/ Sykler

PROFFENE ER I GANG

En norsk debutant har allerede rukket å markere seg!

Sist oppdatert 21. januar 2015 kl 13.15
POPULÆR HJEMMESEIER: Jack Bobridge seiret ved første mulighet etter å ha blitt vraket av Belkin før årets sesong. Det skjedde til og med på australierens egne treningsveier! Foto: Cor Vos.
POPULÆR HJEMMESEIER: Jack Bobridge seiret ved første mulighet etter å ha blitt vraket av Belkin før årets sesong. Det skjedde til og med på australierens egne treningsveier! Foto: Cor Vos.

Endelig er konkurransesesongen i gang igjen for verdens beste syklister! Nye drakter, nye lag, nye sykler, nye ryttere, nye lagkamerater det er i det hele tatt mye som blir nytt i løpet av et par vintermåneder. De første rittene er derfor ofte ekstra uforutsigbare og morsomme, for hvem har tatt steg i løpet av vinteren og hvilke lag har forsterket mannskapet markant? 

I kjent stil blir årets første proffritt avholdt på motsatt halvkule av jordkloden, hvor det nå er midtsommer og temperaturene kan krype opp mot 40 grader. I tillegg er det også svært store tidsforskjeller, som kan by på utfordringer for mange av rytterne. For oss som ser på gjør det også at syklingen kommer til ganske andre tider enn det vi er vant med, men hva gjør vel det når flere måneders ventetid endelig er over? Dette er det du trenger å vite om proffenes sesongåpning, Tour de San Luis i Argentina, og Tour Down Under i Australia. 

Les også: Klassevis utklassing i Bane-NM 

Norsk debutant i Argentina

Tour de San Luis går over syv dager, og inneholder en god miks av spurtetapper og knalltøffe utfordringer i fjellene. Her finner vi også den eneste av våre syv proffer som allerede har startet sesongen, nemlig ferskingen Kristoffer Skjerping. Cannondale-Garmin-rytteren har dog rukket å markere seg allerede. På en kaotisk førsteetappe leverte den 21-årige sotragutten en knallsterk proffdebut da han ble lagets beste på en 14. plass. Etappen ble overraskende vunnet av ukjente Fernando Gaviria som representerer det colombianske landslaget. 20-åringen snøt storfavoritt Mark Cavendish for seieren på en overbevisende måte over de siste 300 meterne. 

Les også: Penger til overs etter jul? 

STERK DEBUT: Kristoffer Skjerping har allerede vist at han ikke bare er listefyll blant proffene! Foto: Henrik Alpers
STERK DEBUT: Kristoffer Skjerping har allerede vist at han ikke bare er listefyll blant proffene! Foto: Henrik Alpers

STERK DEBUT: Kristoffer Skjerping har allerede vist at han ikke bare er listefyll blant proffene! Foto: Henrik Alpers 

Gårsdagens andre etappe stod ikke like godt til Skjerpings kvaliteter, da avslutningen bestod av en fem kilometer lang bakke. Her var det til manges overraskelse sammenlagtvinneren fra 2013, argentineren Daniel Diaz, som var sterkest, mens forhåndsfavoritt Nairo Quintana endte på en skuffende åttende plass. 

Sent i kveld norsk tid er det imidlertid lov å håpe på nok en sterk prestasjon fra Skjerping, noen man også kan gjøre på sisteetappen søndag. Om nevnte Diaz kan holde Giro-vinner Quintana fra livet gjenstår å se. Det mangler hvert fall ikke muligheter til å snu opp ned på sammenlagtlisten, da det gjenstår to steinharde bakkeavslutninger og en tempoetappe. 

WorldTour-åpning i Australia 

Australsk asfalt har de siste årene blitt synonymt med startskuddet for WorldTouren, så også i år. I Tour Down Under er alle de 17 WorldTour-lagene samlet for å måle krefter for første gang i 2015. Rittet var tidligere en affære for spurterne, mens man de siste årene har oppsøkt stadig tøffere bakker i områdene rundt Adelaide. Ikke minst så vi dette da Cadel Evans tok sammenlagtseieren i fjorårets ritt. 

På den første etappen var det ventet at Marcel Kittels lag, Giant-Alpecin, ville kontrollere det hele inn til en massespurt, men slik skulle det ikke gå. Etter to trøblete år i Belkin stod Jack Bobridge uten proffkontrakt før årets sesong, og han måtte dermed kjøre Tour Down Under som en del av det australske landslaget.

På den første etappen kom han seg med i et avgjørende firemannsbrudd, som holdt unna for hovedfeltet med nød og neppe. Inne på oppløpet var det ingen tvil om at Bobridge var den sterkeste i kvartetten, og han sikret dermed en svært populær hjemmeseier, Jack er nemlig ikke bare australier, han er også en lokal gutt! Snakk om å svare på tiltale til laget som ikke ville gi ham ny kontrakt! 

Se video av den nervepirrende avslutningen på førsteetappen her! 

Andre etappe gikk natt til i dag norsk tid, hvor rytterne skulle bryne seg på den klassiske avslutningen til Stirling. Det ferske WorldTour-laget IAM cycling kontrollerte lenge for å gi den nybakte australske mesteren Heinrich Haussler en seier, men på de siste kilometerne var det Cannondale-Garmin som overtok initiativet. Da deres mann, Nathan Haas, timet spurten dårlig, dukket spanske Juan Jose Lobato opp som troll i eske og tok en imponerende seier.

Verdt å merke seg er det også at de to største favorittene til sammenlagtseieren, Cadel Evans og Richie Porte, begge plasserte seg i topp10. I natt venter en enda tøffere finish hvor vi vil få svar på om Evans er i formen som skal til for å vinne sitt sist ritt! 

Alt om Tour de San Luis finner du her

Alt om Tour Down Under finner du her

Publisert 21. januar 2015 kl 13.15
Sist oppdatert 21. januar 2015 kl 13.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen