/ EM

DETTE ER EM-TROPPEN

NCF har tatt ut 11 ryttere til EM landevei i Frankrike 14.-18. september.

Sist oppdatert 6. september 2016 kl 20.50
MEDALJEHÅP: Susanne Andersen kom på andreplass på andre etappe i Ladies Tour of Norway og er ett av Norges medaljehåp. Foto: NCF/ Per Erik Mæhlum
MEDALJEHÅP: Susanne Andersen kom på andreplass på andre etappe i Ladies Tour of Norway og er ett av Norges medaljehåp. Foto: NCF/ Per Erik Mæhlum

Troppen består av to menn og en kvinne til tempo og fellesstart i U23-klassen, to kvinner til tempo og fellesstart i juniorklassen, to menn til tempo og fellesstart i juniorklassen og ytterligere fire til fellesstart i juniorklassen.

Les også: ANDERSEN INN PÅ PALLEN 

På grunn av terrorfaren ble mesterskapet flyttet fra Nice til Bretagne i august. Det skapte problemer for både forbundet og en del av de aktuelle rytterne, og Norge stiller derfor en redusert tropp til U23-klassen og ingen eliteryttere for verken damer eller herrer selv om planen i utgangspunktet var å stille fullt lag i alle klasser.

– En flytting så tett innpå mesterskapet har gitt oss en del utfordringer rent økonomisk- og logistikkmessig. Vi satt lenge med en stor regning for hotellovernattinger i Frankrike. Vi måtte holde oss innenfor våre økonomiske rammer og juniorklassene ble prioritert, etter som EM er en svært viktig utviklingsarena for disse rytterne. Vi hadde i tillegg økonomi til å sende noen U23 ryttere, sier sportssjef Hans Falk i en pressemelding tirsdag.

Følgende ryttere sykler EM:
Kvinner U23 Tempo og Fellesstart
Katrine Aalerud,  Bryne CK/ Region Sør

Menn U23 Tempo og Fellesstart
Bjørnar Vevatne Øverland, Bergen CK/Team Fixit/ Region Vest
Tobias Foss. Lillehammer CK/Team Joker/ Region Innland

Junior Kvinner Tempo og fellesstart
Susanne Andersen, Stavanger SK/Region Sør
Ingvild Gåskjenn, Horten CK/Region TeVeBu

Menn junior Tempo
Iver Knotten, Tønsberg CK/ Region TeVeBu
Andreas Leknessund, Ringerike SK/ Region TeVeBu

Menn Junior Fellesstart
Iver Knotten, Tønsberg CK/ Region TeVeBu
Andreas Leknessund, Ringerike SK/ Region TeVeBu
Sedrik E Ullebø, Sogn CK/ Region Vest
Ludvik Aspelund Holstad, Glåmdal SK/ Region Innland
Joakim Kjemhus, Sandnes SK/ Region Sør
Håkon Lunder Aalrust, Ringerike SK/ Region TeVeBu

– Planen var i utgangspunktet å stille med ryttere i alle klasser, men flyttingen så tett på mesterskapet førte dessverre til at vi ikke får stilt med fullt lag i disse klassene, sier Falk.

Forbundet kommenterer uttaket slik:
Katrine Aalerud blir den norske representanten på kvinnenes EM ritt og kjører i U23-klassen. Hun ble mandag nummer tre på tempoetappen i Tour de Ardeche.

– U23-rytterne starter sammen med kvinner elite, men det kåres en egen U23-mester. Katrine har kjørt sterkt i Ardeche og tok bronse i NM tidligere i år, sier Falk.

Aalerud skal i likhet med Bjørnar Vevatne Øverland og Tobias Foss sykle både tempo- og fellesstartrittet. For U23-gutta har forbundet prioritert temposterke ryttere.

– Det er disse to som har vært de sterkeste på tempo. I tillegg har også Rasmus Tiller vært med i diskusjonen. Foss ble nummer to på EM-tempoen for juniorer i fjor, mens Bjørnar Øverland har vunnet flere temporitt mot den hjemlige eliten i år. Det er på U23-tempoen vi har størst spørsmålstegn i forhold til VM, sier landslagssjef Stig Kristiansen om uttaket.

Øverland og Foss er første og fremst i EM for å prestere på tempoen, men vil også delta på EM fellesstarten når de først er der.

Les også: PREGER TOUR DE L’AVENIR 

AMBISJONER OM MEDALJE
Falk mener Norge har potensial til å ta medalje i både menn og kvinner junior.

– For kvinner har vi to meget sterke ryttere i Susanne Andersen og Ingvild Gåskjenn. Gjennom sesongen har vi sett at det er disse to som er de sterkeste og som holder høy internasjonal klasse. Vi håper at vi på en topp dag kan få en medalje for juniorjentene, sier han.

– På herresiden sender vi fullt lag. På tempoen har Iver Knotten flere internasjonale seiere, og på en bra dag skal han være med å kjempe om medalje. Leknessund har også gjort flere gode tempoer i år. På fellesstarten har vi sterkt lag som kan prestere med flere ulike rittutviklinger, sier sportssjefen.

SLIK BLIT EM
Mesterskapet, som arrangeres for første gang i år, skulle egentlig vært arrangert i Nice, men 13. august meldte UCI at årets EM ble flyttet til Plumelec i Bretagne på grunn av terrorfaren.

EM blir TV-sendt i 60 land og antas å treffe 150 millioner seere. 848 ryttere fra 41 nasjoner deltar i mesterskapet.

STERKT FELT
Peter Sagan fra Slovakia, regjerende verdensmester Michal Kwiatkowski, fjorårets Vuelta-vinner Fabio Aru, Tony Gallopin og OL-vinner fra 2008 Samuel Sanchez er blant rytterne som er påmeldt i menn elite. I juniorklassen er regjerende verdensmester Felix Gall en selvskreven favoritt, mens U23-gutta må slåss mot årets vinner av Tour de L’Avenir David Gaudu fra Frankrike, Edward Ravasi fra Italia som ble nummer to i Tour de L’Avenir, og Tao Gheoghegan Hart fra Storbritannia.

I dameklassen stiller regjerende verdensmester Anna van der Breggen fra Nederland, Sveriges Emma Johansson og flerfoldige verdensmester Marianne Vos fra Nederland, mens Katarzyna Niewiadoma fra Polen som er europamesteren i U23 har favorittstempel i den klassen.

RITTPROGRAM:
Onsdag, 14. september
09:30 Junior kvinner tempo 12,9 km
12:00 Junior menn tempo 25.0 km
14:30 Menn U23 tempo 25,0 km

Torsdag, 15. september
10:30 U23 kvinner & Elite kvinner tempo 25.0 km
14:00 Elite menn tempo 44.0 km

Fredag, 16. september
10:00 Junior kvinner fellesstart 69,5 km
13:30 Junior menn fellesstart 125,1 km

Lørdag, 17. september
09:00 U23 Menn fellesstart 152,9 km
14:00 U23 Kvinner & Elite kvinner fellesstart 111,2 km

Søndag, 18. september
10:30 Menn fellesstart 236,3 km

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 6. september 2016 kl 20.50
Sist oppdatert 6. september 2016 kl 20.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen