STORE NYHETER I TOUR OF NORWAY

Tour of Norway avslutter rittet i den gamle vm-løypa fra 1993, og kjører også den klassiske runden på Klokkarstua!

Sist oppdatert: 23. januar 2017 kl 16.03
STORT FELT: Årets Tour of Norway holder seg unna fjellene, men riktig hardt vil det fortsatt bli. Foto: Kristoffer Øverli Andersen.
STORT FELT: Årets Tour of Norway holder seg unna fjellene, men riktig hardt vil det fortsatt bli. Foto: Kristoffer Øverli Andersen.
Lesetid: 4 minutter

Etter to år med mye av det samme terrenget, er det mange nye steder som får besøk av etapperittet i år. Rittet var i 2015 og 2016 innom både Geilo og Rjukan, i det som best kan beskrives som krevende fjelletapper.

– Vi har hatt to fantastiske år i Telemark og i Hallingdalen med mye flott natur. Nå er det på tide å vende tilbake til noen kjente steder fra tidligere, men også åpne noen nye dører, sier teknisk direktør, Anders Eia Linnestad.

Allerede på den første etappen får vi se noe helt nytt. I år blir det start i Hønefoss, byen der det tidligere alltid var finale for Tour of Norways forløper, Ringerike Grand Prix. Fra Hønefoss bærer det over Sollihøgda før feltet skal sykle den klassiske runden forbi Klokkarstua, Tofte, Sætre og Slemmestad, før det avsluttes med lokale runder i Asker.

Se kart over 1. etappe

Målgang blir på toppen av samme bakke som Askerrunden, så en kan trygt si at feltet vil sykle i mosjonistenes fotspor. Dette skjer på 17. mai, og her kan vi nesten allerede nå love at det blir lesertur med norske flagg rundt Tofte et par timer før rytterne kommer!

Nytt av året er også at det på alle etappene vil være avsluttende runder. Dette gjør selvsagt logistikkjobben enklere for arrangøren, i tillegg til at det er langt mer underholdende for publikum.

stage1_final
stage1_final

På rittets andre etappe skal feltet nok en gang gjennom kjent terreng for mosjonistene. Nå er det Mjøsas østside, kjent fra både Mjøsa rundt og Lillehammer - Oslo som skal sykles, motsatt vei. Etappen starter i Eidsvoll og har avsluttende runder i Brumunddal. Både start-og målby er tidligere NM-byer. 

Vi har laget to turreportasjer fra områder feltet i dag besøker, nemlig Toten og Neslandet. Har du lyst å besøke Toten til våren klikker du her, mens du må trykke her for å lese vår opplevelse fra Neslandet.

Brumunddal har forøvrig vært vertskap for rittets start ved to anledninger tidligere, men skal nå ta i mot rytterne for første gang. Også her blir det to avsluttende runder. Målområdet er tett på sentrum i Brumunddal, og vi vil få en finale med de store spurterne i sentrum. En svært rask siste kilometer i byen.

Kart til den andre etappen finner du her

Rittet kan fint avgjøres allerede på den tredje etappen, når det virkelig skal klatres i de avsluttende rundene. Hamar har hatt både start og målgang for rittet tidligere. Tredje etappe innledes fra det nyoppussede Stortorget i byen. Etappen passerer Brumunddal og Moelv før rytterne får bryne seg på VIP-vegen som går fra Stampesletta og opp bak Lysgårdsbakkene.

Dette er den 3,2 kilometer lange klatringen som gjorde Lilllehammer-NM i 2015 til et ritt nesten uten finalister. Snittstigningen er bare åtte prosent, men den målingen må starte langt unna der det knekker til. Flere partier i bakken er nærmere 15 prosent. Bakken skal klatres tre ganger, og trolig vil rittets topp tre avgjøres allerede her.

Vi har desverre ingen turreportasjer fra akkurat dette området, men vi gleder oss over at arrangøren endelig har lagt inn et gruspart! Etter VIP-vegen får rytterne mange kilometer på grus. Det smerter å måtte si det, her må du velge mellom å se rytterne bite i styretapen opp bakken eller bite i styretapen i en stor støvsky.

Se kart til den tredje etappen her

stage3_final
stage3_final

På den fjerde etappen blir det trolig spurt, selv om Edvald Boasson Hagen lurte feltet på den lignende etappen av fjoråret. Etappen starter i Lillestrøm og går langs Øyeren rett mot sør, og etter en stund blir det igjen folkefest når rytterne skal gjennom Mysen og forbi Momarken. Deretter går det videre på mye kjente veier via Askim og Meieribyen ut mot kysten.

Det fantastiske folkelivet fra siste etappe i 2016 skal gjenskapes når rittet passerer Saltnes, Hankøsundet og Fredrikstad, og ikke minst i rundene i Sarpsborg. To avsluttende runder i samme løype som 2016 i Sarpsborg. Og Sarpsborg leverer alltid. 

Se kart til den fjerde etappen her.  

Endelig er det tid for avslutning i Oslo! Er du redd for at rekordene dine i Kongsveien skal forsvinne, fortvil ikke, feltet skal ned her, og opp Valhallveien til Ekeberg. Etter start i Moss tråkler feltet seg gjennom Follo, og skal blant annet bryne seg på knekkeren ved Årungen. Feltet entrer de avsluttende rundene ved Jacobs på Holtet før de styrter ned til byen. De skal kjøre den avsluttende runden fire ganger, og mål vil være foran barcode-rekka i sentrum. 

Runden er med sine mange høydemeter en hard etappe, dog langt enklere enn den tredje etappen i Lillehammer. Er sammendraget avgjort vil vi trolig se et brudd kjøre først, men den avsluttende bakken er ikke hardere enn at enkelte spurtere kan holde følge helt til mål. 

Se kart over avslutningsetappen her

Publisert 23. januar 2017 kl 16.03
Sist oppdatert 23. januar 2017 kl 16.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen