Da Team Coop og Hitec Products annonserte sitt nye partnerskap tidligere denne uken, utløste det et kollektivt jubelbrøl i sykkel-Norge.
For med Team Coop på laget, har nå det norske kvinnelaget, som nå heter Team Coop-Hitec Products, det økonomiske i orden til å betale sine ryttere stipend - og kan nå tilby kvinnene like vilkår som herrene.
Fredag gikk imidlertid sykkelsponsor Gerry Helders ut mot ordningen i et intervju med NRK, og kalte det «hverken bra eller rettferdig».
Der sier han at kvinnene ikke kan få fulltidslønn for en deltidsjobb, og reagerer på at de får betalt det samme.
– De fleste kvinnene i Norge, altså 98 prosent, trener for dårlig. Det blir ikke resultater, de klarer ikke å holde følge med feltet i Norge engang. Og så prøver de seg i utlandet, og så går det dårlig. Så slutter de å sykle. Det går utover psyken, sier han i intervjuet med NRK.
Landeveis redaktør, Henrik Alpers, reagerer sterkt på at NRK brukte Helders som ekspertkilde i saken. Les kommentaren her!
Utenkelig for Uno-X
Når Uno-X Pro Cycling sitt damelag startet opp i 2022, vil de ha samme lønn som herrene på deres ProTeam har.
Sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, forteller Landevei at for dem kan det ikke engang beskrives som et valg.
– Vi driver ikke virksomhet der vi skiller på kjønn i lønnsfastsettelsen. Det spiller ikke noen rolle om man er regionsjef hos meg, eller om man er syklist. Svaret er så enkelt som det, sier han – og legger til:
– For meg er det helt utenkelig å skille på kjønn i 2021.

IMPONERT: Uno-X sitt herrelag har vært sterke denne sesongen, og fra 2022 vil Markus Hoelgaard og resten av gjengen få kvinnelige kollegaer. Foto: Mario Stiehl
For ordens skyld ble dette intervjuet med Haugland ble gjort før NRK-saken, og han kommenterer ikke Helders uttalelser, men han sier det eneste som gjør at folk har forskjellig lønn i Uno-X, er prestasjoner.
– Det er ikke sånn at alle syklister har likt betalt, og det handler jo om hvilken rolle man har og hvilke prestasjoner man har stått for over tid. Der vil det alltid være en vurdering. Jeg har et veldig fastsatt syn på at kjønn ikke er interessant som utgangspunkt for lønnsfastsettelse.
Kostnad på seks til syv millioner
Når Uno-X gir kvinnene den samme lønna som herrene på deres ProTeam, går de godt over det UCI krever av lag i Women's WorldTour.
For ProTeam er minstelønna 26 849 euro for neo-proffer (ryttere på sin første kontrakt) og deretter 32 102 euro. I dag er UCIs minstelønn for Women's WorldTour-ryttere på 15 000 euro, og den øker til 20 000 euro i 2022.
Uno-X sitt damelag vil i 2021 være et kontinentallag, ettersom UCI nekter dem å gå rett inn i Women's WorldTour. På kontinentalnivå har ikke UCI noe lønnsregulering, men Haugland har ingen andre planer enn å drive laget som et profflag.
Han går langt i å understreke at Uno-X har planer om å investere tungt i kvinnesykling.
– Det kan faktisk godt være at den best betalte sykkelrytteren i Uno-X i 2022 er en kvinne, sier Haugland.
Og rytterne på Uno-X, både dame- og herrelaget, de er også ansatte. Det vil si at det kommer feriepenger, pensjon, forsikringer og arbeidsgiveravgift i tillegg til lønn.
I enkelte europeiske land har man spesielle ordninger som gjør at rytterne kan være selvstendig næringsdrivende. For å dekke opp for dette, må lagene utbetale 164 prosent av en vanlig minstelønn, for å dekke opp for det rytteren må ordne selv.
Haugland understreker at han er veldig opptatt av at rytterne skal være godt dekket dersom noe skjer dem.
Han sier at en forsikring for én sykkelrytter ligger på rundt 30 000 kroner. I forsikringen ligger blant annet krav om erstatning i følge med yrkesskade, altså i en syklists tilfelle en karriereødeleggende velt, for eksempel.
Hvor mange ryttere det blir på Uno-X sitt damelag i 2022 er ennå ikke sikkert, men trolig blir det rundt ti til tolv ryttere.
Dersom det blir ti ryttere, anslår han at det vil koste mellom seks og syv millioner i ansattkostnader.