Uno-X Pro Cycling sykler Tour de France 2023

Offisielt: Uno-X er invitert til Tour de France

Onsdag kom bekreftelsen alle norske sykkelfans har håpet på: Uno-X Pro Cyclings herrelag er invitert til Tour de France. Det blir første gang et norsk sykkellag får plass i verdens største sykkelritt.

Sist oppdatert: 4. januar 2023 kl 11.07
TIL TOUR DE FRANCE: Alexander Kristoff og Uno-X Pro Cycling er sikret en plass i årets Tour de France. Foto: Wordup Projects
TIL TOUR DE FRANCE: Alexander Kristoff og Uno-X Pro Cycling er sikret en plass i årets Tour de France. Foto: Wordup Projects
Lesetid: 3 minutter

Onsdag formiddag kom den offisielle bekreftelsen på at Uno-X Pro Cyclings herrelag er invitert til sommerens Tour de France, som det første norske sykkellaget i historien.

– Vi er ekstremt stolte, ydmyke og takknemlige for invitasjonen. Tour de France er den ultimate drømmen og dette er en lagseier, sier sykkelsjef Jens Haugland i Uno-X Pro Cycling Team i en pressemelding.

Tour de France bekreftet selv invitasjonen på sine sosiale medier onsdag kl. 11.00.

Det er 20 lag som er automatisk kvalifisert til Tour de France gjennom lisens og ranking, mens de to gjenstående plassene deles ut gjennom en invitasjon (wildcard). Der står arrangøren selv fritt til å velge hvilke lag som skal få delta.

Sammen med Israel - Premier Tech fikk Uno-X én av de to ekslusive og svært ettertraktede invitasjonene.

– Vi skal være godt forberedt til årets utgave. Et av de langsiktige målene våre er å være med å kjempe i toppen i Tour de France i fremtiden. Vi ser ingen grunn til å tro at det ikke er mulig, sier Haugland.

Har signert Kristoff

Det norske laget ble startet opp i 2017 som et kontinentallag (sportens tredje nivå), med unge, norske talenter.

Siden har satsingen og finansieringen økt, og laget oppgraderte til ProTeam (sportens andre nivå) foran 2021-sesongen.

I fjor ble de for første gang invitert til ikoniske klassikere som Flandern rundt og Paris-Roubaix, og den ambisiøse satsingen har hele tiden satt seg nye mål.

I starten av august ble det kjent at de hadde signert en av Norges største syklister gjennom tidene, Alexander Kristoff, og laget startet jobben med å posisjonere seg for en Tour de France-invitasjon.

Kristoff kunne 1. januar for første gang vise seg i trøyen til Uno-X, og kun noen dager senere kom bekreftelsen på at 35-åringen skal ikle seg det norske lagets trøye i Touren, hvor han har vunnet fire etapper tidligere.

– Vi vinner ikke sammenlagt, men vi skal kunne kjempe om etappeseire, sier Kristoff til TV 2.

Årets Tour de France starter i Bilbao 1. juli. Få full oversikt over løypen her.

norske proffsyklister 2023
I NYTT TØY: Alexander Kristoff er trolig et sikkert kort på Uno-X sitt Tour de France-lag. Foto: Uno-X Pro Cycling /Wordup Projects

Norsk sykkelhistorie

Kvinnelaget Team Coop-Hitec Products har tidligere syklet La Course by la Tour de France, som har vært både ett og todagers ritt i forbindelse med herrenes Tour de France, mens kvinnelaget til Uno-X i fjor syklet det første Tour de France Femmes, som gikk over åtte etapper.

Men gjennom Tour de Frances 119 år lange historie har aldri et norsk sykkellag stilt til start i herrenes Tour.

Det skjer altså i sommer.

Totalt har norske ryttere tatt 19 etappeseire gjennom Tourens historie. Thor Hushovd sto for ti av dem, Alexander Kristoff fire, Edvald Boasson-Hagen tre, mens Kurt Asle Arvesen og Dag Otto Lauritzen begge har vunnet én hver.

Dørene åpnet seg da fransk lag kollapset

Til fjorårets Tour de France var også Uno-X med i kampen om en invitasjon, men ble vraket til fordel for blant andre B&B Hotels-KTM.

Tour de France-arrangør ASO har hatt til vane for å prioritere franske lag og fjoråret var intet unntak.

Foran 2023-sesongen hadde B&B Hotels-KTM også stjernerytter Mark Cavendish, den mestvinnende rytteren i Tourens historie sammen med ikonet Eddy Merckx, på vei inn dørene.

Men i løpet av november ble situasjonen snudd på hodet. Laget fant ikke nye samarbeidspartnere og hadde ikke finansieringen i orden.

Dermed kollapset laget, og Uno-X sto plutselig i posisjon til å sikre seg plassen.

Saken oppdateres!

Publisert 4. januar 2023 kl 11.07
Sist oppdatert 4. januar 2023 kl 11.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen