/ Sykler

SULTNE ULVER

Sportssjefen i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, gleder seg stort til en ny sesong.

Sist oppdatert: 6. november 2014 kl 19.06
GODT RUSTET: Atle Kvålsvoll er leder for et sterkt lag i 2015. Foto: Team Sparebanken Sør.
GODT RUSTET: Atle Kvålsvoll er leder for et sterkt lag i 2015. Foto: Team Sparebanken Sør.
Lesetid: 6 minutter

Team Sparebanken Sør hadde forrige helg sin årlige samling i Grimstad, der sykkelsesongen 2014 ble evaluert og planene for neste år ble lagt. Sørlandslaget ser tilbake på en sesong med både opp- og nedturer, men for lagets sportssjef Atle Kvålsvoll er det erfaringene og lærdommen av rytternes prestasjoner som er viktigst å ta med seg videre til neste sesong.

Som eksempel på hva han mener, viser trønderen til NM på Eidsvoll i slutten av juni. Han gleder seg fremdeles over lagets innsats under fellestarten for U23-rytterne.

- Dobbeltseieren til Sondre (Holst Enger, anm. red.) og Andreas (Erland, anm., red.) var kjempemessig. Det var høydepunktet i sesongen nasjonalt sett, sier Kvålsvoll.

Men han legger heller ikke skjul på at herrenes fellesstart uka etter var en gedigen nedtur. Der og da kritiserte Kvålsvoll guttene sine for en defensiv kjørestil i finalen, noe som han angret på i ettertid.

- Jeg har jo veldig vinnerinstinkt og toppidrettskultur siden jeg kommer fra profflivet, forklarer Kvålsvoll som på 1990-tallet syklet sammen med Tour de France vinneren Greg LeMond for Z-laget. Den feedbacken jeg ga umiddelbart etter målgang var ikke spesielt konstruktiv, men jeg følte at det var berettiget. Guttene tok en avgjørelse som skyldtes en kommunikasjonssvikt og ble straffet for det.

LANGSIKTIGE MÅLSETNINGER

Likevel er sportssjefen i Team Sparebanken Sør godt fornøyd med hvordan laget ellers har prestert i denne sesongen.

- Vi har jo kjørt et veldig tøft løpsprogram i år med litt tøffere ritt enn det vi har gjort før. Blant annet Tour de Normandie og Tour de Bretagne på våren. Det har ført til at rytterne har utviklet seg veldig positivt. Jeg føler at de har klart å løse en del arbeidsoppgaver bedre og kjørt bedre som lag, påpeker Kvålsvoll.

Trønderen vet hva han snakker om. Han hadde treningsansvaret for sykkelstjernen Thor Hushovd under store deler av hans aktive karriere og formet en sykkelrytter av verdensklasse over tid. Også når det gjelder talentene i Team Sparebanken Sør vet Kvålsvoll at hastverk ikke fører noen vei.

- Vi prøver å tenke langsiktig og utvikler utøverne over flere år. Både i forhold til matching og trening. Det mener jeg er en av grunnene til at laget har utviklet seg så pass bra. Vi har en veldig god struktur på blant annet treningsarbeidet, fremhever Kvålsvoll. Vi er veldig tette på utøverne og prøver å lage en sesongplan som gjør at de får akkurat passe utfordringer.

Selv om resultater også på kontinentalnivå er viktige, så vier lagledelsen i Team Sparebanken Sør større oppmerksomhet til rytternes selvutvikling og er bevisste på at resultater ikke alltid nødvendigvis står i stil med utøvernes innsats.

- Det er kjempeviktig å få alle på laget til å utvikle seg, påpeker Kvålsvoll. Noen er jo veldig offensive og entusiastiske mens andre er mer rolige. Å få alle til å lære av hverandre er både krevende og spennende.

STRATEGISKE FORSTERKNINGER

En godt fungerende gruppe var også en av hovedprioritetene til lagledelsen når det gjaldt å finne forsterkninger foran neste års sesong. Allerede siden august var det kjent at både Amund Grøndahl Jansen, Bjørn Tore Hoem og Sindre Lunke ville forlate laget til fordel for Team Joker. Sondre Holst Enger hadde på dette tidspunktet allerede startet sin proffkarriere i sveitiske IAM Cycling. Ledelsen i Team Sparebanken Sør kunne derfor velge nysigneringene med omhu.

- Vi har vært ut etter typer som viser at de ønsker å bli gode eller best og som kan fungere veldig godt i en gruppe. Samtidig som vi var på jakt etter spesielle ryttertyper. Vi hadde håp om å kunne få tak i en klatrer og det klarte vi, forteller Kvålsvoll og tenker på klatretalentet Carl Fredrik Hagen. Vi har også signert spennende ryttere som Herman Dahl, Trond Håkon Trondsen og routinieren Vegard Robinson Bugge.

Til tross for at Sondre Holst Enger kommer vil være vanskelig å erstatte, så tror Kvålsvoll at Sørlandslaget har kommet styrket ut av overgangsfasen. Nå gjelder det å justere forventningen til kommende sesong og sette realistiske mål. Spesielt Vegard Robinson Bugge skal hjelpe til med å oppnå målsetningene.

- Han er en skikkelig kvalitetsrytter, roser Kvålsvoll 24-åringen. Jeg forventer at han står for en del sterke prestasjoner og bidrar i gruppen med både sin erfaring og sitt vinnerinstinkt. Gjennom vårt opplegg kan vi løfte ham et eller to hakk opp og så er han plutselig helt i toppen, utdyper trønderen.

Men også de etablerte rytterne i Team Sparebanken Sør som Fridtjof Røinås, Andreas Erland og Andreas Vangstad vil få større ansvar samtidig som de skal videreutvikle spisskompetansen sin. Kvålsvoll er tydelig på at alle utøverne på laget trenger skreddersydde utfordringer for å kunne lykkes som syklister.

MYE EKSPERTISE

Til kommende sesong vil de sultne ulvene, som ungguttene i Team Sparebanken Sør selv kaller seg for, først og fremst jakte etter seire på hjemmebane. Kvålsvoll er opptatt av at utøverne selv er med på å sette målene og sier:

- Vi ønsker å prestere i de norske etappeløpene og vil være med i sammendraget der. Målet er å få et nivå, der det er realistisk at vi kommer på pallen i disse løpene og ikke er avhengig av flask, kan du si.

Med andre ord er det kontinuitet og profesjonalitet i gjennomføringen av prestasjonene som sportssjefen gjerne vil se av guttene sine til neste år. Med både Stian Remme som ny sportsdirektør og Thor Hushovd som lagets eier og mentor burde det ikke mangle på nettopp profesjonalitet i Team Sparebanken Sør.

Kvålsvoll fremhever spesielt Hushovds rolle for laget.

- Hadde det ikke vært ham, hadde det heller ikke vært noe lag. Han gjør en kjempejobb med tanke på sponsorene og han er en sportslig inspirasjon for guttene på laget. Thor er mye mer opptatt av hvordan det går med rytterne enn det utøverne faktisk tror, forteller Kvålsvoll. Han følger med hele veien og blir kanskje med på noen løp til neste år også.

Kvålsvoll er samtidig overbevist om at Hushovds sykkelkarriere har bidratt til at norske ryttere i dag har lettere for å ta steget ut i proffverden.

- Sportsdirektørene i profflagene er oppmerksomme og ser jo at de norske rytterne er gode. De har fått seg et godt rykte med tanke på holdninger og seriøsitet, påpeker trønderen.

Etter Sondre Holst Enger sin overgang i 2014, vil det ikke overraske dersom nok et talent av Team Sparebanken Sør i løpet av neste års sesong vil få seg en proffkontrakt.

STALLEN TIL TEAM SPAREBANKEN SØR I 2015

Andreas Erland

Andreas Vangstad

Carl Fredrik Hagen

Christian Erwan Kaggestad

Fridtjof Røinås

Herman Dahl

Jørgen Rydland Hodnebrog

Kristian Aasvoll

Morten Mørland

Petter Schmidt, intensjonsavtale

Thomas Larsen

Trond Håkon Trondsen

Vegard Robinson Bugge

Publisert 7. november 2014 kl 06.00
Sist oppdatert 6. november 2014 kl 19.06
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen