50 000 HØYDEMETER, 2500KM = FRISK FERIE

Akkurat nå er Ottar Henanger fra SK Rye i gang med det som kanskje er sommerens friskeste sykkeltur.

Sist oppdatert: 17. juli 2014 kl 06.00
MEKTIG: Ryttere passerer toppen toppen ved Cime de la Bonette. Foto: Arrangøren.
MEKTIG: Ryttere passerer toppen toppen ved Cime de la Bonette. Foto: Arrangøren.
Lesetid: 4 minutter

Tre uker med bare klatreetapper, nesten 50 000 høydemeter og godt over 2500 kilometer over Europas mest kjente fjelloverganger. Ottar Henanger fra SK Rye er en av 15-20 ryttere som skal sykle alle tre Haute Ruote-rittene i sommer.

– Jeg starter i Venezia med Haute Route Dolomite 16. august, så kommer Haute Route Alpes og 7. september avslutter jeg Haute Route Pyrenees i Anglet, sier Ottar Henanger ivrig.

Det betyr tre sammenhengende uker med klatreetapper, hver av ukene på 790-911 kilometer og minst 19 000 høydemeter.

– De 50 beste kjører beinhardt, og det er stor prestisje knyttet til Haute Route, spesielt Haute Route Alpes, som er den best etablerte av dem, forteller Henanger til landevei.no.

Henanger har kjørt Haute Route Pyreneene allerede, og har som mål å være blant de 100 beste sammenlagt i år.

– Jeg kan vel greie topp 40 på en god dag, smiler han.

SOM ET PROFFRITT

Etter Haute Route Pyreneene var Henanger hekta.

– Matstasjonene underveis er noe av det beste jeg har opplevd, skiltingen var super, og det var med 40 til 60 motorsykler, så selv om vegene i prinsippet var åpne for trafikk, var dette som å sykle på lukket trasé, sier han.

Nå er Henanger blitt en av rittets ambassadører i Norge, og gleder seg ekstremt til å prøve seg på alle tre rittene på løpende bånd.

– Det blir spennende.

MAKSPULSEN SYNKER MED 10 SLAG PER DAG

At det kommer til å koste, er Henanger fullt klar over.

– Jeg pratet med Greg Lemond i fjor, og han mente at hver av disse etappene er like tøffe som fjelletappene i Tour de France. Men her er det ingen flate etapper innimellom, sier Henanger.

I fjor, da Henanger «bare» syklet ett av rittene, noterte han seg at makspulsen gikk ned med 10 slag per dag, uten at han følte det ble mindre slitsomt.

– De fleste klarer en etappe helt fint, men det er 120 til 160 kilometer og 2500 til 5000 høydemeter hver dag i ei uke, og etter tre-fire dager i høyden tar det på, gliser han, og legger til at rittet er en utrolig opplevelse.

– Det trekker syklister av den litt ivrige sorten, generelt folk som har syklet en del og er i generelt god form, forteller Henanger.

STYRKEPRØVEN og 6-DAGERSRITT SOM OPPKJØRING

Som oppkjøring tar Henanger Giro Delle Dolomiti to uker før Haute Route Dolomite, bare for å ha smakt litt på høyden før han setter ut på Haute Route i samme region. Giroen, som går fra 27. juli til 2. august, er på seks etapper, totalt 716 kilometer og 11800 høydemeter.

Men innen den tid skal Henanger sykle Trondheim-Oslo med Rye 16, der han er en av kapteinene. Dermed følger han Ryes treningsopplegg inn mot Styrkeprøven, og deretter må han begynne å nitrene på klatring fram mot Giro Delle Dolomiti.

– Jeg får grunntreningen og kondisen med Rye-opplegget inn mot Styrkeprøven. Så begynner jeg med mer bakketrening etter det, og satser jeg på at jeg går ned litt i vekt, sier han optimisitisk.

Normalt får Henanger lagt inn fire-fem treningsøkter i uka.

– Jeg trener tre ganger i uka med laget, og prøver å ha to økter på egenhånd også, sier han.

– Etter hvert er målet at to av fire økter skal være bakketrening, legger han til.

Saken fortsetter etter filmen.

GODT OPPLEGG

Det er spesielt organiseringen som imponerer Henanger, ikke minst at alle får tilbud om massasje etter hver etappe. 

– Det er 30 til 70 massører med på turen, men de får mye å gjøre, så jeg fant ut at det ofte var lurt å booke massasjen på forhånd for å sikre meg plass, sier han.

Dessuten er det ekstremt sosialt, ikke minst i feltet til tross for at hver etappe er beinhard og det kjøres det remmer og tøy holder.

– Men med så mye stigning kan du ikke risikere å kjøre på deg syre, så det går ofte ikke så fort oppover. Da får du muligheten til å prate med folk, sier Henanger.

– Det med navn og flagg på startnummer-lappen på styret, gjør det lettere å bli kjent med folk og komme på fornavn med folk, sier han.

FAKTA: HAUTE ROUTE

  • Etapperitt for amatører etablert i 2011 med Haute Route Alpes

  • Anses som verdens tøffeste etapperitt for amatører.

  • Sju etapper med tidtakning, fra 790-911km, rundt 20 000 høydemeter, 15-20 fjelloverganger, 500 deltakere

  • Haute Route Alpes går fra Geneve til Nice – 911km, 21 000 høydemeter, 90 prosent nye etapper. 24.-30. august http://www.hauteroutealps.org

  • Utvidet i 2013 med Haute Route Pyrenees fra Barcelona til Anglet på den franske baskiske kysten: 790km, 19 500 høydemeter og 20 legendariske cols. 1.-7. september. 2014 http://www.hauteroutepyrenees.org

  • Nytt i 2014: Haute Route Dolomites fra Venzia til Geneve. 880km, 19 000 høydemeter, 17 episke fjelloverganger. 16.-22. august http://www.hauteroutedolomites.org

  • Nytt i 2014: Haute Route Compact 24.-25. august – 2 etapper, 260km, 7000 høydemeter, 6 legendariske klatringer. http://www.hauteroutealps.org/en/compact

• Haute Route Dolomites: Venezia til Geneve http://www.hauteroutedolomites.org/en/

• Haute Route Alpes: Geneve til Nice http://www.hauteroutealps.org/en/

• Haute Route Pyrenees: Barcelona til Anglet http://www.hauteroutepyrenees.org/en/

PÅ VEI: Ottar Henanger over et av de mange passene underveis. Foto: Arrangøren.

Publisert 17. juli 2014 kl 06.00
Sist oppdatert 17. juli 2014 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen