I episode tre av Livet på landeveiens sesong fire og siste etappe av dette fantastiske vestlandseventyret skal vi sykle fra Førde til Askvoll med en liten omvei om Naustdal. Sykkelturen vår slutter i Askvoll, men reisen er over i Bergen. 

I løpet av de siste to etappene har det virket som om vi har syklet mer fjell enn vi har syklet langs fjorder. Dagens etappe minner mer om en vårklassisker enn de to forrige etappene, med småkneiker, grusveier og kupert fjordsykling på snirklete veier langs Førdefjorden og Stongfjorden.

Annonse

Naustdal er en liten kommune av totalt syv kommuner i det som sammenfatter området Sunnfjord, og er ikke en unaturlig omvei når vi først er i Førde. Omringet av vestlandsk bygdenatur tar vår lokale guide Are Gunnar Korsvoll oss med på en kupert tur på asfalt og småveier på grus ut mot Naustdal. Nesten helt bilfritt. 

Saken fortsetter under bildet

101 KM NYTELSE: Dette vestlandseventyret begynner i Førde og avslutter i Askvoll, med en liten omvei om Naustdal. Bilde: Magnus Roaldset Furset

Ettersom Naustdal kun var en kort omvei i motsatt retning av hvor vi egentlig skal i dag, må vi vende syklene sørøstover og tilbake til Førde. Vestlandet består i all hovedsak av fjorder og fjell, og møter vi ikke på fjelloverganger, så møter vi på motbakker. Klatringen opp til Vasslia er ikke mindre krevende enn Vikafjellet eller Gaularfjellet. De to sistnevnte høres nok tøffere ut fordi fjellene er kjente fjelloverganger, men realiteten er at dagens mest markante topp, faktisk oppleves mye tøffere med sine 7.15 km, 6.8% i snitt som akkumulerer 455 høydemeter. Og når du har syklet ca. 5 km av bakken, går det litt nedover før man klatrer opp de siste høydemeterne. Men med bratte motbakker, følger det naturligvis med tøffe nedkjøringer. Morsomme nedkjøringer!

Men hvorfor oppleves denne bakken tøffere enn fjellovergangene? Noen vil mene at Vikafjellet er den tøffeste klatringen på disse tre etappene, fordi man aldri er helt på toppen. Vikafjellet starter bratt, er lang, og avslutter med en falsk flate oppover før man når toppen. Men den offisielle klatringen opp Vikafjellet (Vikafjellet sør) er både kortere og slakere enn Vasslia med sine 6.6 km, 6% i snitt og 420 akkumulerte høydemeter. 

Vi har fått et lite værskifte over til «typisk vestlandsvær» og det er ikke til å legge skjul på at vi nå begynner å kjenne langturen i lårene. En kombinasjon av værskiftet, at vi allerede har over 200 km i banken og dagens kuperte løype med korte, bratte bakker, grusveier, lange, bratte bakker og flere småkneiker, gjør at dagens etappe oppleves som den tøffeste av de tre etappene. 

Saken fortsetter under bildet

PÅ VEI TIL ASKVOLL: Artikkelforfatter Caroline Vamnes og Trine Simonsen på vei ut Stongfjorden. Bilde: Magnus Roaldset Furset

Men kan det gjøres tekniske forberedelser i forkant av langturer med mange høydemeter som på Vestlandet? Hva kan eventuelt gjøres? Er det andre ting man må tenke på når man sykler langtur over flere dager?

Avslutningen på turen vår er rett og slett helt magisk. Fjorden er fantastisk å se på, og veien snirkler seg langs fjorden og naturen er ikke mindre vakker i regn og skodde, tvert i mot! Det sies at man kan være heldig å se havørn langs Stongfjorden. Dessverre så vi ikke havørn. Ta deg tid til å stanse for å nyte utsikten og ta noen fine bilder av naturen. Å kunne bruke alle sansene når man sykler langtur, er en stor del av opplevelsen: vær, vind, temperatur, omgivelsene, naturen og ikke minst, selskapet (hvis du ikke sykler alene). Har dere ekstra tid, ta en velfortjent matbit i Askvoll før båten går videre til Bryggen i Bergen

EPISODE 1: Voss - Balestrand (Via Myrkdalen, Vikafjellet, Vik og Vangsnes)

EPISODE 2: Balestrand - Førde (Via Gaularfjellet, Rørvikfjellet og Holsen)

EPISODE 4: Konseptet langtur

Dette er hele ruta: 

Voss - Myrkdalen - Vikafjellet - Vik - Vangsnes - Balestrand - Gaularfjellet - Viksdalen - Rørvikfjellet - Holsen - Førde - Naustdal - Førde - Stongfjorden - Askvoll

Filmene er laget av Magnus Roaldset FursetInneholder produktplassering

FAKTA OM TUREN

Førde-Naustdal-Askvoll-Bergen

I Livet på landeveien sesong 4, skal vi sykle langs små og store fjorder, over fjell og ned daler i tre hele dager på Vestlandet. Med på reisen er Caroline Vamnes,  Trine Simonsen, Joar Wæhle og Are Gunnar Korsvoll.  Der de to sistnevnte er lokale syklister som viser oss det vakreste og flotteste områdene har å tilby for oss som liker å reise på to hjul. 

Distanse:

101 km og ca 1.950 høydemeter

Dagens klatringer: 

Kloppstadbakkane mellom Førde og Naustdal. (3 km, 7,4% i snitt)

Vasslia (7.1 km, 6.8 % i snitt)

Dagens nedkjøring:

Hele etappen er kupert, med mye opp og ned. 

Kloppstadbakkane i Naustdal.

Vasslia mellom Førde og Stongfjorden mot Askvoll.

Lunsjsteder: 

Vi stanset ved et lite bakeri i Førde sentrum på vei tilbake fra Naustdal. Men bakken opp Vasslia kommer fort, så ikke spis for mye. 

Det finnes et par matbutikker langs ruten etter nedkjøringen fra Vasslia og utover mot Stongfjorden, men sjekk på forhånd hvor disse ligger eller ta med mat på lommen. 

Spis gjerne en stor burger på Askvoll Sjøbuer før hurtigbåten til Bergen.

Hurtigbåt Askvoll-Bergen:

Sørg for å få sitteplass ved vinduet. Dette er en en fantastisk tur i fjordnorge. Turen tar ca. 3 timer

Strava:

https://www.strava.com/routes/19855484