David Millar er kort oppsummert historien om den snille gutten som ble slem, og så snill igjen. Skotten har hatt en ekstremt innholdsrik karriere, med flere oppturer og nedturer en et norsk bygdesamfunn til sammen. I hans selvbiografi «Racing through the dark» forteller han åpenhjertig om eget dopingmisbruk, og hvordan det ødela hans indre glede ved å konkurrere på sykkelen. Etter å ha returnert til proffeltet etter sin dopingdom fra 2004 har Millar markert seg som en av feltets klareste dopingmotstandere, men fortsatt ser mange på skotten som en kontroversiell rytter.

Millar fyller i år 37, i grunnen ingen alder når man ser på Jens Voigt og Chris Horner, men han har uansett bestemt seg for å sette sluttstrek for sin profesjonelle karriere etter inneværende sesong. For å markere karrierens siste år har Millar inngått et samarbeid med den italienske skoprodusenten Fizik. Prosjektet, som går under navnet «an eloquence of movement», går ut på at Millar starter hvert ritt med et flunkende nytt par sko. Disse er spesialdesignet for hver anledning, bygget rundt Fiziks toppmodell R1 (som du kan lese test av i nyeste utgave av Landevei).

Annonse
millar hetnieuwssko
millar hetnieuwssko

BROSTEIN: Skoene fra Omloop Het Nieuwsblad sørget for stor oppmerksomhet rundt prosjektet!

Skoenes utseende tar utgangspunkt både i hendelser fra Millars karrière, samt historien til det aktuelle rittet. Gjennom sesongen har vi fått se spesialdesignet fottøy til ritt som Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix og Milano-Sanremo, samt Omloop Het Niewusblad, Kuurne-Brussel-Kuurne og Criterium de Dauphine.

david millar vlaandern sko
david millar vlaandern sko

KULEST AV DE KULE?: Vår favoritt i kolleksjonen er defintivt denne skjønnheten fra Ronde van Vlaanderen!

Det var også planlagt en egen sko til Tour de France, men kun én liten uke før starten på britisk jord fikk Millar den kjipe beskjeden av lagleder Jonathan Vaugthers. Han fikk ikke kjøre Touren likevel, til tross for at han opprinnelig var uttatt, og dermed har ikke offentligheten fått se de spesiallagde Tour-skoene.

Dermed ble det i stedet Vuelta a Espana på Millar, hvor han selvsagt sykler iført nye sko rett fra fabrikken. Paret han bruker i disse dager er designet for å støtte arbeidet til Garmin-lagets samarbeidspartner WWF (World Wildlife Fund), noe som reflekteres i skoenes utseende. Som en del av prosjektet vil Millar bytte sko i løpet av rittets tre uker, så det er bare å følge ekstra med på beina til startnummer 107.

millar wwfsko
millar wwfsko

DYREVENN: David Millar bruker sko utviklet sammen med WWF i årets Vuelta. Se link lenger ned hvis du vil kjøpe!

Vi har imidlertid ikke nevnt det beste med hele dette prosjektet. Du kan faktisk kjøpe disse superkule og unike skoene (i str. 44, brukt av Millar). De auksjoneres nemlig bort til inntekt for organisasjonen «Small step projects», som hjelper fattige barn rundt omkring i verden! Snakker vi definisjonen på «vinn-vinn»?