Da Jones Orset satte ny norsk rekord på 10 000 høydemeter med tida 12:50:52 under Hope Challenge 4. august, reduserte han den eksisterende rekorden med drøyt 20 minutter. 

LES OGSÅ: Knuste rekorden på 10 000 høydemeter  

Annonse

Men Orsets bragd fikk knapt stå en måned før Daniel Ingebo slo ham med ytterligere halvannen time. 

Det var 1. september, og siden da har Orset tenkt på hvordan han skal ta tilbake rekorden. Lørdag skal det skje, Lynnebakka på Hadeland er stigningen Orset har valgt seg ut til prosjektet, og 11:36:58 er tida han må under. 

LES OGSÅ:  – Nå håper jeg denne rekorden får stå en stund 

Hvorfor legger du så mye energi i denne rekorden?
– For meg symboliserer 10.000 hm at ingen fjell er for høye, og ingen utfordringer er for store. Under Hope Challenge var målet å samle inn penger til arbeid mot moderne slaveri. Jeg skal i oktober være med på Extreme Challenge Vietnam og målet er å samle inn ytterligere 100.000 til opprettelsen av nytt hovedkontor til Hope for Justice så enda flere kan nås, og jeg synes å ta tilbake Norgesrekorden er en fin måte å vise at det er mulig å klare det mange trodde ville være umulig.

Saken fortsetter under

Jonas Orset - Hope Challenge 2018 - Bjørn Saksberg 1400x933
MOTIVERT: Jonas Orset satte rekord på 10 000 høydemeter under Hope Challenge i august. Nå vil han gjenta bragden. Foto: Bjørn Saksberg

MOTIVERT: Jonas Orset satte rekord på 10 000 høydemeter under Hope Challenge i august. Nå vil han gjenta bragden. Foto: Bjørn Saksberg

Hvor bittert var det da Daniel Ingebo knerten rekorden din under en måned etter at du hadde satt den?
– Det var litt bittert at Daniel tok rekorden så raskt, men jeg var heller ikke overrasket over at den kunne tas, da det var et langt fra optimalt forsøk under Hope Challenge. Selvfølgelig skulle jeg gjerne holdt den litt lenger enn en måned, men det er moro med konkurranse og mest av alt ble jeg motivert, ikke irritert.

Hva har du gjort for å forberede deg til å ta den tilbake?
– Jeg kom nylig fra det 11 dager lange etapperittet Tour of Poyang Lake i Kina, og har ikke fått trent spesifikt på rekorden, men jeg håper og tror jeg får en overkompensasjon etter rittet. Jeg har tenkt ut hvilke wattverdier jeg må holde, så jeg føler jeg har god kontroll om kroppen fungerer bra.

Hvilken bakke skal du bruke og hvorfor?
– Jeg sykler i Lynnebakka ved Gran fordi det er en rask bakke både opp og ned. Det er lite svinger, jevn stigning, passe bratt og lite trafikk. Jeg har snakket litt med Kristian Rønning som har Norgesrekorden på everesting i nettopp denne bakken. Helt på hjemmebane er det likevel ikke, så litt usikkerhet finnes. Jeg tenker å gå for segmentet som er 3.8 kilometer langt og 338 høydemeter. Altså 9 prosent gjennomsnittlig stigning. Da trenger jeg kun å sykle 30 ganger, og det jeg ser på som en fordel sammenliknet med de 82 gangene det tar å sykle 10 000 høydemeter som i Grefsenkollen under Hope Challenge. 

Hva er strategien for å komme i land med prosjektet?
– Det handler mye om "pacing" og ikke bli for overivrig, men å stole på planen. Så er det viktig å ha en god strategi på spising og drikking, slik at man holder energinivået oppe i alle de 11-12 timene. Dessuten er alle som vil velkommen til å være med på syklingen mens jeg holder på, og jeg fortsetter å holde fokuset på Hope Challenges kamp mot moderne slaveri. 

Hope Challenge/Hope for Justice

  • Det finnes i dag 22 millioner mennesker som lever i tvangsarbeid og slaveri eller er offer for trafficking. 
  • Barn ned til 1-årsalderen selges som sexslaver, og menneskehandel innbringer 150 milliarder kroner årlig, nest mest etter narkotika. 
  • Hope for Justice er en internasjonal organisasjon som jobber tverrfaglig mot menneskehandel
  • Mer om Hope for Justice 
AKKURAT PASSE: Lynnebakka på Hadeland er stigningen Jonas Orset har valgt seg til rekordforsøket på 10 000 høydemeter kommende lørdag. Her fra tredje etappe i Rojan Rundfaht. Foto: Rojan Rundfahrt

AKKURAT PASSE: Lynnebakka på Hadeland er stigningen Jonas Orset har valgt seg til rekordforsøket på 10 000 høydemeter kommende lørdag. Her fra tredje etappe i Rojan Rundfaht. Foto: Rojan Rundfahrt