Mareritt for Matteo Jorgenson mot toppen av Puy de Dôme

Mistet drømmeseieren 500 meter fra streken

Matteo Jorgenson angrep 47 kilometer fra mål, og kjørte fra alt og alle. Men så dukket Michael Woods opp.

Sist oppdatert: 9. juli 2023 kl 18.11
DISPONERTE BEST: Michael Woods vant på Puy de Dôme.
DISPONERTE BEST: Michael Woods vant på Puy de Dôme.
Lesetid: 6 minutter

Det var 1 minutt og 45 sekunder mellom Michael Woods og Matteo Jorgenson på vei opp mot ikoniske Puy de Dôme.

Jorgenson, som tidligere kun hadde sammenlagtseier fra Tour of Oman å slå i bordet med, angrep fra 14-mannsbruddet med 47 kilometer igjen av etappen.

Med 500 meter igjen til streken hadde Israel-Premier Tech-rytteren hentet inn hele forspranget.

– Dette er helt hjerteskjærende, utbrøt kommentatoren hos Global Cycling Network.

To fra Uno-X i bruddet

Overraskende nok fikk bruddet gå i det første forsøket ved starten av etappen. Uno-X Pro Cycling fikk med både Jonas Abrahamsen og Jonas Gregaard, men fikk ikke opp Tobias Halland Johannessen.

Verken Jumbo-Visma eller UAE viste spesiell interesse for å holde bruddet i stramt grep - noe som åpnet opp for at etappevinneren satt der framme.

På vei inn mot Clermont Ferrand og Puy de Dôme, begynte bruddkompisene å støte på hverandre. Det så lenge ut til at Jorgenson skulle ta det, spesielt da Neilson Powless mistet motet.

Bakfra kom imidlertid før Matej Mohoric og Woods. I utgangspunktet var Woods favoritten fra bruddet på grunn av hans klatreegenskaper og de steile partiene mot slutten av bakken. Det så dog lenge mørkt ut laget fra Israel.

– Det er fortsatt litt sånn at jeg må klype meg i armen. Jeg kan ikke helt tro at jeg klarte det. Jeg er stolt av meg selv og jeg er stolt av laget mitt, fortalte Woods etterpå.

– Du har vunnet en etappe i La Vuelta, men du har aldri vunnet før i Tour de France. Er dette en drøm som går i oppfyllelse for deg?

– Ja, helt klart. Jeg er 36 år, og fyller snart 37. Så jeg blir ikke noe yngre. Jeg har alltid snakket om å vinne en etappe i Tour de France, og er så takknemlig for at jeg klarte å oppnå det.

Pogacar utfordret Vingegaard

Stakkars Jorgenson opplevde også å bli passert av Pierre Latour og Matej Mohoric på de siste meterne, så Movistar-rytteren måtte ta til takke med fjerdeplass.

– For å være ærlig, så fungerte ikke radioen min. Den eneste sekunderingen jeg fikk var fra motorsykkelen. Så han fortalte meg ett minutt, 45 sekunder og så et halvt minutt. Den siste sekunderingen fikk jeg kanskje med én kilometer igjen. Da begynte jeg å føle meg helt tom. Før jeg visste ordet av det var Michael der og passerte meg. Og ja, det var en overraskelse, sa Jorgenson etterpå.

Bak i feltet ble det også duell mellom Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard mot slutten av stigningen, etter at alle hjelperytterne var svidd av.

Det var sloveneren som hadde initiativet, og forsøkte å hente tilbake de 25 sekundene han lå bak i sammendraget. Til slutt klorte UAE-kapteinen tilbake 8 av sekundene.

Mandag tar rytterne seg for øvrig en fortjent hviledag etter ni harde etapper siden starten i Bilbao 1. juli.

PS: Uno-X Pro Cycling endte til slutt opp med 8.-plass til hardt kjempende Jonas Gregaard fra bruddet.

Les utfyllende referat under resultatene:

Results powered by FirstCycling.com

Slik gikk det til

35 år har vi ventet på å få et gjensyn med den tidligere så ikoniske klatringen opp til Puy de Dôme. Starten på etappen gikk i Saint-Léonard-de-Noblat. Byen Raymond Poulidor og kona Gisèle bodde i, og der barnebarnet Mathieu van der Poel ferierte om sommeren som guttunge.

Etter storslått markering på det lille tettstedet, rullet van der Poel til startstreken med en spesiallakkert ramme som viste fram duellen mellom bestefaren og Jacques Anquetil opp til nettopp Puy de Dôme i 1964.

STORSTILT MARKERING: Etappen startet i byen Raymond Poulidor bodde i, og siden sovnet stille inn. FOTO: Cor Vos
STORSTILT MARKERING: Etappen startet i byen Raymond Poulidor bodde i, og siden sovnet stille inn. FOTO: Cor Vos

Flagget gikk ned ved kilometer 0 - og B-O-O-M: To Uno-X-ryttere angrep for å komme seg med i bruddet. Jonas Abrahamsen og Jonas Gregaard klarte det, og fikk følge av 12 andre ryttere.

Bak forsøkte fortvilet Tobias Halland Johannessen å kjøre seg opp sammen med Simon Geshke og Adrien Petit. Forsøket var dog forgjeves.

Forsøkte å få med Alaphilippe og Skjelmose

Det var fremdeles andre lag som ikke var fornøyde. Quick Step ville gjerne involvere Julian Alaphilipe, mens Trek-Segafredo ville ha med Mattias Skjelmose. Begge forsøkte å komme seg løs fra feltet, men EF Education Easy Post ønsket ikke å få sterke utfordrere til Neilson Powless opp i 14-mannsbruddet.

Der framme satt: Neilson Powless, Matej Mohoric, Gorka Izagirre, Matteo Jorgenson, Michael Woods, Guillaume Boivin, Clement Berthet, Victor Campenaerts, David De La Cruz, Aleksei Lutsenko, Jonas Abrahamsen, Jonas Gregaard, Mathieu Burgaudeau og Pierre Latour.

TOK DET PENT: Jumbo-Visma ønsket ikke å holde dagens utbrudd i stram lenke. FOTO: Cor Vos
TOK DET PENT: Jumbo-Visma ønsket ikke å holde dagens utbrudd i stram lenke. FOTO: Cor Vos

Det varte og rakk uten at verken Jumbo-Visma eller UAE Team Emirates engasjerte seg i jakten. Det betød at avstanden opp til bruddet vokste til godt over 10 minutter. Det økte naturligvis sjansene for at vinneren satt der fremme betraktelig.

Med litt over sju mil igjen pådro Gregaard seg en punktering i bruddet. Bakhjulet hans blei skifta, og deretter fikk han god draft fra Uno-X-bilen for å ta seg opp til bruddkompisene sine igjen.

Stukket av bie - så stakk han av

Litt senere var Matteo Jorgenson nede ved følgemotorsykkelen som gir medisinsk assistanse, og beskjeden var grei:

– Jeg ble stukket av en bie.

Det kom aldri noen offensiv fra Jumbo-Visma. I stedet begynte rytterne i bruddet å utfordre hverandre.

Guillaume Bovin var den første som prøvde seg. Men han ble hentet. Jorgenson gikk til og fikk med seg Lutsenko, Burgaudeau og Woods. Også det ble hentet. Abrahamsen gikk til, og ble innhentet.

Movistar-rytteren forsøkte seg på nytt, og denne gangen 24-åringen fra Walnut Creek å åpne ei luke bakover. Og i det fjerne ulmet Puy de Dôme.

Jorgenson all in

Mohoric gikk etter, og fikk selskap av Burgaudeau. De La Cruz og Powless gikk etter, noe som gjorde at Michael Woods nå satt igjen med et kort strå i gruppa bak.

Jonas Abrahamsen tok et siste magedrag for å gå Gregaard opp til kvartetten foran dem, men det materialiserte seg ikke i det tunge terrenget på vei inn mot Clermont Ferrand.

VINNERBRUDD: Uno-X hadde med to mann, men klarte ikke å utfordre i kampen om etappeseieren på Puy de Dôme. FOTO: Cor Vos
VINNERBRUDD: Uno-X hadde med to mann, men klarte ikke å utfordre i kampen om etappeseieren på Puy de Dôme. FOTO: Cor Vos

Jorgenson satset alt. Han var all in. Han økte til konkurrentene bak inn mot foten av Puy de Dôme, og inntok den 13 kilometer lange bakken med minuttet ned til Powless, Mohoric og Burgaudeau.

Iført klatretrøya var Powless en opplagt utfordrer opp mot toppen. En amerikansk duell mellom to fremadstormende unge ryttere på vei inn i de beste årene av proffkarrierene sine. Magisk!

Woods kom fra dypet

Tross angrepet 47 kilometer fra streken, virket Jorgenson sterk. Han økte på flatene inn mot de siste 5,5 kilometerne opp til Puy de Dôme. Var det noen vei for Powless tilbake?

Nei, mannen i klatretrøya fikk problemer med å holde dampen oppe. I stedet angrep Matej Mohoric, mens også Michael Woods fikk opp farta i de bratteste delene av bakken.

500 meter gjensto da canadieren akselererte forbi Jorgenson. Israel Premier Tech-rytteren kunne juble på toppen av den knallharde stigningen.

Stakkars Jorgenson ble passert av både Pierre Latour og Matej Mohoric på de siste hundre meterne.

Bak lyktes det også Tadej Pogacar å ta noen små sekunder tilbake fra forspranget til Jonas Vingegaard.

Publisert 9. juli 2023 kl 14.30
Sist oppdatert 9. juli 2023 kl 18.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen