Da Terje Selle Rundberg bare var seks sekunder unna KOM’en til tross for motvind og to seksjoner med vegarbeid for en uke siden, skjønte 34-åringen at drømmen om Lysebotn var innen rekkevidde.
Torsdag kveld var det lite vind, og de to gruspartiene var nyasfalterte siden sist. Dessuten hadde Rundberg skavet ytterligere 109 gram av utstyret.
– Endelig satt den, jublet Rundberg da KOM’en på den 8.7 kilometer lange bakken med 27 serpentinsvinger og en gjennomsnittlig stigning på 10 prosent var et faktum.
Rundberg klokket inn på 32:53, mens den tidligere rekordhaveren, Alex Krill, hadde en KOM på 33:20.

BRUTAL: Klatringen opp Lysebotn er 8.7km lang, har 27 serpentinsvinger og gjennomsnittlig stigning på 10 prosent. Foto: Rune Helliesen
Stor opplevelse
Også denne gang hadde Rundberg med seg et hjelperytterlag. Det besto av Olav Tu Husveg og Andreas Gundersen som sist, samt Team Coop-proffen Fredrik Dversnes.
Sistnevnte var med helt til topps, og besitter nå nest beste tid på den brutale klatringen, 15 sekunder bak Rundberg. Tidligere KOM-innehaver Alex Krill er dermed skjøvet ned til tredjeplass.
For Rundberg var det å ha en proffrytter i opptrekkerlaget imidlertid nesten like stort som å ta KOM’en.
– Å bli tauet av Fredrik gjorde susen. For en maskin. Og Fredrik har sin største fan i meg for resten av sin karriere. Å ta den oppgaven på strak arm står det respekt av. Det viser hvor rasjonell, disiplinert og lite egosentrisk han er, sier Rundberg.

KONGER: Fredrik Dversnes og Terje Selle Rundberg på toppen av Lysebotn, henholdsvis som nest raskeste og raskeste på den 8.7km lange klatringen innerst i Lysefjorden. Foto: Simen Haugom
Han roser samtidig resten av hjelperytterne for jobben på starten av bakken.
– Olav Tu Husveg går under navnet KOM Olav og er en legende i regionen, og Andreas Gundersen tauet som en helt i tunnelen gjennom den bratteste stigningen på hele Lysebotn-bakken. De gjorde begge en stor jobb i kveld, sier han.
Men på de drøyt sju kilometerne etter tunnelen var det bare Rundberg og Dversnes og serpentinsvingene igjen.
Uselvisk
Å ta andreplassen bak Rundberg plaget ikke Dversnes, som syklet bakken for sjette gang bare denne sesongen.
– For meg var det kjempegøy å få blir med på dette. Det var en sjuk opplevelse å se Terje greie det på toppen i dag, og se han få uttelling for den iveren og det arbeidet han har lagt ned over så lang tid for å stille forberedt til dette. Jeg fikk selv ei knallhard økt i kveld, sier 23-åringen.
Onsdag kveld sto Dversnes for øvrig løypevakt under Strava-duellen i lagtempo mellom Uno-X og Sandnes SK.
Klar for nye bakker
Før torsdagens nye KOM hadde Rundberg nest beste tid opp Lysebotn, seks sekunder bak Alex Krill. Da hadde han avansert fra tredjeplass og 71 sekunder bak Krill.
Krill har forøvrig tøffe tider på KOM-fronten i det siste. Like før Rundbergs KOM-forsøk på Lysebotn onsdag kveld, mistet Krill sin KOM på Juvass til Carl Fredrik Hagen.
På begge turene opp Lysebotn syklet Rundberg på en TREK Emonda SLR 10, som han ironisk nok har kjøpt av tidligere KOM-innehaveren Krill. For Rundberg har KOM’en på Lysebotn vært en besettelse i snart to år. Nå kan han endelig se framover mot nye prosjekter, og Rundberg har sett seg ut en rekke kjente og mindre kjente klatringer.
– Jeg har satt av en periode i juli til KOM-prosjekter. Carl Fredrik Hagens KOM på Juvass får nok stå i fred, men det er en del på Nordvestlandet jeg snuser på.
Du kan følge Rundberg på @switchbacknorway på Instagram.

HJELPERYTTER: Olav Tu Husveg, alias KOM Olav. Foto: Jostein Mæland

HJELPERYTTER: Andreas Gundersen. Foto: Jostein Mæland