Terje Selle Rundberg har lenge trent for å sette ny KOM opp Lysebotn, en av Norges absolutt mektigste klatringer, med 27 serpentinsvinger og 10 prosent gjennomsnittlig stigning.
Onsdag var han lovet både medvind og fri bane, men da Rundberg kom til start, ble han først møtt av to seksjoner med veiarbeid der asfalten var revet opp. Og i stedet for medvinden som Yr hadde lovet, fikk Rundberg motvind.

HÅRNÅLSVINGER: 27 serpentinsvinger og 8.7 kilometer etter start var Terje Selle Rundberg seks sekunder unna KOM på Lysebotn. Foto: Rune Helliesen
Likevel klatret han opp den beryktede bakken, sving for sving, og krysset målstreken for Strava-segmentet på tida 33:26.
Det er seks sure sekunder saktere enn KOMen til Alex Krill, som ble satt for tre år og 16 dager siden.
– Det blir nok et nytt forsøk ved første mulighet. Alt i alt føltes kroppen ganske bra, veiarbeid og motvind til tross, og jeg greide å holde 7 watt mer enn jeg hadde planlagt, sier Rundberg.
Rundberg klatret ikke alene, men hadde med seg et minilag bestående av fire opptrekkere.
– Jeg hadde jo et drømmelag av opptrekkere i Per Arvid Gimre, Olav Tu Husveg, Ørjan Frøiland og Andreas Gundersen, sier han.

DRØMMELAG: Terje Selle Rundberg med hjelperytterne Per Arvid Gimre, Olav Tu Husveg, Andreas Gundersen og Ørjan Frøiland. Foto: Rune Helliesen
Beryktet klatrer
Før onsdagens KOM-forsøk hadde Rundberg tredje beste tid opp Lysebotn, 71 sekunder bak Krill. Inntil videre ligger han altså på andreplass.
Krill har forøvrig tøffe tider på KOM-fronten i det siste. Like før Rundbergs KOM-forsøk på Lysebotn onsdag kveld, mistet Krill sin KOM på Juvass til Carl Fredrik Hagen.
På turen opp Lysebotn syklet Rundberg på en TREK Emonda SLR 10, som han ironisk nok har kjøpt av KOM-innehaveren Krill. Den har han modifisert lett, blant annet for å kutte vekt på alle kanter.
– Jeg har gjort veldig mange tilpasninger. Setepinnen er snudd og setet er skjøvet så langt fram som overhode mulig, slik at all kraft skal gå rett ned i pedalene. Det er ikke så veldig aerodynamisk, men det betyr mindre i motbakke, sier Rundberg.
– Bukken er også kappet nesten helt av for å spare vekt. Nå veier den 4.75 kilo uten pedaler, så sykkelen er nok cirka 200 gram lettere nå enn da Krill brukte den. Det skal utgjøre seks sekunder på det aktuelle Strava-segmentet, legger han til.
Krill er på ingen måte furten over at gamlesykkelen hans nå brukes til å knekke hans egne KOM’er.
– Jeg kjøpte denne sykkelen i 2017, da "verdens letteste serieproduserte sykkel", nettopp for å dra på KOM-jakt, som jeg kalte det. Og det ble det mange KOMer på den i løpet av et par uker i somrene 2017 og 2018, inkludert Juvasshytta, Lysebotn og Trollstigen. Så er det fantastisk å se at motbakkedrømmen lever videre med Terje, og at han til og med tar den opp et par nivåer, sier Krill.

LETT: Terje Selle Rundberg med sin TREK Emonda SLR 10. Foto. Rune Helliesen
Besatt av bakker
Klatreprosjekter i Strava er hovedfokus for den klatreglade 34-åringen. Ordinære sykkelritt deltar Rundberg sjelden på. Til det er han for opptatt med å samle KOMer både nær og fjern.
– Mange vil nok innvende at jeg er flere år for gammel til å bli en god klatrer, men jeg har brukt de siste to årene til å trene på dette, sier Rundberg.
Nå som koronapandemien gjør at de fleste må belage seg på Norgesferie i år, har Rundberg sett seg ut en rekke kjente og mindre kjente klatringer.
– Hagens KOM på Juvass får nok stå i fred, men det er en del på Nordvestlandet jeg snuser på. Jeg har satt av en periode i juli til KOM-prosjekter. Men først må jeg få lagt Lysebotn bak meg. Den har vært en altoppslukende besettelse for meg lenge nå.
FAKTA: Lysebotn
· Klatringen innerst i Lysefjorden
· 8,7 kilometer
· 27 hårnålssvinger
· 10 prosent i snitt
· Stravalenke

EPISK: Terje Selle Rundberg på vei opp Lysebotn. Foto: Rune Helliesen