/ Zwift

Nå blir det VM i e-sykling

Zwift og UCI har inngått en avtale der e-sykling blir en offisiell gren under UCI og første VM arrangeres i 2020.

Sist oppdatert: 27. september 2019 kl 10.25
E-SYKLING: Vidar Mehl er regjerende Zwift-norgesmester og har deltatt i flere internasjonale e-sykkelritt på Zwifts plattform. Nå har Zwift og UCI inngått en avtale om utvikling av e-sykling som en formell gren i UCI. Foto: Kristin Falck
E-SYKLING: Vidar Mehl er regjerende Zwift-norgesmester og har deltatt i flere internasjonale e-sykkelritt på Zwifts plattform. Nå har Zwift og UCI inngått en avtale om utvikling av e-sykling som en formell gren i UCI. Foto: Kristin Falck
Lesetid: 3 minutter

Avtalen mellom Zwift og det internasjonale sykkelforbundet UCI skal sørge for at mesterskap og konkurranser går rettferdig for seg. Som en del av avtalen, blir det fra 2020 arrangert VM i e-sykling, i regi av Zwift. 

– E-sport er en fantastisk utviklingsmulighet for sykkelsporten. Det er en ny måte å drive sykling på og vi ser at denne typen sykling ekspanderer raskt. E-sykling åpner opp for at flere, både nybegynnere og erfarne utøvere, kan ta del i sykkelsporten uavhengig av vær og forhold der de bor. Denne kontrakten mellom UCI og Zwift er et viktig steg i retning av å integrere e-sykling i UCI, sier David Lappartient, som er president i UCI. 

LES OGSÅ: 
– Det er jo litt nerdete, og litt kult https://www.landevei.no/Nyheter/Det-er-litt-nerdete-og-litt-kult

Kontrakt mellom Zwift og UCI
Zwift, som er en online plattform for sykkeltrening og konkurranser, har signert en såkalt  Memorandum of Understanding. Dokumentet innebærer at UCIs beslutning fra 2018 om å integrere e-sykling som offisiell gren i UCI ble vedtatt. 

I fjor inngikk UCI en liknende avtale med Enduro World Series da enduro ble tatt opp som offisiell gren i UCI. Det første UCI-sanksjonerte VM arrangeres denne helga i Finale Ligure i Italia, med Enduro World Series som teknisk arrangør. 

LES OGSÅ: 
Store endringer i Enduro World Series  
To norske lag til tidenes første enduro-VM 

Saken fortsetter under

ZWIFT-PLATTFORM: E-sykling som UCI-gren skal utvikles i samarbeid med Zwift. Foto: Zwift
ZWIFT-PLATTFORM: E-sykling som UCI-gren skal utvikles i samarbeid med Zwift. Foto: Zwift

Vil sikre rettferdig konkurranse
Begrunnelsen for å utvide UCI til å omfatte e-sykling er todelt. 

For det første ønsker UCI å etablere krav og formater for hvordan slike e-sykkelkonkurranser skal arrangeres og gjennomføres for å sikre at de er rettferdige og holder samme standard som andre UCI-sanksjonerte arrangementer. 

For det andre ønsker UCI å avholde et UCI sykkel-VM i 2020, samt kvalifiseringskonkurranser for dette mesterskapet. Dette skal da gjøres gjennom Zwifts teknologi og plattform og med Zwift som teknisk arrangør. 

LES OGSÅ: Kristin Falck vant finalen på Zwift Criterium Series i London, Mehl på andreplass 

15 land får delta i VM 2020
Den avtalen som nå er på plass skisserer at det i 2020 vil bli avholdt nasjonale mesterskap i opp til 15 land. Disse kan avholdes enten på en fysisk arena, eller online, og vil fungere som kvalifisering til VM. I tillegg vil det bli arrangert kontinentale mesterskap. 

Datoer for nasjonale og kontinentale mesterskap samt selve VM er foreløpig ikke satt. 

Etter det første offisielle VM i 2020, vil det være en søkeprosess for å arrangere det neste verdensmesterskapet, slik som det for andre UCI-grener. 

LES  OGSÅ: Mehl og Falck vant Zwift-NM 

Saken fortsetter under

NORGERSMESTER: Vidar Mehl på vei mot NM-gull i Zwift i vinter. Foto: Privat
NORGERSMESTER: Vidar Mehl på vei mot NM-gull i Zwift i vinter. Foto: Privat

Må utvikle regelverket 
Som en del av avtalen mellom UCI og Zwift, skal UCI og Zwift samarbeide om å utvikle utstyr og programvare som er pålitelig nok til at det kan brukes i UCI-sanksjonerte arrangementer. Det innebærer blant annet programvare som kan verifisere utøvernes prestasjoner og beskytte mot digitalt juks, samt programvare som identifiserer utøverdata slik som høyde og vekt. 

Videre skal det testes flere ulike rittformater, både for individuelle konkurranser og lagkonkurranser. UCIs regelverk må også justeres for å ta høyde for digital idrett. 

Publisert 27. september 2019 kl 10.25
Sist oppdatert 27. september 2019 kl 10.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen