Onsdag kom den historiske beskjeden om at Uno-X Pro Cycling skal sykle årets Tour de France. Torsdag formiddag var det presentasjon av årets Paris-Nice, og der kunne rittdirektør Christian Prudhomme fortelle at det norske laget også skal sykle.

Paris-Nice er sesongs første store etapperitt, og går fra 5. til 12 mars, og er ofte stedet hvor vi ser de beste sammenlagtrytterne i verden måle krefter for første gang i sesongen.

Annonse

Som med invitasjonene til Tour de France, var det Uno-X og Israel - Premier Tech som også fikk wildcard til årets Paris-Nice.

Løypen som ble presentert er variert og utfordrende, med flate og kuperte etapper, samt tøffe klatreetapper de to siste dagene, for å avgjøre sammendraget.

I tillegg vil det også være en 32,2 kilometer lang lagtempo på den tredje etappen, som også vil være med på å prege sammenlagtresultatet.

Viktig ritt

Paris-Nice blir også et viktig ledd i oppkjøringen til vårklassikerne for Uno-X.

Rittet har vært fast på Alexander Kristoffs rittprogram hvert eneste år siden 2012, og 35-åringen stiller til start i år også.

I tillegg vil det være et nøkkelritt for de Uno-X-rytterne som blir valgt ut til å starte, til å vise at de fortjener en plass i Tour de France – selv om Touren først sykles fire måneder senere.

TIL START: Alexander Kristoff sykler Paris-Nice for Uno-X. Foto: Wordup Projects
TIL START: Alexander Kristoff sykler Paris-Nice for Uno-X. Foto: Wordup Projects

Her møter de mye av de samme rytterne og lagene de vil konkurrere mot i Touren, og i lignende terreng og løyper. Dermed gjelder det å vise at man holder nivået og kan levere.

Det norske profflaget viste imidlertid både i Volta a Catalunya og Critérium du Dauphiné i fjor at de kan bite godt fra seg, med topp-ti-plassering i sammendraget i begge rittene.

Tour de France-vinneren til start

Under presentasjonen i Paris torsdag kunne også rittdirektør Christian Prudhomme avsløre flere av rytterne som stiller til start i årets utgave.

Deriblant den danske Tour de France-vinneren Jonas Vingegaard, som har med seg blant andre tempoverdensmester Tobias Foss til rittet.

I tillegg sykler også sterke sammenlagtryttere som Simon Yates (Jayco-AlUla), Daniel Martínez (Ineos Grenadiers) og Jack Haig (Bahrain Victorious).

Blant spurtere og klassikerryttere står Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Sam Bennett (Bora-hansgrohe), Tim Merlier (Soudal - Quick Step) og Bryan Coquard (Cofidis) på startstreken.

Dette er etappene i Paris-Nice 2023:

1. etappe, 5. mars: La Verrière - La Verrière, 169,4 kilometer

2. etappe, 6. mars: Bazainville - Fontainebleau, 163,7 kilometer

3. etappe, 7. mars: Dampierre-en-Burly - Dampierre-en-Burly, 32,2 kilometer (TTT)

4. etappe, 8. mars: Saint-Amand-Montrond - La Loge des Gardes, 164,7 kilometer

5. etappe, 9. mars: Saint-Symphorien-sur-Coise - Saint-Paul-Trois-Châteaux, 212,4 kilometer

6. etappe, 10. mars: Tourves - La Colle-sur-Loup, 197,4 kilometer

7. etappe, 11. mars: Nice - Col de la Couillole, 142,9 kilometer

8. etappe, 12. mars: Nice - Nice, 118,4 kilometer