NYE MÅL: Susanne Andersen blir trolig å se tilbake i ritt i neste måned, men alt nå begynner fokus å vende seg mot å kjøre inn gode resultater neste år. Helseproblemer gjør at årets Tour de France Femmes kjøres uten hennes tilstedeværelse. FOTO: Sprint Cycling/Uno-X Mobility
Lesetid: 6 minutter
Da Uno-X Mobility annonserte lagoppstillingen til Le Tour de France Femmes nylig, var det plass til tre norske jenter. Men det var samtidig ingen plass for Susanne Andersen.
– Under normale omstendigheter hadde vi forventet å se Andersen på lista over de uttatte rytterne til Tour de France. Hva er bakgrunnen for at dere ikke tok henne med denne gangen?
– Når det gjelder Susanne har du rett i at hun vanligvis vil være del av en Tour de France-oppstilling, så det er uheldig at hun ikke er med denne gangen. Siden april har hun slitt med en virusinfeksjon. Det har tatt henne lengre tid å komme seg tilbake igjen enn vi hadde håpet på. Hun har derfor ikke fått kjørt så mange ritt denne sesongen, og treningen har vært litt av og på. Vi ser at hun begynner å få flyten litt tilbake nå, og håper å se henne tilbake i godt slag igjen i den siste halvdelen av sesongen og bygge henne sakte opp igjen mot september/oktober, sier teamsjef Alex Greenfield til Landevei.
Utfodringer i kø
Den 26 år gamle Stavanger-jenta har lagt en krevende tid bak seg på sykkelsetet. I fjor opplevde hun den tvilsomme æren ved å knekke kragebeinet ved tre anledninger i løpet av bare ni (!) måneder.
Hun kastet seg likevel opp på sykkelen og skled med i bruddet under Paris-Roubaix, kun 24 dager etter inngrepet i skuldra.
I år kom hun se brukbart igjennom vårklassikerne, og var blant annet best av rytterne hos Uno-X under Paris-Roubaix på en 23.-plass. Derfra og fram til nå har utfordringene dessverre stått i kø – på nytt.
– Året har på ingen måte vært lett, og man skulle kanskje tro at det blir lettere med «set backs» jo flere man går igjennom. Men det gjør altså ikke det, reflekterer hun.
– Jeg ble først syk etter etter Roubaix. Jeg tok antibiotika og ble bedre til Brabantse Pijl og Amstel Gold Race. Så fikk jeg bihulebetennelse halvannen uke etter Amstel, og en halsbetennelse rett etter det. Jeg følte meg aldri helt bra etter bihulebetennelsen, men jeg fortsatte å trene, sier Andersen til Landevei.
Favorittene ville ikke taue hverandre. Den tvilen utnyttet Kristen Faulkner til fulle. Et sensasjonelt OL-gull til USA var et faktum!
– Vondt fra første tråkk
Deretter kom hun inn i perioden der hun følte at hun kom til å bli syk igjen ved flere anledninger. Samtidig var kroppen slapp og responderte ikke på trening i det hele tatt.
– Det var vondt fra første tråkk, sier hun.
Hun endte opp med å ta mange blodprøver for å komme til bunns i utfordringene og var innom flere forskjellige leger.
– Det var som Alex (Greenfield, vår anm.) sier: Ettervirkninger av sykdom og en form for unormal trøtthet og kropp i forsvarsmodus.
Årets Tour de France Femmes er variert og krevende, med to brutale klatreetapper som skal avgjøre rittet.
Hadde et Tour de France-håp
På tross av utfordringene med helsa så langt denne sesongen, forteller Stavanger-jenta at det ble gjort endringer på planen hennes i håp om at hun skulle få bli med til åpningen i Rotterdam.
Det ble blant annet lagt inn ei uke med treningsfri foran NM i Bodø. I etterkant har hun også tatt det meget pent når det gjelder treningen.
