Landevei har testet Specializeds sko Audax, ny av året og som henter sitt navn fra randonneuring eller audax: Jenter og gutter som sykler langt, i organiserte turer, brevets eller randonnées, på over 200 kilometer. Om det er meningen at skoen skal brukes til Audax-sykling, vites ikke. Uansett kommer den med ordinær Look/SPD-SL trehulls innfesting for klosser.

Skoen har et meget tiltalende ytre. Vår testsko kommer i en tidsriktig kamuflasjeinspirert grønn, men andre friskere farger er også tilgjengelige. Specialized rangerer stivheten i sine såler på en indeks opptil 12. Disse skoene har såler rangert til 10 på denne indeksen. Hva dette innebærer i praksis er noe usikkert. Det som er sikkert er at testrytteren på rundt 78 kg, ikke opplevde noen manglende stivhet fra sålene. Reponsen når man trår til hardt er veldig god.

Annonse

Skoen spennes til foten med en liten borrelåsspenne nederst, og en BOA-strammer med tråd som dekker vristen. Dette gjør det relativt enkelt å justere skoen til ønsket stramming. Det som imidlertid skuffer er materialkvaliteten på overskoen. På foten gir den en veldig stiv plast-aktig følelse på vristen.

Specialized Audax sko

Pris: 2499,-

Vekt: 265 gram i str. 42 (str.) 

Farger: Seks valgmuligheter

Størrelser: 38.5-49, halve størrelser fra 41 til 47.  

+: Stilig design, lav vekt, stiv såle 

-: Overdelen gir et billig inntrykk, kjipe innersåler

Skoen ble testet med de medfølgende originale innleggsålene, samt innleggsåler fra to andre produsenter. Bytte av innleggsåle forandret ikke på dette. 

Som alltid når man kjøper en kostbar sko, er det mer eller mindre helt nødvendig å prøve den på. Skoen vil selvfølgelig kunne passe bedre for andre.

Vær også obs på at den medfølgende innleggsålen kunne ha vært av bedre kvalitet. Dette er imidlertid ikke særegent for Specialized. De aller fleste high end sko kommer med enkle innleggssåler, rett og slett fordi mange enten har håndbygde eller tilpassede innleggsåler, eller andre spesialsåler som passer den enkeltes fot mer optimalt.

Skoene kommer i to varianter, bred og smal. Vi har testet den smale varianten. Denne er meget smal i bakre halvdel, og har en tilsvarende bred og romslig tåboks. Her er det altså tumleplass for deg med solid bygde tær eller som har et anstrøk av podagra.

Specialized leverer de fleste av sine sko med en varusvinkling i sålen, fotbladet blir vinklet og hviler ikke flatt. For noen kan dette gi en følelse av øket press mot utsiden av fotbladet og en forandret belastning på kneleddet, dersom man er vant til å bruke sko uten denne sålevinklingen. Specialized gjør dette fordi de mener dette er en tilpasning som passer flertallet av sine kunders anatomi. Passer det ikke må man imidlertid være svært oppmerksom på dette f.eks. dersom man har følsomme knær. Det er som regel en smal sak å legge inn kiler under pedalklossen for å kompensere for vinklingen.

Alt i alt er dette en meget tiltalende sko med stiv såle og en følelse av å være velbygd. Skoen har noen særegenheter som gjør prøving i butikk til et must.