– Det var mange som hadde begynt å glede seg til Hope Challenge i Grefsenkollen, og som ble lei seg da vi måtte avlyse. Derfor har vi nå gjort om arrangementet til vEveresting i stedet, sier Stein Magnus Olafsrud, som er initiativtakeren til Hope Challenge.
Selv om klatrerittet Hope Challenge ikke skulle vært arrangert før i slutten av juli, har koronapandemien tvunget arrangøren til å avlyse 24-timers-rittet, som gjentatte ganger har resultert i verdensrekorder i øvelsen å sykle minst 8 848 høydemeter på kortest mulig tid.
Nå setter arrangøren i stedet opp en digital versjon av rittet i Zwift: Hope Challenge Virtual Edition.
Konseptet er det samme både inne på rulla og ute i friluft: å sykle samme kneika gjentatte ganger til du har akkumulert 8.848 høydemeter, tilsvarende høyden til Mount Everest.
De som sykler 10 000 høydemeter på en og samme økt får også innpass i High Rouleur’s Society.
I Hope Challenge er det Grefsenkollen i Oslo som er kneika, men i år må deltagerne sykle på rulle Alpe du Zwift, Zwifts digitale versjonen av Alpe d’Huez.
Hope Challenge Virtual Edition arrangeres 27. juni, og blir streamet live. I kommentatorboksen sitter blant annet Tom Ove Kaland, mannen som satte verdensrekord på vEveresting i Alpe du Zwift i vinter.
Saken fortsetter under

DREVEN: Tom Ove Kaland har verdensrekorden på vEveresting på Alpe du Zwift. 27. juni sitter han i kommentatorboksen under live streamingen av Hope Challenge Virtual Edition.
Vil sette verdensrekord
Ambisjonen er at Hope Challenge Virtual Edition skal bli verdens største virtuelle everesting-arrangement. For å nå målet, har Olafsrud fått med seg Andy van Bergen.
Australieren er mannen bak Hells500, organisasjonen som godkjenner everestinger og rekorder, både fysiske og digitale.
– Andy er selve gründeren bak everesting, og det er veldig kult at han vil være med å fronte arrangementet vårt. Han har blant annet laget grafikken til rittet, samt at han setter opp en event for Hope Challenge Virtual Edition på Hells500 og deler den i sine kanaler, sier Olafsrud.
Han jobber også med flere samarbeidspartnere, inkludert Zwift og Wahoo, som vil bidra med å markedsføre rittet i sine kanaler.

INNENDØRS: I år blir solnedgangen digital, på Zwift. Foto: Bjørn Saksberg.
Fire distanser, to konkurranser, egen invitasjon
Hope Challenge Virtual Edition tilbyr fire alternativer: El Capitan på 2464 høydemeter, halv everesting Base Camp på 4424 høydemeter, klassisk everesting med 8848 høydemeter samt gigantklatringen everesting 10K, som selvsagt innebærer å klatre 10 000 høydemeter.
Det blir også kjørt to arrangementer: Ett for ryttere som bruker direkteruller og ett for ryttere med smartruller hvor bakhjulet sitter på.
– Det er tekniske grunner til at vi deler opp på denne måten. Det er fordi direktemonterte ruller, slike som for eksempel Wahoo KICKR/Core og Tacx Neo/Flux, kan takle stigninger opp mot 20 prosent, mens ruller der bakhjulet brukes på rulla ikke vil fungere i så bratte bakker. Vi ønsker ikke å ekskludere noen, så derfor setter vi opp to eventer, forklarer Olafsrud.
Ved å legge opp konkurransen som et arrangement for inviterte åpnes det for at alle kan delta, også de som ikke innfrir Zwifts ordinære krav om at ryttere som skal sykle Alpe du Zwift må ha et minimumsnivå.
– Vi håper å få inn minst en halv million kroner til organisasjonen Hope for Justice også i år, sier Olafsrud.
Jo flere, jo bedre
Landingssidene med påmeldingen til Hope Challenge Virtual Edition lanseres 1. mai. Det er ikke noe deltakertak, og rittet er åpent for ryttere fra alle land.
– Det er helt umulig å vite hvor mange som kommer, men her er det ingen begrensninger på antall deltakere. Alle som vil være med betaler hundre dollar, og vil da få tilsendt en link med informasjon om hvordan de går fram for å melde seg på arrangementet i Zwifts Companion app, sier Olafsrud.
Hope Challenge/Hope for Justice
- Hope Challenge ble kjørt for tredje gang i 2019, og arrangeres til inntekt for organisasjonen Hope for Justice.
- Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som jobber tverrfaglig mot menneskehandel.
- Ifølge organisasjonen finnes det i dag 22 millioner mennesker som lever i tvangsarbeid og slaveri eller er offer for trafficking. Barn ned til 1-årsalderen selges som sexslaver, og menneskehandel innbringer 150 milliarder kroner årlig, nest mest etter narkotika.