1599 kroner
Testet: Størrelse 45
510 gram i teststørrelsen
Solid vintersko for kalde og våte dager
Specialized Europe

Specialized mener: Ikke la regn og kulde ødelegge turen din
Vi mener: Specialized er forbausende moderate i påstanden sin denne gangen

PLUSS: Varme og god vanntetthet, topp strammesystem, solid strammeløsning rundt leggen, hempe for å dra på seg skoen, kevlarforsterkning på såpartiet.
MINUS: Specializeds Body Geometry er ikke for alle, kan være litt løs rund hælen for noen, sålen har nesten ikke mønster, trangt rundt klossen, litt tung. 
VIL VI ANBEFALE DETTE PRODUKTET: Ja, dette er et solid stykke arbeid.

Specializeds Defroster finnes også i landeveisutgave. Defroster Trail høres unektelig veldig ut som en terrengsykkelsko, men med unntak av sålen er skoene identiske.

Nå, skotest.

Defroster Trail har som alle Specializeds sko en liten tilting av sålen, som gjør at du vipper knærne vekk fra rammen. Specialized mener dette gir deg et mer effektivt tråkk, og sparer knærne for plager. Dette fungerer for mange, men ikke alle.

Sålen er utradisjonelt stiv til en vintersko å være, men Defroster Trail oppleves likevel som komfortabel. Skoen har et tynt for inni, noe tykkere enn på eksempelvis Mavic-skoen.

Strammesystemet er her den originale BOA-snellen, som beskyttes av en solid klaff som festes enkelt med en god borrelås. I tillegg har skoen en god mansjett av neopren rundt ankelen, som du fester med store borrelåser.
Defroster Trail har ikke Gore-Tex membran, men bruker i stedet en standardmembran Specialized bruker i eksempelvis sine vindjakker.

Størrelsen virker å være normal, men som alltid med vintersko er det lurt å velge en størrelse større en du vanligvis gjør. Da har du plass til både et par gode ullsokker og/eller varmesåler.
Passformen oppleves som allsidig, men som du sikkert har hørt før er den en stor fordel å prøve skoene på din fot før du kjøper.

På toppen av hælkappen finner du en solid hempe. Denne er grei å dra i når du skal presse foten din ned i det trange skaftet. Tuppen på sålen har en solid kevlarforsterkning, som gjør at du kan bruke skoen som isbryter i fortauskantene uten å ødelegge den for mye.

spec2
spec2

I PRAKSIS

Undertegnede fryser som regel mer enn de fleste på føttene, men i -5 fungerte
disse fint med en middels tykk ullsokk. Vi har testet ned i -10 med to par ullsokker, og kom faktisk helskinnet hjem uten neglesprett.

Om du ofte sykler ute i temperaturer under 7/8 minusgrader anbefaler vi uansett på det sterkeste at du investerer i et par elektriske varmesåler.

Defroster Trail har ikke Gore-Tex membran, men oppleves likevel som meget motstandsdyktig mot nedbør. I yr og lett regn kan du holde deg tørr i timevis. Bøtter det ned vil du som med alle andre sko på et eller annet tidspunkt bli våt. Men her tar det i alle fall lengre enn en halvtime før det uunngåelige fotbadet inntreffer.

Vi opplever at skoen kipper litt i hælen, og dette gjelder samtlige testere. Her kunne Specialized med fordel gjort skoen noe kraftigere og tettere. Av øvrige landeveissko vi har testet fra Specialized er dette et fraværende problem, så vi synes det er litt rart at dette ser ut til å gjelde nesten alle merker på vintersko. Likevel, dette er ikke noe som gjør at vi ikke anbefaler Defroster Trail. 

Vi savner bedre grep mot underlaget i skoene. Er det mye snø, is, gjørme eller løv, kommer disse faktisk litt til kort. Er du på jakt etter et par treningssko til kross, vil vi ikke anbefale disse. Til pendling, langturer, asfalt, garderobegange eller vanlig trening er det ikke noe problem, det er kun de som har behov for å gå mye på underlag der de trenger grep, det vil være et minus.

ULEMPER
Det er ikke mye å mislike med disse skoene. Vi nevner dog at Specializeds knallharde påstand om at deres såler gjør sykling bedre for alle, ikke alltid holder vann. Deres Body Geometri-konsept kan være redningen for mange, men det er også helt feil for andre.

Skoen har ikke Gore-Tex. Minus? Meh, vi mener ikke det. Membranen som er der funker bra, og skoen er så grov at det tar lang tid før vann kommer inn.

OPPSUMMERT

Specialized har laget en god vintersko til all slags bruk, unntatt sykkelkross. Den bittelille minusen mener vi er ubetydelig, og vi gleder oss heller over en grov sko som holder varmen, er gjennomført solide og holder vann ute.

Dette er testvinneren for allsidige forhold.
Specialized Defroster kjøper du hos din lokale Specialized-forhandler.