I 2022 er det klart for Tour de France for kvinner

Nyheten om at det snart skal arrangeres Tour de France for kvinner har ligget og ulmet en stund, og i dag bekrefter ASO at rittet starter allerede neste sommer.

Sist oppdatert 12. mai 2021 kl 15.52
MER Å JUBLE FOR: Marianne Vos er kanskje den mest profilerte utøveren på kvinnesiden. Nå får hun vist seg frem i Tour de France også. Foto: Cor Vos.
MER Å JUBLE FOR: Marianne Vos er kanskje den mest profilerte utøveren på kvinnesiden. Nå får hun vist seg frem i Tour de France også. Foto: Cor Vos.

Sommeren 2022 er det endelig klart for Tour de France for kvinner, og rittet vil avvikles etter at herrenes ritt er over

Tour de France-sjef Christian Prudhomme bekreftet nyheten på vegne av ASO i et intervju med Guardian:

– Rittet starter neste år, det er helt sikkert. Vi hadde startet allerede i år hadde det ikke vært for koronapandemien. Men avgjørelsen er tatt, Tour de France for kvinner vil bli arrangert rett etter herrenes ritt, sier han.

Du kan lese alt om Tour de France Femmes og de forskjellige etappene i denne saken.

Navnet på rittet er ikke kjent ennå , men Prudhomme refererer gjentatte ganger til Tour de France Femmes. Også flere internasjonale sykkelmedier, deriblant cyclingnews.com og cyclingtips.com mener å kjenne til det samme.

Det betyr at det nå vil bli to kvinneritt i tilknytning til Tour de France. ASO vil fortsatt beholde endagsrittet La Course by Le Tour de France. Årets utgave av La Course vil arrangeres 26. juni, med start i Brest nordvest i Frankrike.

tour-de-france-kvinner-3
SPURT: Lizzie Deignan vinner La Course By Tour de France, 2020. Foto: Cor Vos.

Tour de France for kvinner er ingen nyhet, og dette er faktisk andre gang at et slikt etapperitt arrangeres. De fem første årene det ble arrangert gikk det parrallelt med herrenes ritt, med kortere etapper og målgang på samme sted som herrene.

Det ble med de fem årene, som inneholdt 18 etapper hvert år. ASO fortsatte å organisere endagsritt som også har herreutgaver, slik som La Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, La Course og nå senest Paris-Roubaix for kvinner, og etter 30 års ventetid er det nå endelig klart for TOur de France også.

Per i dag er det ikke klart hva slags etapper det skal være snakk om for kvinnene, men ryktene sier at rittet vil bestå av åtte etapper, og starte samme dag som herrene går i mål i Paris.

Prudhomme forklarer at det er flere årsaker til at de ikke umiddelbart arrangerer et treukers ritt for damene.

– Etter min mening er vi nødt til å legge til side ideen om å ha de samme rittene for menn som for kvinner. Det var en grunn til at forrige gang vi hadde et slikt ritt, så varte det bare i seks år, og det handler om økonomi. Vi trenger å ha et ritt som tåler tidens tann. Kort forklart, vi kan ikke lage et ritt som taper penger i lengden, sier han til Guardian.

– Utfordringen er å lage et ritt som kan stå på egne ben i 100 år. Det er årsaken til at vi vil at det skal gå etter herrerittet, slik at de store tv-kanalene vil sende damerittet i tillegg, sier han.

Det er kanskje naturlig å tenke seg til at Tour de France Femmes vil bli en kort blåkopi av herrene, men det kan Prudhomme bekrefte. Kvinnenes felt sykler simpelthen med en annen dynamikk enn herrene.

– Å arrangere kvinnenes ritt er enklere. Du trenger ikke 50 superbratte klatringer, du kan ha en litt mer nøytral løype. Kvinnefeltet er langt mindre kontrollert enn herrenes. Jeg kan si såpass at rittet vil hente inspirasjon fra historien, nåtiden og kanskje også skape sin helt egen form på rittet, sier han.

Publisert 12. mai 2021 kl 15.52
Sist oppdatert 12. mai 2021 kl 15.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen