Det er nærmest en vedtatt sannhet at alt var bedre før, dog er det liten tvil om at mye har blitt til det bedre på sykkelsko. Men fra tiden da menn var menn og Eddy Mercx, Fausto Coppi eller Stephen Roche for den saks skyld herjet, ja da så unektelig sykkelskoene litt stiligere ut. Kanskje ikke forbrukeren tenkte det akkurat der og da, men det er mange som har fått øynene for de retroinspirerte nyskapningene vi nå skal presentere: Specialized 74 Road og Rapha Grand Tour Shoes.
AMERIKANEREN
Specialized ble startet som selskap i 1974, og det ligger an til et gigantisk jubileum neste år. Dog holder selskapet fortsatt kortene tett til brystet, men deres små produktdrypp inspirert av 70-tallet som bærer etternavnet 74, er tydelige tegn på at jubileet skal markeres. Specialized 74 Road er en sko som er bygget over samme lest som toppmodellen S-Works Road, en sko som flere ganger har gjort det skarpt i Landeveis tester. Dette er også en sko som vi til stadighet har sett på bena til proffryttere som absolutt ikke er sponset av Specialized. 74-modellen har som nevnt den samme sålen som S-Works-skoen, også denne modellen er bygget med en millimeter under innsiden av foten. På denne modellen er overdelen i lær, og designet vekker minner om gamle helter. Skoen er godt ventilert med flere store hull, og på oversiden finner vi to boahjul som strammer. En ren toppsko, med ekte lær, og retrodesign. Veilprisen ligger høyere enn S-Works-modellen, og er satt til 3099 kroner.

BRITEN
Rapha har ikke vært på banen i mer enn ni år, men på et eller annet tidspunkt eksploderte bruken av merket, særlig i Norge. Plaggene er høyt priset, men har et design som har gått rett hjem hos både den aktive og hardsatsende unggutten, vel så meget som den høytlønnede og ofte noget mer korpulente mosjonisten. Rapha lager kun klær til landeveissykling og bysykling. Rapha Grand Tour Shoes er deres første sko, og som resten av kolleksjonen, den er selvsagt inspirert av fordums tider. Også Grand Tour Shoe er laget med en moderne karbonsåle, og ekte lær. Rapha liker å dra det hele litt lenger enn de andre produsentene, og forteller at skoen er laget av lær fra Yakoksen. Grand Tour Shoes er noe av det høyest prisede på markedet i dag, og koster inkludert frakt, toll og moms 3600 kroner levert på døren. Hos Rapha kan du kun bestille på nett, med mindre du er innom en av Raphas for nordmenn litt utilgjengelige butikker.