Ane Iversen fra Team Coop-Hitec Products ble Norgesmester på tempo tidligere i sommer. Det i seg selv er ikke godt nok til å få delta i EM, mener Norges Cykleforbund.
GULL IKKE GODT NOK: Ane Iversen, flankert av Katrine Aalerud (t.v) og Marte Berg Edseth, tok i sommer sitt første NM-gull på tempo. Hun får likevel ikke delta i EM i Tyskland senere i august. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 4 minutter
Ane Iversen vant NM på tempo i år med minst mulig margin, da hun kom i mål fem sekunder foran fjorårsvinneren Katrine Aalerud.
Sistnevnte fikk i fjor kjøre både EM og VM på tempo, der hun ble henholdsvis nummer 16 og 27. Men Ane Iversen fra Team Coop-Hitec Products får ikke delta på årets EM-tempo, da forbundet mener hun ikke er god nok for uttakskriteriene.
Da uttaket til EM i Tyskland ble presentert i går, var det ingen tempo-ryttere tatt ut. Tobias Foss er på sin side opptatt med ritt for Jumbo-Visma, og ble naturlig nok ikke tatt ut. Men mange hadde forventet å se Iversen forsvare Norges ære.
– Det hadde vært veldig gøy og en ære å få representere Norge i EM, og jeg håper det har vært en diskusjon rundt uttaket. Det er som forventet, men det hadde fortsatt vært veldig gøy å få delta. Selvfølgelige er jeg skuffet, sier hun til Landevei.
Iversens leder i Team Coop-Hitec Products, Karl Lima, er skarpere i tonen:
– Jeg mener at når noen virkelig satser tempo som henne så vil det være demotiverende å ikke bli vurdert bra nok. Det er demotiverende for andre unge som satser tempo, sier han bestemt og legger til:
– Vinneren av NM-tempoen bør få kjøre EM. Spesielt når en slår fjorårets mester, som faktisk ble sendt til både VM og OL i fjor på tempo, sier han.
Klare kriterier
Forbundets linje om en plass blant de ti beste for å delta har vært utfordret mange ganger gjennom historien, men det har vært en konsekvent linje de senere årene. Unntakene har forekommet i junior og U23-klassene, men i senior har forbundet vært konsekvente.
Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, er helt tydelig på hva som skal til for å bli tatt ut til de store mesterskapene.
– Vi ønsker at en skal kunne konkurrere om plass blant de ti beste. Noen ganger kan vi strekke strikken til at en er blant de 15 beste, men i år har vi sagt at det bør være en topp-10-plassering, sier han.
– Iversen er en utøver som satser hardt på tempo, og som rent sportslig burde være en kvinne for fremtiden. Kunne forbundet vært tjent med å sende henne til EM for mesterskapserfaring?
– Vi kan ikke gjøre det til et spørsmål om hvem som satser, for det er det mange som gjør. Det handler om hvem som presterer. Det som er viktigst av alt, er om en har noe der å gjøre. Det finnes land som vil sende en mester ettersom en har plass til det, men vi har en prestasjonskultur mer enn vi har deltagerkultur. Vi ønsker å være såpass gode at vi vil konkurrere om en plass blant de ti beste, svarer han.
Akkurat på dette punktet har det ofte vært uenighet mellom forbundet på den ene siden, og utøverne og deres lag på den andre. Også Ane Iversen er uenig i at ryttere bør holdes unna mesterskap om de ikke kan garantere resultater.
– Jeg forstår at man ønsker ryttere som kan konkurrere om en topp-10-plassering i EM og VM, men det viktig at dette «kriteriet» ikke går på bekostning av mesterskapserfaringen. Målsettingen i fremtiden er at jeg skal holde et så høyt nivå at det ikke skal kreves en diskusjon, men at det er en selvfølge at jeg skal få delta, sier hun.
Få temporitt
Det er få temporitt på kvinnesiden, og denne sesongen er NM-rittet den eneste tempoen Iversen har kjørt. Den marginale seieren i Norgesmesterskapet burde vært større, skulle Iversen vært en aktuell kandidat. I tillegg hadde det vært gunstig om Team Coop-Hitec Products hadde deltatt i flere ritt med tempoetapper, mener Falk.
– Til hennes forsvar er det tynt med temporitt. Men om Hitec ønsker at hun skal satse på tempo, så kan en finne flere ritt med tempoetapper. Satser en på tempo og vil gjøre det bra, prøver en å finne de tempoløpene som finnes. Det er tynt på kalenderen, men som lag kan en kjøre temporitt med etapper, da har en mulighet til erfaring. Vi ser ikke at hun har kjørt mye ritt, sier han.
– Laget har i dette tilfellet tilbudt seg å stille med egne ressurser til utøveren. Kan det være med å forandre perspektivet?
– Vi tar ut de utøverne vi mener kan prestere, og det handler ikke om økonomi eller ressurser vi trenger til rittet. Problemet oppstår jo når en utøver tilbyr seg å betale selv, og vi har en bedre utøver som ikke har råd. På generelt grunnlag ønsker vi også å ha en homogen gruppe som er på mesterskap for å prestere. Om ikke er det lett å miste fokus, svarer Falk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.