/ VM

Sand og flaks vil avgjøre VM

De norske rytterne er like bekymret for sanden og loddtrekningen som konkurrentene i helgas kross-VM i Belgia.

Sist oppdatert: 30. november 2017 kl 07.00
SAND: Det blir mye og dyp sand i helgas VM-løype. Foto: Bengt Ove Sannes
SAND: Det blir mye og dyp sand i helgas VM-løype. Foto: Bengt Ove Sannes
Lesetid: 5 minutter

Mesterskapet går i Mol nord i Belgia, og mer enn en tredjedel av løypa er sand.

– I fjor løp jeg i nesten halve løypa, sier regjerende verdensmester Gjertrud Bø, som sykler fredag.

I tillegg til Bø, som også er europamester og norgesmester i kross, stiller Otto Andreas Solberg og Lars Kabbe. De tok henholdsvis gull og sølv i kross-NM for tre uker siden.

LES OGSÅ: Bø verdensmester i kross 

SAND OG SPISSE ALBUER
Mens Bø vil forsvare regnbuetrøya, har Kabbe og Solberg ambisjoner om å komme inn blant de topp 20 i sykkelkrossens hjemland, mot konkurrenter som inntil nylig syklet på UCI elitenivå. Men da må de ha både flaks og marginene på sin side.

– Mer enn 30 prosent eller mer av løypa er sand og det er også en sandbakke midt i runden, så det krever mye teknikk. Jeg har trent mye i sand i hele høst, og spesielt de siste ukene. Jeg håper å sykle mest mulig, men det kan bli mye løping hvis det blir veldig løst, sier Kabbe, som håper å fullføre rittet uten å bli tatt igjen.

For mastersgutta, som sykler på lørdag, er loddtrekning om startposisjonene, så flaksen avgjør mulighetene for en god start.

– Nivået og miljøet i feltet er også mye tøffere enn i Norge. Alle skal frem, så man dytter og trenger seg frem. Men hvis jeg er heldig med startposisjon og får en god første runde, håper jeg på en topp-20 plassering fire-fem minutter bak vinneren. Det tror jeg er realistisk. De aller beste i min klasse er gamle belgiske toppryttere. I fjor ble jeg akkurat ikke lappet etter en times kjøring, sier Kabbe.

LES OGSÅ: – Det var sanden som skilte 

Saken fortsetter under

Lars Kabbe - Bengt Ove Sannes 1400x933
HALV-RUTINERT: Lars Kabbe deltar i masters-VM for andre gang og vet litt om hva som venter i Mol. Foto: Bengt Ove Sannes

HALV-RUTINERT: Lars Kabbe deltar i masters-VM for andre gang og vet litt om hva som venter i Mol. Foto: Bengt Ove Sannes

SPENT PÅ LODDTREKNINGEN
Otto Andreas Solberg er norgesmester i klassen 35-39, men fersk i internasjonal sammenheng. Også han er spent på loddtrekningen, men med litt flaks der mener han topp-20 kan være realistisk.

– Jeg kan være veldig heldig å komme langt frem, eller desto mer uheldig med en dårlig trekning. Med cirka 60 mann til start i min klasse vil det helt klart ha innvirkning på resultatet, sier Solberg, som vet nivået blir høyt.

– Noen av de sterkeste i min aldersklasse er tidligere deltagere i elite-VM for sine nasjoner, så de fire-fem beste er helt sikkert veldig gode. Jeg ser det er samme løype som i fjor og at fjorårsvinneren stiller i år, og da holdt fire minutter bak vinneren til 20. plass, så det får være en målsetning. Alt bedre enn det er jeg veldig fornøyd med, sier Solberg, som føler seg godt forberedt.

– Jeg tror formen fortsatt er OK, selv om det har blitt litt mindre trening de siste ukene. Rittene i år har gått veldig bra, med sjuendeplass i et sterkt startfelt i Superpokal Voldsløkka og NM-gull som høydepunktene. Jeg gleder meg til å kjenne på det å sykle kross i idrettens hjemland og hva alt som følger med. Så får resultatene komme i andre rekke, dette er først og fremst for moro skyld.

LES OGSÅ: – Ett av de kuleste oppgjørene jeg har hatt 

Saken fortsetter under

Otto Andreas Solberg CX6 - Per-Eivind Syvertsen 1400x933
DEBUTANT: Otto Andreas Solberg er spent på nivået i masters-VM, som arrangeres i krossens hjemland Belgia. Foto: Per-Eivind Syvertsen

DEBUTANT: Otto Andreas Solberg er spent på nivået i masters-VM, som arrangeres i krossens hjemland Belgia. Foto: Bengt Ove Sannes

FORBEREDT PÅ SYKKEL-LØP
Gjertrud Bø er regjerende verdensmester i sin klasse, og skal forsvare regnbuetrøya fredag formiddag. Basert på det hun erfarte i fjor er tida fram mot mesterskapet viktig. Derfor har hun lagt om treninga den siste måneden inn mot årets VM med løping i stiløst terreng fire ganger i uka, nettopp fordi det er så mye sand i løypa. Hun er spent på hvordan mulighetene blir for gjennomkjøring og trening, og reiste til Mol i god tid før rittet for å få syklet mye i løypa.

– I VM i fjor følte jeg at jeg hadde en forse i at jeg kunne sykle flere strekninger enn andre da jeg syklet mye to dager før rittet. Da det var få andre i løypa og mest elitesyklister. Etter hvert som flere kommer, blir det mer spor som går sikksakk og sanden blir ødelagt av at folk går og løper. På morgenen før rittet var så og si alt «ødelagt». Da var det bare å være bestemt på hvor jeg skulle løpe og sykle. Rittet blir virkelig et kapasitetsløp. Men jeg håper og tror jeg er i godt slag, sier Bø.

LES OGSÅ: Gull til Bø i kross-EM 

Hun vet hun har gjort det hun kan for å stille best mulig forberedt. Men også verdensmestere er spente før mesterskap.

– Startlista i fylt opp av navn fra mange av de beste fra terreng og kross. Jeg prøver å tenke positivt og si til meg selv at ingen har slått meg tidligere. Det er meldt minusgrader. Jeg drømmer om snø. Det hadde gjort det ekstra utfordrende. Mye må klaffe for å gjøre det bra. Jeg må ha dagen, prøve å sykle med minst mulig feil og med flyt og unngå uhell, sier Bø.

Gjertrud Bø - CX Svelvik 2017 - Bengt Ove Sannes 1400x933
FOKUSERT: Gjertrud Bø håper å forsvare VM-trøya på fredag. Foto: Bengt Ove Sannes

FOKUSERT: Gjertrud Bø håper å forsvare VM-trøya på fredag. Foto: Bengt Ove Sannes

Publisert 30. november 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 30. november 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen