En ting først – XXL må lære seg å montere bukkestyre og gir/bremsehendler på en mer funksjonell måte. Da vi tar ut sykkelen fra butikken i Oslo Sentrum er styret montert slik det også er på bildene av alle GX syklene på sykkelmerkets nettsider. Nederste del av bukken peker veldig nedover, mens hendlene er montert så langt frem på styret som mulig. Dette gjør det ubehagelig å bruke nedre del av bukkestyret da du må spenne kroppen inn i styret for ikke å skli av. Vi vikler av styrebåndet og monterer styret slik at nedre del av bukken blir tilnærmet vannrett og hendlene kommer litt nærmere kroppen. Med det gjort blir den ganske så lange White-sykkelen kvikkere, morsommere og tryggere.
Sykkelen er forøvrig godt skrudd sammen og har en funksjonell utstyrspakke. 1x11-drivverket fra SRAM gir enkel og pålitelig giring. Bremsene er kraftige og hendlene kan justeres slik at også de med små hender kan rekke frem. Modulasjonen i bremsene er noe mer av og på enn med Shimano.
Les test av grussykler fra de internasjonale merkene her:
Den store kassetten gir lettere krabbegir enn de Shimano-utstyrte syklene her, men toppfartgiret er tyngre på både Diamant og Gekko. Du vil sjelden savne tyngre toppgir enn 40/10 som SRAM-drivverket byr på. Vi liker at White-sykkelen har gjennomgående aksling på forhjulet, men savner det samme bak. Gaffelen mangler et tydelig spor for hjulakslingen noe som gjør det fiklete å montere hjulet. Sykkelen har raus klaring til dekk og skjermer.
Dekkene gir gode rulleegenskaper og godt grep på grusveier. Rammen er av det litt harde og stive slaget så vi valgte å sykle med lavere trykk i dekkene enn vi pleier. Med 40 mm dekk kan du unne deg det uten å punktere alt for lett. Lang akselavstand gir trygg stabilitet i fart, mens relativt bratte vinkler gir kvikk styring og effektivt tråkk.
Aluminiumsrammen har en flott profil med avflatet overrør og konisk styrerør i front. Den føles veldig solid og gir godt fraspark i tråkket. Det at den er høy og lang for størrelsen gjør at vi vil anbefale de fleste å gå for en størrelse mindre enn forventet. Dette vil også gi mer utstikk for setepinnen, som vil kunne bøte noe på den harde følelsen i rammen forøvrig.
Les test av pulsklokker med gps her:
Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.no, terrengsykkel.no, friflyt.no, utemagasinet.no og norsk-klatring.no.