– Fokuset er egentlig på neste sesong allerede når det gjelder treningen, så vi prøver ikke å haste meg i form eller i kortvarig god form nå.
– Jeg regner med at det kanskje ikke kom som noen stor overraskelse at du ikke var med i Tour de France-uttaket med en slik oppladning, selv om det sikkert alltid er kjipt å gå glipp av muligheten?
– Litt overraskende var det med Tour de France, innrømmer hun.
– Da jeg tok en pause før NM var det med tanke på at jeg skulle komme meg til touren og inn i en opptrekksrolle for Anniina og som road captain. Så kortsiktig er det skuffende, men betydde også at jeg ikke trengte å legge om treninga for å komme meg i grei nok form til det. På lang sikt er det dermed bedre for meg ikke å kjøre, forteller hun.
Selv om Tour de France Femmes er stort, er Andersen enig i at det ikke verdt å kjøre rittet «for envhver pris»:
– Nei, det er ikke så viktig for meg å delta i ritt bare fordi det har «en viss tittel», hvis jeg ikke kan prestere dere, uansett. Da føles det bedre å gjøre det rette langsiktig, slik at jeg kan levere resultater neste år.
Greenfield sier følgende om avgjørelsen om å bli hjemme denne gangen:
– Det er et stort tap for laget ikke å ha henne der. I øyeblikket er ikke hun ikke i fysisk form eller føler seg bra nok til å konkurrere på dette nivået, sier hun.
Lener seg mot finsk jente i spurtene
Teamsjefen i Uno-X Mobility forteller at årets Tour de France Femmes i utgangspunktet er tredelt.
Først venter to flate etapper i Nederland, der Anouska Koster, Marte Berg Edseth og Maria Giulia Confalonieri skal sette opp lagets raske finne foran spurtene.
Deretter er det en individuell tempo, før det venter noen småkuperte etapper med «Ardenner-preg» over seg. Sammendraget konkluderes i Alpene med både klatring opp Le Grand Bornand og Alpe d’Huez på menyen.
– Jeg tror kanskje de to første blokkene vil gi de beste mulighetene for oss, sier Greenfield til Landevei.
Samme inngang som herrene
Hun påpeker at laget ikke vil ha noe spesielt fokus mot sammendraget, da hun tror det blir tøft for Katrine Aalerud og Mie Bjørdal Ottestad å hamle opp med de aller beste klatrerne innenfor sirkuset.
I stedet skal man kjøre aktivt underveis, og prøve å ta godt vare på de sjansene som dukker opp.
– Det vil nok minne litt om innstillingen herrelaget hadde i Tour de France, der man mer velger ut etappene man tror mulighetene er gode, benytter seg av de beste rytterne og håper at det vil løse seg på en god måte. Vi skal være med i kampen om etappeseieren på et punkt, sier hun.
Magefølelsen til Greenfield tilsier at muligheten trolig vil være størst under de to småkuperte «transportetappene» mot Alpene.
– Jeg tror den delen av rittet blir mer aggressivt. Jeg tror vi kan få se noen brudd som kan gå hele veien inn der, for jeg tror at sammenlagtrytterne vil spare seg litt foran de to siste klatreetappene for å utgjøre en forskjell der. Vi har sterke ryttere i form på startstreken, så jeg tror det vil dukke opp gode muligheter for oss underveis, sier hun.
PS: Uno-X stiller med følgende lag til Tour de France Femmes: Anniina Ahtosalo (Finland), Anouska Koster (Nederland), Maria Giulia Confalonieri (Italia), Marte Berg Edseth (Norge), Simone Boilard (Canada), Mie Bjørndal Ottestad (Norge) og Katrine Aalerud (Norge). Rittet startet mandag 12. august, består totalt av åtte etapper og avsluttes søndag 18. august.
Etter hennes store gjennombruddssesong er Ingvild Gåskjenn på vei til Uno-X Mobility, ifølge Landeveis opplysninger.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.