Sykkelmerket Evil har akkurat lansert den sprøeste gravel-sykkelen vi har sett.

Grussykkelen Chamois Hagar ligger nærmere en terrengsykkel enn en landeveissykkel, sier Evil selv. Navnet kan forstås som en omskriving av «Shammy Hugger», altså en som virkelig liker å gnikke på buksepolstringen sin.

Annonse

Sykkelmodellen og navnet tolker vi som et ironisk lyskespark til hele gravel-trenden, samtidig som Evil ønsker å gi grussykkelen sin råere egenskaper enn noen andre merker.

I redaksjonen var vi regelrett usikre på om nyheten om denne sykkelen hører hjemme her på Landevei.no, eller om vi egentlig burde ha omtalt denne sykkelen på Terrengsykkel.no. Gitt at Terrengsykkel har innført en lavtoleranse for bukkestyre-innhold omtaler vi sykkelen her.

Men er det en gravel bike, en terrengsykkel eller noe helt annet?

Chamois Hagar er helt klart et annet beist enn det vi er vant til å se med bukkestyre. Geometritallene minner helt klart mer om en stisykkel enn en landeveissykkel.

Styrerørsvinkel på 66,7 grader og stem på 50 mm er nærmest helt uhørt i landeveisbransjen. Kun BMCs progressive URS har vist noe lignende tidligere. Evil har også bygget inn plass til 50 mm brede dekk i 700-størrelsen, og enda større hvis du ønsker å bruke 650B-hjul. De store dekkene til tross, på Chamois Hagar vil du ikke få tåoverlapp, uansett, i følge Evil. Igjen takket være den nærmest flate styrevinkelen, samt en gaffel med hele 57 mm framløp. 

Rammelengden på sykkelen er 4-6 centimeter lengre enn andre grussykler vi har sett tidligere, bortsett fra URS, noe som selvfølgelig kompenseres for med det korte stemet. 

Seterørsvinkelen på sykkelen ser ekstremt slak ut også den, men her blir vi lurt litt av at seterøret begynner et stykke foran kranken. Det faktiske tallet ender opp mellom 73 og 74 grader, noe som er ganske normalt. Chamois Hagar kommer satt opp med senkepinne som standard, noe som også hinter til at Evil mener denne sykkelen kan og bør brukes til mye annet enn landeveisturer på grus. 

EVIl Chamois Hagar
TOPPMODELL: Med SRAMs 12-delte AXS-gruppe og trådløs senkepinne.

Bagasjefester er det også plenty av på det utradisjonelle villdyret fra Evil. Hele sju flaskeholderfester har Evil fått plass til på størrelsene fra medium og opp. Small får seks fester. Skjermfester er også på plass. Evil lover plass til 40 mm dekk under skjermene. 

Rammesett vil koste 2799 US$, mens komplette sykler vil komme fra 4799 US$ med Shimano GRX til 5899 US$ med SRAM AXS. Ofte kan vi gange dollarprisen med 10 for å få prisen i kroner i Norge, men dagens kronekurs kan kanskje gi et annet regnestykke. 

Vi er fortsatt ikke helt sikre på om Evil Chamois Hagar ikke bare er en spøk på hele gravel-trendens bekostning, eller at dette er en sykkel de virkelig har tro på. En ting som er sikkert er at den vil bli et nisjeprodukt for dem som vil ha noe helt utenom det vanlige. At det er et marked for sære ting er helt sikkert og Evil er kanskje et perfekt merke for en sånn sykkel som dette. 

Hva tror du? Er dette en sykkel du har lyst på? Delta i debatten på forumet. 

JBS Sport importerer Evil til Norge. Vi oppdaterer saken når vi vet mer nøyaktig hva prisen blir i Norge.