/ Sykler

FULL FART FREMOVER

Sportssjef Atle Kvålsvoll er godt fornøyd med progresjonen til rytterne sine.

Sist oppdatert: 17. september 2015 kl 06.00
LIKE: Atle Kvålsvoll (t.h.) med sønn Sebastian Kvålsvoll som er sportsdirektør i laget. Foto: Team Sparebanken Sør.
LIKE: Atle Kvålsvoll (t.h.) med sønn Sebastian Kvålsvoll som er sportsdirektør i laget. Foto: Team Sparebanken Sør.

Forrige helg ble den nasjonale landeveissesongen 2015 avsluttet med Norgescup ritt i Bergen. En fullpakket terminliste med både utenlandske og hjemlige ritt, deriblant topparrangementer som Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race, er huket av. Når de norske kontinentalrytterne nå tar en velfortjent pause fra ritt og konkurranse, jobbes det imidlertid intenst innad i lagene med å oppsummere året som har gått og forberede 2016-sesongen. Landevei tok en prat med Atle Kvålsvoll, som er sportssjefen for det Grimstad baserte kontinentallaget Team Sparebanken Sør, og fikk høre hans personlige sesongvurdering av laget.

LES OGSÅ: Sultne ulver

I del én av intervjuet snakker trønderen Kvålsvoll om enkelte av Sparebanken Sør-rytterne som har gitt ham grunn til både sorg og glede.

Etter en tøff sesongåpning med etapperitt i både Kroatia og Frankrike der resultatene uteble, fikk Team Sparebanken Sør endelig satt et skikkelig utropstegn i Tour of Norway i mai. På klatreetappen over Gaustatoppen ble tempospesialisten Andreas Vangstad ikke bare femte mann i mål bak vinner Jesper Hansen, men også feltets beste kontinentalrytter. Dagen derpå var det så duket for etappeseier, etter at den tidligere orienteringsløperen hadde kjørt forrykende offensivt hele dagen.

Hva er din fasit på opptredenen til Andreas Vangstad under Tour of Norway?

– Andreas traff veldig med formen til rittet, og spesielt på klatreetappen opp til Gaustatoppen. Jeg tror mange var overrasket over hvor god han er i oppoverbakkene. På rittets siste etappe viste han jo skikkelig klasse og kjørte meget sterkt utfor. Det var en velfortjent etappeseier for ham, og positivt for hele laget i og med at Tour of Norway var et satsningsritt for oss.

Så fortsatte Vangstad med NM, ritt i Danmark og Arctic Race. Er du fornøyd med hvordan han presterte her?

– Ja, det er jeg. Under NM hadde Andreas virkelig ambisjoner. Selv om han bare hadde en middels dag, tok han sølv på tempoen. Så var han uheldig på fellesstarten siden han veltet i langesonen. Team Joker ga på dette tidspunktet full gass, og Andreas havnet i gruppen bak med bl.a. Alexander Kristoff. Gruppen ble ikke organisert og fikk aldri kontakt igjen. Han var derfor veldig skuffet etter fellesstart. I juni derimot vant Andreas Fyen Rundt i Danmark, noe som var meget sterkt, spesielt når man ser på deltakelsen. Også under Arctic Race hadde Andreas ambisjoner, men her klaffet det ikke helt. Han kjørte bra frem til og med nest siste dag, men i avslutningen i Narvik var han ikke god nok.

Hva må han jobbe med fremover?

– Hans utfordring som syklist er at han er ganske fersk i idretten enda. I de tidlige løpene som vi syklet i Frankrike på våren (Tour de Normandie og Tour de Bretagne, red. anm.), slet han veldig med å komme i posisjon. Han er ikke akkurat den som har de spisseste albuene i feltet. Uansett fikk han stor utbytte av rittene i forhold til toppfart og kapasitet.

TEMPOHEST OG KLATREGEIT

Vangstad har blitt tatt ut til VM og skal kjøre elitens temporitt. Hva tror du er han kapabel til å få til i USA?

– Vi vet at Andreas kan sykle fort på temporitt. Treffer han på dagen, kan han havne langt fremme på resultatlisten. Jeg tenker imidlertid ikke så mye på plasseringer, men på tidsdifferanser. Dersom han klokker inn to minutter bak vinneren, vil det være utrolig sterkt. Uansett resultat vil han samle viktige erfaringer å ta med seg videre i karrieren.

LES OGSÅ: Hagen og Persson på tronen

En annen som har vist seg fra sin beste side denne sesongen er den tidligere terrengsyklisten Carl Fredrik Hagen. Hvordan har han klart seg i sitt første år som landeveissyklist?

– Carl Fredrik har på mange måter bare blitt kastet ut til ulvene og klart seg bra. Han har et utrolig solid treningsgrunnlag og tåler mye belastning. Carl Fredrik har en unik evne til å restituere seg og blir bare bedre og bedre utover i etapperitt. I sin første sesong har han allerede kjørt veldig mange gode løp og til og med levert resultater.

Ett av resultatene er hans seier i Birken for bare noen uker siden. Kom den overraskende på deg?

– Det var faktisk ganske interessant å se at han nå klarte å vinne Birken som landeveissyklist, mens han tidligere har hatt problemer med å henge med helt inn til mål. Han var én av de som kjørte mest aktivt underveis, tok føringer og gjorde sin del av jobben. En liten periode så det ut som om han begynte å bli sliten, men så hadde han tydeligvis en plan. På slutten fikk han ikke minst brukt terrengteknikken sin. Nei, jeg er ikke overrasket, men synes seieren var kjempemessig og utrolig bra levert.

Carl Fredrik Hagen og AVangstad
Carl Fredrik Hagen og AVangstad

SERIØSE: Carl Fredrik Hagen (foran) og Andreas Vangstad er seriøse idrettsutøvere og går godt sammen. Foto: Team Sparebanken Sør.

Under Arctic Race i august kjørte Team Sparebanken Sør for både Vangstad og Hagen. Utfylte de hverandre godt nok med tanke på hvilke sammenlagtplasseringer de fikk til slutt?

– Vangstad og Hagen går veldig godt sammen. De er seriøse typer begge to. I utgangspunktet skulle begge spares så lenge som mulig, men på rittets andre dag hadde laget en taktikk om å gå i brudd. Carl Fredrik var meget bestemt på å komme av gårde og dersom han ikke hadde fått kramper, så er jeg sikker på at han hadde holdt lengre. På den avsluttende etappen til Narvik ble det kjørt vanvittig fort, og begge hadde allerede brukt en del krefter før feltet kom inn i den siste bakken. Her var det slutt for Andreas, mens Carl Fredrik satt lenge med de beste. Samspillet fungerte bra, og man må ikke glemme at det var et sterkt felt i tillegg.

LES OGSÅ: Ny norsk proff

Hagen, som nylig vant en bakketempo i Oslo, er en utmerket klatrespesialist. På hvilke områder har han imidlertid forbedringspotensiale til neste år?

– Utfordringen hans er toppfart i lettere terreng, noe som jeg tror han vil trene opp i løpet av neste år. Samtidig har han fortsatt noe å gå på når det gjelder støting og rykk i bakker.

Hva tror du er han kapabel til å oppnå?

– Carl Fredrik tåler enormt med trening og er en ganske treningsintelligent rytter som lytter til kroppen. Det er ingenting som stopper ham. Carl Fredrik har tatt nivået meget kjapt, og dersom han har samme progresjon fremover, kan vi forvente oss noe stort.

SYNDEBUKK

Vi må dessverre også snakke om en sak som skapte mye uro innad laget og ikke minst i offentligheten i år. Vegard Robinson Bugge leverte under Tour des Fjords i mai en positiv dopingprøve. Hva var det som hadde skjedd?

– Vegard er astmatiker og hadde gått tom for Ventoline, som han pleier å bruke. Under rittet tok han et annet preparat (Bricanyl, red. anm.) som han ikke hadde fritak for. Vegard hadde riktignok hatt fritak for preparatet tidligere, men ikke nå lenger. Stoffet terbutalin slo så ut på dopingtesten.

Team Sparebanken Sør er medlem av MPCC-bevegelsen som jobber for en troverdig sykkelsport og mot doping. Handlet dere etter de selvpålagte forholdsreglene deres?

– Ja, vi i laget tok et møte med Vegard, der han forklarte seg ovenfor oss. Han ble så suspendert fra laget. Vegard var innforstått med det, og ga samtidig beskjed til UCI om dette.

Bugge
Bugge

SJOKKERT: Vegard Robinson Bugge leverte i mai en positiv dopingprøve. Foto: Team Sparebanken Sør.

Bugge søkte ikke om åpningen av B-prøven?

– Nei, han visste jo at stoffet var ulovlig. Problematisk i denne sammenheng var imidlertid at media hadde fått tak i saken før UCI i det hele tatt hadde avsagt dom, noe som de fremdeles ikke har gjort. Pressen snakket umiddelbart om doping, og for en norsk idrettsutøver er dette det verste én kan bli identifisert med. Vegard var i sjokk og ble helt satt ut når saken plutselig hadde nådd offentligheten.

Hva er status i saken per i dag, og hvilke konsekvenser vil den ha for rytteren?

– Vegard har levert alle papirer til UCI, det gjorde han i begynnelsen av september. Nå avventer vi UCI sin dom. Det er vanskelig å si hvilken straff han kommer til å få, det kan være alt fra frifinnelse, advarsel eller utestengelse.

Du mener at det fortsatt er mulig for Bugge å bli frikjent selv om saken er entydig?

– Ja, fordi én må huske på at stoffet kommer til å bli fjernet fra dopinglisten i løpet av året. Det var sløvhet fra Vegard sin side. Uforsiktighet, skrekk og advarsel. En meget kostbar lærepenger.

LES OGSÅ: Vegard Robinson Bugge testet positivt

Sykkelpresidenten Harald Tiedemann Hansen brukte til dels sterke ord når han uttalte seg om saken Bugge var innblandet i. Burde Tiedemann Hansen ordlagt seg på en annen måte når man har i mente at det ble snakket om en 25 år gammel utøver?

– Det er mange som reagerte på utsagnet til sykkelpresidenten. Jeg synes måten han reagerte på var helt unødvendig. Den som visste aller best at han hadde gjort noe dumt, var Vegard selv. Det er klart at sykkelpresidenten må markere og si ifra, men vi snakket ikke om EPO eller et annet prestasjonsfremmende stoff. Jeg synes det var i overkant å gå ut på den måten.

Bugge bør med andre ord ikke bli stemplet som juksemaker?

– En sak er bevisst å dope seg, en annen sak er å ta en astmamedisin som man har brukt før, men ikke har fritak for lenger. Uansett hva slags dom Vegard får, så må han videreformidle lærdommen til andre. Han må stå frem med saken sin, slik at han kan komme ut av situasjonen på en god måte og fremstå som en bra person. Vi må aldri glemme mennesket opp i det hele.

...

I morgen fortsetter intervjuet med sportssjefen i Team Sparebanken Sør. Atle Kvålsvoll vil da oppsummere sesongen på flere av hans ryttere samtidig som han gir siste oppdatering på Thor Hushovds planer om å opprette profflag i 2017. Følg med på Landevei!

Publisert 17. september 2015 kl 06.00
Sist oppdatert 17. september 2015 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen