Da vi snakket med Joachim Jordan i vår artikkelserie Strava-ti 8. september var han brennsikker på at KOMen hans i Birkelundsbakken kom til å ryke i løpet av mesterskapet. Og han fikk så absolutt rett.

Allerede dagen etter at vi postet vår sak var faktisk Joker Icopal-rytter Bjørn Tore Hoem ute og tok KOMen til Joachim med hele 28 sekunder.

Hoem satt imidlertid ikke lenge på tronen, for bare noen dager senere kom BMC-proff Tejay van Garderen og kuttet ytterligere 10 sekunder av tiden under en gjennomkjøring av lagtempoløypen. Søndag ble listen løftet ytterligere, da en av gullvinnerene på lagtempoen, Wilco Keldermann, kjørte bakken på den vanvittige tiden 3:04.

Fjerdemann fra årets Vuelta kjørte med andre ord 44 sekunder fortere enn Jordan, akkurat slik den tidligere KOM-holderen forespeilet oss det da han sa tiden hans på 3:48 kom til å bli smadret av proffene.

Joachim tar imidlertid tapet av KOMen med et smil, og forteller i stedet om en fantastisk start på årets verdensmesterskap. Under søndagens lagtempo var han løypevakt i en rundkjøring, hvor han fikk selskap av omlag 200 ivrige sykkelfans.

- Jeg trodde jeg kom til å stå der alene, men det har vært helt ville tilstander her de siste dagene. Folk har virkelig latt seg engasjere og man blir stolt over både Norge og Bergen. I dag skal de opp Fløyen, det kommer til å bli en fantastisk begivenhet, og på søndag da, det kommer til å ta helt av!

- Det er helt utrolig å se hvor gode proffene faktisk er. Den hastigheten og presisjonen de hadde gjennom den rundkjøringen jeg stod i er nesten ikke til å tro.

Så langt har mesterskapet blitt skjenket flotte værforhold i byen som er mest kjent for regnvær. Joachim forteller om en flott atmosfære, og proffer som koser seg i Bergen. 

- Man ser jo proffene overalt i byen, de er bare ute og sykler og koser seg rundt i området.

- Jeg må ta meg selv i å ikke hilse på dem, for man har jo sett dem så mye på TV at man nesten føler man kjenner dem. Det er utrolig stort å plutselig ha dem i sin egen bakgård. 

En bakside har det dog å ha proffene på besøk i Bergen. En lang rekke Strava-KOMer vil nemlig bli tilnærmet uslåelige for all fremtid. Joachim forteller i den sammenheng at han ikke har noen planer om å forsøke å ta tilbake rekorden i Birkelundsbakken.

- Vi får bare finne oss noen andre bakker å sykle i. Med tanke på KOMen i Birkelundsbakken har jeg definitivt lagt inn årene. Hadde jeg hatt et lagtempolag som dro meg inn i bakken kunne jeg kanskje knappet innpå noen sekunder, men jeg hadde aldri i verden klart å slå den rekorden.

- Da måtte jeg ha tatt av minst ti kilo og vært ti år yngre.