Frem til i dag har kvinnene måttet nøye seg med et endagsritt i tilknytning til Tour de France, La Course.

I forbindelse med Vuelta a Espana arrangeres Ceratizit Madrid Challenge by La Vuelta, og det eneste skikkelige etapperittet på kvinnesiden er Giro Rosa.

Annonse

Giro Rosa går over ni dager, mens Ceratizit Madrid Challenge by La Vuelta går over tre. 2020 skulle være året der kvinnene for første gang i historien skulle få sin egen proffversjon av Paris-Roubaix, men rittet ble avlyst på grunn av korona. Den første utgaven av Tour de France skulle blitt arrangert i 2021, men på grunn av at OL ble utsatt, flyttes den første utgaven til 2022.

Det kommer til å forandre kvinnesykling. Det mener manager i FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope, laget til Stine Borgli.

– Når du er en ung fransk rytter og ser Tour de France på TV, drømmer du om å vinne den gule trøya. Men om du er en jente, kan du ikke ha den drømmen. Nå kan alle kjempe om den samme trøya, sier Stephen Delcourt i et intervju med Velonews.com.

anna van der breggen
ETAPPERYTTER: Anna van der Breggen vant årets Giro Rosa, etter ni harde etapper. Foto: Cor Vos.

– Tour de France er ikke hvilket som helst ritt. Det er det samme med Paris-Roubaix. Dette er ritt alle i verden kjenner til, og det er derfor det er så viktig at damene får kjøre dem. etter Tour de France kommer ikke sporten til å være den samme. Det vil være et før og etter Tour de France, sier han. 

Det er fortsatt uklart hvilke datoer som blir holdt av til rittet, samt hvordan løypen vil være. Det forventes at grovdetaljene fra rittet tegnes ut og offentliggjøres i løpet av de neste månedene.

Ryktene går ut på at rittet vil løpe over syv til åtte dager, og at rittet vil avvikles etter at herrene har kjørt i mål i Paris.

Delcourt, som har vært leder i franske lag i over ti år, mener den gule trøya i Tour de France vil være en regelrett velsignelse for kvinnesykling.

– Tour de France er et bilde på hele sporten. Du ser hvor viktig det er for herrene, og det kommer til å bli sånn umiddelbart for damene også. Historiene, media og tv kommer itl å strømme til. Alle de beste lagene og utøverne vil være der, og det er et stort skritt for sporten, sier han.

stine-borgli
KLATRESPESIALIST: Om Stine Borgli kjører i 2020, vil hun ha gode sjanser på enkeltetapper. Foto: Henrik Alpers.

Det finnes ulike metoder for å beregne hvor viktig Tour de France er for herrelagene, men enkelte hevder at touren utgjør mellom 75 og 90 prosent av all oppmerksomheten et herrelag får i løpet av en sesong. Per i dag har ikke kvinnene et enkeltritt med tilsvarende fokus, og rittene har gjerne andre navn.

Flandern rundt figurerer som det største rittet, og når den belgiske brosteinsklassikeren nå blir flankert av franske Paris-Roubaix, vil prestisjen trolig øke vesentlig.

– Den første utgaven av Tour de France vil skrive historie, og det vil være det samme med Paris-Roubaix. Damene kan kjøre brostein like fint som gutta. Vinner du Paris-Roubaix blir du en legende. Blir du den første til å bære den gule trøya blir du det samme.

stephen-delcourt-2
NORSK TOUR: Ladies Tour of Norway blir med videre som World Tour-ritt, så fort koronakrisa kan kontrolleres bedre enn i 2020. Foto: Cor Vos.