Bont er et australsk firma med historie helt tilbake til 1975, da de begynte å produsere skøyter.  Med tiden har de også skapt seg et navn blant oss syklister, ikke minst gjennom sponsing av flere av sportens største ikoner, deriblant vår egen Thor Hushovd.

Bont Vaypor+ er etterfølgeren til Vaypor-modellen som Hushovd ble verdensmester med i 2010. Selv om forskjellen i modelbetegnelse er liten, har pluss-utgaven fått en real ansiktsløftning sammenlignet med forgjengeren. Det mest iøyenfallende er strammesystemet, hvor man har gått bort fra tradisjonelle spenner og kastet seg på bølgen med vaierstramming. Der Specialized med flere benytter seg av BOA-sneller, har Bont utstyrt sin toppmodell med det konkurrerende systemet Atop.

Annonse

Bakes i ovnen 

Det mest særegne ved Bont-skoene er imidlertid beholdt. De må faktisk bakes i ovnen før de sitter godt på foten din. Karbonet i hele skoen er nemlig laget slik at det vil føye seg etter foten når skoene har fått noen minutter på riktig temperatur i ovnen. Bont selv anbefaler at du gir skoene 15-20 minutter på 70 grader, hvilket skal medføre at materialet i skoene blir mykt og formbart.

Ta dem ut av ovnen og putt dem på føttene, og vent til de kjøler seg ned og stivner. Da skal du i teorien ha en sko som sitter perfekt på foten din, uansett hvor rar den måtte være. Tanken er forlokkende, for vi har vel alle opplevd sykkelsko som ikke sitter perfekt på absolutt alle punkter?

Vi sier likevel i teorien, for både vi og andre har erfart at det må minst tre bakerunder til før ting begynner å sitte som det skal. Å måtte bruke så mye tid på å få en sko til å sitte bra synes vi er unødvendig, særlig når konkurrenter klarer å levere det rett fra skoesken. Dermed blir det også lite relevant å prøve skoen på foten i en butikk, før den er tilpasset dine føtter. Vi opplevde likevel at skoene ikke satt veldig bra på foten, selv et en håndfull runde i ovnen. Her vil det imidlertid helt sikkert være store individuelle forskjeller, for noen kan Vaypor+ være en perfekt match. 

Slik baker du Bont-sko i ovnen:  

Markedets stiveste? 

Hvis du med tilstrekkelig antall bakerunder får den til å sitte skikkelig godt på din fot, nærmer du deg likevel en veldig god sko. Er stivhet viktig for deg bør du i alle fall sjekke ut Vaypor+. Vi har prøvd en ganske mange sko oppgjennom årene, men aldri kommet i nærheten av noen så pinnestive som disse. Dette skyldes sannsynligvis at den syltynne karbonsålen er trukket langt oppover på sidene av skoene, hvilket medfører en fantastisk følelse av at all kraft går rett ned i pedalene. Medaljene har imidlertid også en bakside, nemlig at komforten ikke er blant de beste i klassen.

Dårlig strammesystem

Best i klassen er heller ikke Atop-strammesystemet, som fremstår svært middelmådig sammenlignet med konkurrenten BOA. Vi synes rett og slett ikke snellene strammer godt nok, for selv om skoen vår nesten var litt for kort slet vi med å få overlæret til å sitte tett, selv med en fot med høy vrist.

Nylon(?)snoren som skal stramme det hele virker alt for tynn og lite slitesterk. På vårt testpar røk den etter ikke alt for lang tids normal bruk, noe som rett og slett er uakseptabelt på en sko i dette prissegmentet. Uakseptabelt er også de medfølgende innersålene som ikke har noe mer funksjonalitet enn et papirark, her burde Bont skjerpe seg, sammen med flere andre i bransjen.

Vektmessig klarer Vaypor+ seg ganske bra. Oppgitt vekt er på 230 gram i størrelse 42, men vårt testeksemplar veide 280 gram i størrelse 44. Det er fremdeles en bra vekt, selv om avviket er litt stort. Et annet område vi synes Vaypor+ scorer bra på er utseende. Under testperioden fikk vi mange kommentarer fra medsyklister som syntes dette var kult fottøy, og vi er absolutt enige.

Bont skal også ha skryt for å lagt fokus på fotens anatomi når de designet Vaypor+. Her er det mange små detaljer som skal gi foten en så naturlig posisjon som mulig, men det er vanskelig å konkludere hvorvidt det fungerer i praksis, særlig når man sliter med å få skoen til å sitte skikkelig godt. 

Særpreg

Bont Vaypor+ er en spesiell sko med et stort potensiale. Produsenten er ikke redd for å gå sine egne veier, og har skapt et produkt som virkelig skiller seg ut i mengden. Passformen er ikke for alle, selv om ovnsbakingen åpner spennende muligheter. Om Bont klarer å få skoene til å sitte godt på enda flere føtter, samt gjør noe med strammesystemet sitt, begynner de å nærme seg noe stort, men inntil videre blir det litt halvveis.  

 

Bont Vaypor+

Importør: Kardio Sport AS

Pris: 3299,-

+: Kanonstive, kult utseende, innovativt konsept

-: Dårlig strammesystem, høy pris for et «uferdig» produkt, passformen er ikke for alle - selv med ovnsbaking, komforten kunne vært bedre