team Sky kjørte opp tempoet i kjent stil, og da siste mann var oppbrukt eksploderte rittet. Froome angrep flere ganger, men Contador var limt på bakhjulet. De brukte mye krefter og ble kjørt inn igjen. Froome måtte så forsvare seg mot flere angrep fra de andre utfordrerne, men beholdt kontrollen. Froome vant etappen foran Contador etter et saftig spurtoppgjør på toppen av fjellet.

Nikias Arndt tok spurtseieren på den neste etappen. Lars-Petter Nordhaug satt i finalen og tok en sterk fjerdeplass da Yuri Trofimov vant i Gap. Simon Špilak tok Katushas andre seier på like mange dager da han vant en hard etappe til La Mure. På den sjette etappen vant Jan Bakelants rett foran nesen til bruddkamerat Lieuwe Westra. Chris Froome gikk i bakken på den sjette etappen, men hadde ingen problemer med å komme seg opp i feltet igjen.

På den syvende etappen tok Lieuwe Westra en helt fantastisk revansj etter forrige etappe da han hentet inn og spurtslo Katusha-duoen Trofimov og Silin som så ut til å ha full kontroll på etappeseieren. Lenger nede i bakken angrep Contador ledertrøyen til Froome, som ble tvunget til å ta saken i egne hender da farten til Richie Porte ikke var høy nok. Men Contador svarte med å øke farten selv og kom i mål 20 sekunder foran Froome, og tok dermed ledelsen sammenlagt.

I forkant av den åttende og siste etappen så det ut til at Alberto Contador hadde full kontroll på sammenlagtseieren, men fraværet av hans sterkeste hjelpere ble tydelig da han tidlig ble isolert da det gikk et stort brudd tidlig i rittet. Både Jurgen van den Broeck og Andrew Talansky satt i bruddet, begge hadde flere hjelperyttere med seg og var ikke mer enn et minutt bak i sammendraget. Chris Froome og Team Sky tok ansvar da det var tydelig at Tinkoff-Saxo ikke var i stand til å kjøre inn bruddet. Det dannet seg et mellombrudd med flere store favoritter og Contador satt plutselig uten hjelperyttere. Etter flere angrepsforsøk fra blant annet Froome og Nibali tok Contador saken i egne hender. Han gikk på motsatt side av en midtrabatt og fikk en umiddelbar luke. Froome var ute av stand til å svare og satte heller lagkameratene sine til arbeid. Mikel Nieve vant etappen foran Romain Bardet og Adam Yates. Talansky og Jurgen van den Broeck kom i mål med teten, noe som betød at Andrew Talansky snøt Contador, som kom et drøyt minutt bak i mål, for sammenlagtseieren i rittet. Chris Froome viste tydelige svakhetstegn og kom fire minutter bak Contador og fem minutter bak teten.

Panzerwagen i tet

Sveits rundt startet denne helgen i Bellinzona, ikke langt fra Lugano. Den første etappen var en snaut ti kilometer lang tempoetappe med en stigning midtveis i løypen. En løype som ville passe tempospesialister og sammenlagtkandidater. Tony Martin vant tempoen foran Tom Dumoulin og Rohan Dennis. Hjemmehåpet Fabian Cancellara, som falt på trening tidligere i uken, endte på en fjerdeplass. Vegard Breen var den beste av våre to norske ryttere med en 36.plass. Alexander Kristoff, som håper å hevde seg i spurtene senere i rittet havnet et stykke bak.

Allerede på den andre etappen stod utfordringene på rekke og rad for spurterne. Selv om avslutningen på etappen var flat skulle de forsere beryktede Gotthardpass, Furkapass og Grimselpass. Dette ble for tøft for mange. Alexander Kristoff, Mark Cavendish og John Degenkolb var ryttere som måtte slippe underveis. Etter den siste stigningen var det bare tre ryttere igjen i fra det opprinnelige seksmannsbruddet. Feltet jaget bak, men trioen holdt unna. Cameron Meyer var iskald på oppløpet og slo bruddkameratene sine. Peter Sagan og Ben Swift kjempet om fjerdeplassen like bak, Tony Martin beholdt ledertrøya si.

Rittet avsluttes på førstkommende søndag.

Publisert 16. juni 2014 kl 11.20
Sist oppdatert 16. juni 2014 kl 11.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen