Med seks norske rytttere i årets Tour de France, tangeres faktisk den norske deltagerrekorden fra 2019.
Forrige gang det ble norsk etappeseier i Touren var i 2020, da Alexander Kristoff vant åpningsetappen i Nice. Kommer den neste i årets utgave?
Kristoff er selvsagt tilbake på startstreken igjen for niende gang, etter han ble vraket av UAE Team Emirates til fjorårets Tour.
I årets ritt fronter han Intermarché - Wanty-Goberts lag, hvor han har med seg blant andre Sven Erik Bystrøm.
I tillegg er Edvald Boasson-Hagen klar for sin tolvte Tour de France, som er norsk rekord. Vegard Stake Laengen har en viktig rolle rundt Tadej Pogacar i UAE, mens Amund Grøndahl Jansen skal hjelpe Dylan Groenewegen i både spurter og fjell i BikeExchange-Jayco.
Den siste nordmannen til start er 23-åringen Andreas Leknessund, som får sin Tour de France-debut for Team DSM, etter blant annet å ha tatt en imponerende etappeseier i Tour de Suisse i juni.
Dette er etappene med norske muligheter.
2. etappe, 2. juli
Roskilde - Nyborg (202,2 kilometer)
De tre første etappene av årets ritt går i Danmark, og der er det hverken flust av bakker eller fjell.
Etter den innledende tempoetappen fredag 1. juli, venter dermed årets første mulighet for spurterne, men etappen har en svært interessant avslutning.
Etter etappestart på Jylland og det kjente festivalstedet Roskilde skal man vestover, og som avslutning på etappen krysser man over Storebæltsforbindelsen til Fyn.
Det er altså en 18 kilometer lang bro, som er svært eksponert for vind. Her kan det bli viftekjøring og fullt kaos, så her må man sitte foran hele veien.
Her kommer Alexander Kristoffs klassikererfaring godt med, og nordmannen spurter forhåpentlig om etappeseier.

2. etappe, Tour de France 2022
3. etappe, 3. juli
Vejle - Sønderborg (182 kilometer)
Den tredje og siste etappen i Danmark, og det er flatt og raskt terreng som venter igjen.
Her er det få overraskelser på lur, og dette bør være en oppskriftsmessig spurteetappe. Det er rette veier og få utfordringer på de siste kilometerne, med unntak av en 90 grader sving mot venstre med 800 meter igjen.
Ny mulighet for Kristoff her.

3. etappe, Tour de France 2022
4. etappe, 5. juli
Dunkerque - Calais (171,5 kilometer)
Etter den tredje etappen venter en hviledag (mandag), før rittet fortsetter på den franske nordvestkysten tirsdag.
Her er det mer kupert terreng, og på kysten er sidevind alltid en mulighet. Her ligger det an til oppskriftsmessig spurtetappe eller frenetisk sidevindskjør.
Begge deler passer Alexander Kristoff godt, og det samme med Edvald Boasson-Hagen, som den siste tiden har vist at han har en hvass avslutning i reduserte grupper.
Etappen går forøvrig også på dagen Kristoff fyller 35, så vi krysser fingrene for en perfekt bursdagsfeiring.

4. etappe, Tour de France 2022
5. etappe, 6. juli
Lille Métropole - Arenberg Porte du Hainaut (157 kilometer)
Dette kan bli en av de kuleste etappene i årets Tour. Her er man inne i Paris-Roubaix-land og det er brostein på menyen, totalt nesten 20 kilometer fordelt på elleve sektorer.
Her blir det en svært hektisk avslutning, hvor klassikerspesialistene vil krige for etappeseier, mens sammenlagtfavorittene kjemper for overlevelse og mot tidstap.
Med sin strålende avslutning er dette selvsagt en god etappe for Kristoff, mens det kan også by seg muligheter for Boasson-Hagen, Sven Erik Bystrøm og Amund Grøndahl Jansen, som alle har mye erfaring fra klassikerne.

5. etappe, Tour de France 2022
8. etappe, 9. juli
Dole - Lausanne (186,3 kilometer)
Dette er den første etappen hvor det er åpenbare muligheter for et brudd, etter noen et par krevende etapper, og en tøff toppavslutning opp La Super Planche des Belles Filles dagen i forveien.
Det er en avsluttende stigning spurterne ikke takler, samtidig som sammenlagtlagene nok ikke vil ta for mye ansvar.
Andreas Leknessund skal nok ut å jakte etappeseire for Team DSM etter hvert, så her er kanskje første gang vi får se han i aksjon.

8. etappe, Tour de France 2022
13. etappe, 15. juli
Le Bourg D'Oisans - Saint-Étienne (192,6 kilometer)
Denne etappen kommer dagen etter kanskje årets hardeste etappe, hvor ryttterne skal over både Col du Galibier, Col de la Croix de Fer og skal avslutte opp Alpe d'Huez.
Her er det variert terreng, med noen knekkere underveis, og etappen sitter litt mellom to stoler. Her er det mange bruddryttere som ser sin sjanse, mens spurterne også øyner mulighetene.
Det hele avhenger av om man har nok krefter igjen i spurtlagene til å holde det samlet.
Dersom man gjør det, er dette en etappe som bringer tilbake gode minner for Alexander Kristoff, for det var nemlig i Saint-Étienne han vant sin første Tour-etappe i 2014.
Da var etappen enda seigere, men avslutningen her kan gi Kristoff en fordel. Dersom et brudd går, er det gode muligheter for at vi ser Andreas Leknessund der.

13. etappe, Tour de France 2022
15. etappe, 17. juli
Rodez - Carcassonne (202,5 kilometer)
Her er det igjen dynamikken mellom spurtlag og bruddryttere som vil avgjøre hvem som kjemper om etappeseieren.
Er det noen av spurtlagene som ennå ikke har inkassert en etappeseier, vil de gjerne jage den her. Typisk da et lag som BikeExchange, som kan kjøre hardt i bakkene, kvitte seg med de hvasseste spurterne, og ha Michael Matthews igjen til spurten.
Men da skal det gå unna, og Alexander Kristoff vil være en tøff nøtt å knekke her. Boasson-Hagen det samme.
Får et brudd gå, er det en meget fin etappe for Andreas Leknessund, med kupert terreng og en kurant bakke i avslutningen.

15. etappe, Tour de France 2022
16. etappe, 19. juli
Carcassonne – Foix (178,5 kilometer)
Vi tar denne med, men den er et ordentlig langskudd. Men den kan være en god etappe for Andreas Leknessund, men da er han enten avhengig av et brudd uten noen store kanoner, eller en drømmedag på sykkelen - slik Kurt Asle Arvesen hadde i 2008.
Uten de aller største klatringene, og med et stykke til mål fra siste bakke, er det typisk at sammenlagtlagene lar et brudd få gå, og så gjør de eventuelt opp seg i mellom med tanke på tid, dersom det blir stemning for det.
Den siste bakken, Mur de Péguère, vil skape en ordentlig utskillelse, og med 13, 12,6, 11 og 11 prosent på de siste kilometerne av bakken, krever det punch og klatreegenskaper i toppklasse. Men Leknessund er i glitrende form, og kanskje kan han gjøre noe bra her.

16. etappe, Tour de France 2022
19. etappe, 22. juli
Castelnau-Magnoac - Cahors (188,3 kilometer)
En etterlenget ordentlig flat etappe for de spurterne som har klart å krige seg gjennom Alper og Pyreneer.
Men selv om etappen er flat, kan det være krevende for spurtlagene å holde det samlet. Det er slitne bein og vi har sett at disse etappene sent i rittet har blitt en støtecup uten sidestykke.
Dermed er det ikke gitt at det ender i en spurt, men om det gjør det er Kristoff selvsagt et godt kort.

19. etappe, Tour de France 2022
21. etappe, 24. juli
Paris la Défense Arena - Paris Champs-Élysées (115,6 kilometer)
Denne etappen trenger vel knapt noen prestasjon, og selvsagt er det vår raskeste mann, Alexander Kristoff, som er et sterkt kort, og kanskje spesielt etter tre uker på sykkelen og med mange slitne bein.

21. etappe, Tour de France 2022