I episode to av Livet på landeveiens sesong fire har vi med oss sunnfjordingen Are Gunnar Korsvoll som skal vise oss sykkelturen fra Balestrand til Førde, som innebærer to fjellklatringer før vi kan cruise inn til Sunnfjord. 

Vi sykler tilbake langs Esefjorden, til Dragsvik før vi fortsetter innover mot foten av Gaularfjellet. Spektakulært og episk er ordene vi ikke får brukt nok på denne turen. Hvis du etter forrige episode fikk lyst til å sykle hårnålssvingene opp mot Vikafjellet, vil du være i ekstase når du starter på serpentinsvingene opp Gaularfjellet. Klatringen opp til Utsikten på Gaularfjellet er fantastisk på mange måter. Veien snirkler seg opp langs fjellsiden og for hver sving du sykler gjennom, kan du vende blikket utover og nyte utsikten av majestestiske fjell foran deg og flotte serpentiner under deg. Klatringen fra «bommen» og opp mot Utsikten på Gaularfjellet er på 4.4 km og rundt 7,4% i snitt. 

Annonse

Saken fortsetter under bildet

SERPENTINER: Rekorden opp Gaularfjellet holder Bjørn Tore Hoem fra Joker Fuel of Norway som har. Tiden er på imponerende 20 minutter og 13 sekunder. år gjeng prøvde seg riktignok ikke på den. Bilde: Magnus Roaldset Furset

Fra Utsikten er det et lite stykke igjen før man når toppen av Gaularfjellet. Beste sykkeltid opp den offisielle klatringen til toppen av Gaularfjellet, er det Bjørn Tore Hoem fra Joker Fuel of Norway som har. Tiden er på imponerende 20 minutter og 13 sekunder (!) og ble satt under Tour des Fjords-etappen i 2017. Selv om det høres utrolig slitsomt ut, men også gøy, å sykle så fort man klarer opp serpentinene, er vi ikke på KOM/QOM-jakt. Vi skal bli bedre kjent med vår lokale pokal Are Gunnar Korsvoll. Kan man klare å sykle over to fjell selv når man egentlig ikke er syklist eller har den «typiske klatrekroppen»? Trenger man topp utstyr? Eller er det bare godt humør, vilje og godt selskap som skal til?

LES OGSÅ: Test av racere med ekstra dekklaring

Omringet av et fantastisk norsk fjellandskap er det bare å nyte omgivelsene før nedkjøringen starter. Veien nedover langs Gaularvassdraget er ikke bare gøy, men den er utrolig vakker. Men ta det rolig i utforkjøringen. Du skal over en del ferister, noe som hører med når du sykler gjennom bygdenatur. Ta deg også tid til å stanse ved broen som er bygget over Likholefossen før du sykler videre ned mot Viksdalen. 

Saken fortsetter under bildet

FJORDNÆRT: Naturen kommer tett på, og om du reiser litt utenom turistsesongen er det relativt lite trafikk. Bilde: Magnus Roaldset Furset

I Viksdalen er det duket for lunsj. Det finnes en liten nærbutikk hvor man får kjøpt kaffe og noe godt å spise. Har du ekstra god tid, er rasteplassen utstyrt med grillmuligheter, men spis ikke for mye. Dagens siste klatring er rett rundt neste sving, som forøvrig består av falsk flate oppover og kanskje også motvind. Rørvikfjellet er en kort, men bratt bakke med sine 2.1 km og 8%. Premiene er den episke nedkjøringen mot Holsen før vi kan trille rett inn i spaavdelingen på Scandic Sunnfjord Hotel & Spa.

 

EPISODE 1: Voss - Balestrand (Via Myrkdalen, Vikafjellet, Vik og Vangsnes)

EPISODE 2: Balestrand - Førde (Via Gaularfjellet, Rørvikfjellet og Holsen)

EPISODE 3: Førde - Askvoll (Via Stongfjorden)

EPISODE 4: Konseptet lantur

Dette er hele ruta: 

Voss - Myrkdalen - Vikafjellet - Vik - Vangsnes - Balestrand - Gaularfjellet - Viksdalen - Rørvikfjellet - Holsen - Førde - Naustdal - Førde - Stongfjorden - Askvoll

Filmene er laget av Magnus Roaldset Furset. Inneholder produktplassering

FAKTA OM TUREN

Balestrand - Gaularfjellet - Rørvikfjellet - Sunnfjord

I Livet på landeveien sesong 4, skal vi sykle langs små og store fjorder, over fjell og ned daler i tre hele dager på Vestlandet. Med på reisen er Caroline Vamnes,  Trine Simonsen, Joar Wæhle og Are Gunnar Korsvoll.  Der de to sistnevnte er lokale syklister som viser oss det vakreste og flotteste områdene har å tilby for oss som liker å reise på to hjul. 

Distanse:

104 km og ca 1.640 høydemeter

Dagens klatringer: 

Gaularfjellet (4,4 km og 7,4% opp til Utsikten, offisiell klatring: 6,9 km og 8%)

Gaularfjellet tilhører Nasjonale Turistveger og er én av totalt 18 veier. Veien over Gaularfjellet ble åpnet i 1938. Dengang en travel rute, mens i dag er veien fredeligere og mest egnet for turisme.

Rørvikfjellet (2.1 km og 8%)

Dagens nedkjøring:

Fra Gaularfjellet langs Gaularvassdraget og elven Gaula mot Viksdalen.

Fra Rørvikfjellet til Holsen.

Lunsjsteder: 

Viksdalen, etter ca 65 km. Viksdalen kommer etter Gaularfjellet og før Rørvikfjellet. Her finnes en liten butikk med kaffe, mat og en rasteplass med grillmuligheter. 

Strava:

https://www.strava.com/routes/19145521