Etappe 7, 8 og 9 i årets Tour de France er lagt til Pyreneene. Pyreneene er en fjellkjede som danner en naturlig grense mellom Frankrike og Spania. Pyreneene omfatter også fyrstedømmet Andorra, som rytterne skal besøke i årets Tour.
 
Navnet Pyreneene stammer fra gresk mytologi som vil ha det til at Pyrene var en kvinne, datter av småkongen Bebryx. Pyrene var også elskerinnen til den greske halvguden Hercules.
 
NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt! 
  
Etter at Pyrene fødte en slange, ble hun skremt og flyktet inn i skogen, hvor hun døde. I sorg over Pyrenes død lagde Hercules en grav av steiner, som til slutt skulle utgjøre fjellkjeden Pyreneene, oppkalt etter henne.
 
I Tour de France-sammenheng er Pyreenene, sammen med Alpene, kjent for å være en av to fjellområder hvor det legges etapper til i hver eneste utgave av Tour de France.
 
I den anledning har vi plukket ut fem ikoniske stigninger fra Pyreenene, som ofte blir brukt i Tour de France.
 
Col du Tourmalet
Lengde: 17,2 kilometer
Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.4%
Maksimal stigningsprosent: 10%
  
Direkte oversatt fra fransk betyr Tourmalet 'dårlig omvei'. Selv om både den gjennomsnittlige og maksimale stigningsprosenten er lavere, regens østsiden av Col du Tourmalet som den tyngste siden å klatre. Col du Tourmalet har vært med i Tour de France-sikruset siden 1910, og regnes som en av de tre store stigningene i det franske etapperittet.
 
Col du Tourmalet er med i årets Tour de France, og skal klatres på den åttende etappen. Fjellet ble også klatret i 2014, og 2015-utgaven av Tour de France og i år et den 85. gangen Tourmalet er med i Tour-sammenheng.
 

Tourmalet
Tourmalet
Annonse

MYTISK: Da Tour de France gikk over Col de Tourmalet i 2010 lå det et slør av tåke over det legendariske fjellet. Foto: Cor Vos. 
 
Col d'Aubisque
Lengde: 16,2 kilometer
Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.2%
Maksimal stigningsprosent: 10%
 
Akkurat slik som Col du Tourmalet, fikk også Col d' Aubisque sitt inntog i Tour de France i 1910-utgaven. Fjellet er også regnet som en av de tre store stigningene i Touren, men er dessverre ikke med i årets utgave.
 
NORGES FØRSTE LANDEVEISFESTIVAL: Slik melder du deg på Samling 2016!  

   
Col d'Aubisque ble sist brukt i Tour de France i 2012, da var Thomas Voeckler førstemann over toppen. Å klatre fjellet fra østsiden er regnet som det mest krevende. I 2007 var det målgang på toppen av Col d'Aubisque, en etappe som Michael Rasmussen vant, i kledd den gule ledertrøya.
 

Aubisque
Aubisque

GAMLE DAGER: Col d'Aubique har figurert på Tour de France-programmet helt siden 1910. Foto: Cor Vos
  
Hautacam
Lengde: 17.3 kilometer
Gjennomsnittlig stigningsprosent: 6.8%
Maksimal stigningsprosent: 10%
 
Hautacam er et vintersportssted i Pyreneene, men for sykkelfans er stigningen opp til Hautacam en av de mest kjente stigningene i Pyreneene. Hautacam ble først brukt i Tour de France i 1994, da Luc Leblanc vant etappen dit, mens Miguel Indurain satt i rosa trøye.
  
LES OGSÅ: Cummings i fjellene
 
Hautacam ble sist brukt i 2014, da vant Vincenzo Nibali etappen og bar også den gule ledertrøya. Dessverre er ikke Hautacam med i årets utgave Tour de France
 

CORVOS_00023541-066
CORVOS_00023541-066

BRATT: Hautacam har vært med i Tour de France fem ganger, her fra 2014 da Vincenzo Nibali vant etappen. Foto: Cor Vos.
 
Plateau de Beille
Lengde: 15.8 kilometer
Gjennomsnittlig stigningsprosent: 7.9%
Maksimal stigningsprosent: 11%
 
Slik som Hautacam er også Plateau de Beille et vintersportssted i Pyreneene. Plateau de Beille ble først brukt i etapperittet Route de Sud i 1995, før Tour de France klemte stigingen til sitt bryst i 1998. Siden den gang har stigningen blitt brukt seks ganger i Tour de France, senest i fjor.
 
Ettersom det bare er en vei til toppen er det naturlig at det er målgang på toppen av Plateau de Beille. Marco Pantani vant den første etappen dit, mens i fjor vant Joaquim Rodriguez etappen til Plateau de Beille. Stigningen er ikke med i årets Tour de France.
 

CORVOS_00009778-079
CORVOS_00009778-079

NY: Plateau de Beille har bare vært med i Tour de France siden 1998, men har allerede rukket å bli en fryktet stigning. Foto. Cor Vos 
  
Luz Ardiden
Lengde: 14.7 kilometer
Gjennomsnittlig stigningsprosent: 6.9%
Maksimal stigningsprosent: 10%
 

Alle som har sett på sykkel en stund vet at Luz Ardiden var stedet hvor Dag Otto Laurizen tok sin eneste etappeseier i Tour de France. Luz Ardiden er også et vintersportsted i Pyreneene, og har blitt brukt flere ganger som målsted i både Vuelta a España og Tour de France.
 
Første gang den ble brukt i Tour de France-sammenheng var i 1985, mens den ble sist tatt i bruk i 2011 da Samuel Sanchez vant etappen. Stigningen er ikke med i årets Tour de France.
 

800px-LuzArdidien2003TimKops
800px-LuzArdidien2003TimKops

SPEKTAKULÆR: Slik ser stigningen til Luz Ardiden ut fra toppen av. Foto: Tim Kops