Gåskjenn beste norske i EM-fellesstarten

Ingvild Gåskjenn kom på sjetteplass i et svært sterkt felt, to av juniorjenter blant de topp 15.

Sist oppdatert 9. august 2019 kl 19.34
BESTE NORSKE: Ingvild Gåskjenn ble nummer seks i EM-fellesstarten. Foto: NCF

U23-damene syklet åtte runder i den 11 kilometer lange og svært tekniske løypa i Alkmaar i Nederland fredag ettermiddag.

– Mye regn tidlig på dagen gjorde løypa glatt og ekstra krevende, men Ingvild Gåskjenn gikk i mål til en fantastisk sjetteplass, sier sportssjef Hans Falck.

Inn på den siste runden hadde Norge fortsatt Gåskjenn, Feldmann og Lutro med i hovedfeltet. På det siste brosteinspartiet satt Frankrikes lag opp farten, og da var det kun Gåskjenn og Lutro av de norske som hang med det stadig minkende feltet.

Den siste kilometeren kjørte Italia opp farten, og Gåskjenn kjempet hardt for å komme i en god posisjon før oppløpet. Italias taktikk lykkes, og Letizia Paternoster vant foran Marta Lach fra Polen og Lonneke Uneken fra Nederland.

Norge stilte med en tropp på fire ryttere til U23-fellesstarten. I tillegg til Gåskjenn, kom Amalie Lutro inn til 25. plass og Pernille Feldmann kom på 44. plass. Thale Kielland Bjerk sto av.

DNF. Thale Kielland Bjerk, Bærum og Omegn CK/ Hitec Products-Birk Sport

Tidligere på dagen syklet juniorjentene sin fellesstart med seks runder i den samme løypa. Da det begynte å regne kraftig midtveis i rittet, fikk mange av rytterne problemer. Både Rikke Enstad og Anne Dorthe Ysland veltet underveis. Ysland kom seg raskt på sykkelen, og syklet inn til plass.

Kaotisk for juniorgutta
Blant juniorgutta var det Sakarias Koller Løland som ble beste norske.

Den svært tekniske løypa gikk midt gjennom sentrum av byen og har seksten 90-graderssvinger, en rekke trafikkøyer og halvannen kilometer med brostein, og er i tillegg ganske utsatt for vind. Den skulle sykles ti ganger på veier som fortsatt var våte og glatte etter formiddagens regn. Derfor ble det tidlig et utskillelsesløp med mye teknisk og flere velt.

Da tre runder gjensto, var det kun Koller Løland og Tord Gudmestad av de norske som satt igjen i hovedfeltet. Gudmestad punkterte, mens Koller Løland kom seg inn blant de topp 15.

Solid start på EM
Mesterskapet i Alkmaar åpnet med temporitt for alle klasser, der juniorene syklet onsdag og seniorene syklet i går, torsdag.

I morgen fortsetter EM med fellesstarter for kvinner elite og U23 menn, mens fellesstarten for menn elite avslutter mesterskapet på søndag.