Søndag starter den aller første utgaven av Tour de France Femmes, det etterlengtede etapperittet for kvinner.

I den første ASO-organiserte utgaven av rittet skal rytterne få bryne seg på åtte etapper. Rittet starter samme dagen som herrenes Tour avsluttes, den 24. juli, og går til 31. juli.

Annonse

Siden 2014 har La Course by le Tour de France vært arrangert for kvinnene og har gått over én eller to dager, gjerne på samme dag som herrenes Tour har blitt avsluttes.

I 2022 blir det imidlertid endelig et ordentlig etapperittet for kvinnefeltet, som skal altså skal bryne seg på åtte etapper.

Rytterne skal forsere totalt 1029 kilometer i løpet av utgaven, og de to siste timene av hver etappe vil bli sendt på TV.

Det er den tidligere proffsyklisten, Marion Rousse, som er rittdirektør for den første utgaven.

Norske deltagere

I den historiske førsteutgaven er det to norske deltagere til start. Det er Anne Dorthe Ysland (20) og Mie Bjørndal Ottestad (25). Begge sykler for det norske Women's WorldTour-laget Uno-X Pro Cycling.

Susanne Andersen (Uno-X) mister rittet grunnet et kragebeinsbrudd, mens Katrine Aalerud (Movistar) og Stine Borgli (FDJ) har trøblet med sykdom i vår.

Totalt er det 22 lag som får delta med seks ryttere hver.

Avgjøres opp brutal klatring

Den siste etappen avsluttes opp La Super Plance des Belles Filles, velkjent fra herrenes Tour de France, hvor den har vært med i 2012, 2014, 2017, 2019, 2020 og senest i årets utgave, hvor Tadej Pogacar vant.

Underveis på etappen venter også to krevende klatringer, Côte d'Esmoulières (2,3 kilometer à 8,5 prosent) og Ballon d'Alsace (8,7 kilometer à 6,9 prosent), før avslutningen opp La Super Planche des Belles Filles.

Klatringen er syv kilometer med 8,7 prosent i snitt, men den siste biten er brutal. Det er en grusvei opp i skianlegget som er blitt asfaltert, og på den siste kilometeren stiger det med 9,5 prosent i snitt, og er flere partier på over 20 prosent.

Den foregående etappen, den syvende, blir også en krevende klatreetappe. På veien fra Sélestat til Le Markstein skal rytterne forsere tre tøffe klatringer.

Først Petit Ballon (9,3 kilometer à 8,1 prosent), deretter Col du Platzerwaser (7,1 kilometer à 8,3 prosent) og til sist Grand Ballon (13,5 kilometer à 6,7 prosent). Fra toppen av Grand Ballon går det slakt nedover i 7,5 kilometer til mål i Le Markstein.

Grusetappe

Totalt vil det være fire flate etapper, to kuperte etapper og to klatreetapper. Den fjerde etappen ser svært interessant ut, og kan bli avgjørende i sammendraget.

Mellom vingårdene nær Bar-Sur-Aube skal rytterne forsere 12,9 kilometer med hvite grusveier fordelt på fire sektorer.

På den siste halvdelen av etappen er det i tillegg en rekke tøffe, korte knekkere, som vil sørge for ytterligere utskillelse, og etappen har et veldig tydelig klassikerpreg.

Dette er etappene:

1. etappe: Paris (Tour Eiffel) – Champs-Élysées, 81,6 kilometer

2. etappe: Meaux – Provins, 136,4 kilometer

3. etappe: Reims – Épernay, 133,6 kilometer

4. etappe: Troyes – Bar-Sur-Aube, 126,8 kilometer

5. etappe: Bar-le-Duc – Saint-Dié-des-Vosges, 175,6 kilometer

6. etappe: Saint-Dié-des-Vosges – Rosheim, 129,2 kilometer

7. etappe: Sélestat – Le Markstein, 127,1 kilometer

8. etappe: Lure – La Super Planche des Belles Filles, 123,3 kilometer